Schokkend: Volkskrant-columnist veegt de vloer aan met Diederik Samsom

Geen categoriesep 27 2016, 14:00
Hoe weet je dat een PvdA-leider ernstig in de problemen zit? Het antwoord is, natuurlijk: als de Volkskrant -- een rabiaat links vod -- hem bekritiseert. Is dat het geval, dan weet je dat hij (of zij) ernstig in de problemen zit en eigenlijk maar beter op zoek kan naar een nieuwe carrière.
En in dat opzicht heb ik goed nieuws. Bert Wagendorp, columnist van de Volkskrant, heeft vandaag namelijk een column geschreven waarin hij op ongenadig harde wijze uithaalt naar de PvdA-fractieleider die ook dit jaar weer lijsttrekker wil worden.
Ik citeer:

Samsom heeft straks het kabinet Rutte ruim vier jaar overeind gehouden en dat is knap, maar dat was in 2012 meer een doelstelling dan een ideaal. Hij heeft, zegt hij, 'gevaren op een kompas van rechtvaardigheid en vooruitgang'. Dat is een tamelijk loze bewering - iedere politicus die iets anders beweert ('Ik heb gevaren op een kompas van onrechtvaardigheid en stilstand') zou onmiddellijk moeten vertrekken.

Een "loze bewering"? Zo, zo. Toe maar zeg!
Nog een citaat:

Ik denk dat Samsom over al die dingen heeft nagedacht, en dat hij er opvattingen over heeft. Maar het lijkt alsof hij zichzelf niet toestaat daarmee naar buiten te komen, onder druk van de coalitie, de peilingen, de bestaande Haagse mores, de stemming in het land. Ooit roste hij met rubberboten over de zeeën, nu ligt hij aan dikke trossen vast aan de kade. Het lijkt alsof hij zich de opvatting van vriend Rutte eigen heeft gemaakt: visie is een olifant die je het zicht beneemt.

Oké, nog één, puur en alleen omdat het zo leuk is:

De PvdA staat op een zeteltje of tien in de peilingen, maar Samsom denkt dat de aanstaande lijsttrekkersverkiezing (als zich tenminste andere kandidaten melden en hij niet bij acclamatie wordt verkozen) de partij weer omhoog zal duwen in de kiezersgunst. Dat is een wanhopig waanidee.

Boem, boem, boem.
Natuurlijk zou Wagendorp Wagendorp niet zijn -- en dus ook niet columnist voor de Volkskrant -- als hij zijn stuk niet zou afsluiten met een paragraaf waarin hij toch nog de hoop uitspreekt dat Samsom zich kan herpakken. Iets met "zichzelf bevrijden" en "daarmee zijn partij." Daar kunnen we om lachen, maar zo'n arme linkse columnist kan het natuurlijk niet helpen. Hij moet toch wát. En om nou de hele achterban van de Volkskrant tegen zich in het harnas te jagen... dat durft hij natuurlijk niet aan.
Maar zijn échte punt is duidelijk: Samsom heeft er als politiek leider van de PvdA de afgelopen jaren een enorme puinhoop van gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten