Staatssecretaris Van Rijn stuntelt door, is weer belangrijke documenten ‘kwijt’

In het verleden betekende dit dat een staatssecretaris op zoek kon gaan naar een nieuwe baan. Tegenwoordig vinden we dit soort gestuntel wel prima.

Transparantie, wat is dat? Dat zou het officiële motto moeten zijn van het kabinet Rutte II, dat er immers alles aan doet om zoveel mogelijk documenten weg te moffelen zodat de Volksvertegenwoordiging zijn werk niet kan doen.

Case in point:

Na een jarenlange juridische strijd oordeelde de rechter dit voorjaar dat de grote supermarkten via verboden kartelafspraken het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers uit hun winkels weerden. Nu blijkt dat de notulen van een vergadering op het ministerie van Volksgezondheid over dit onderwerp kwijt zijn.

Uitvinder Dirk Benschop uit Breda kwam eerder met een uitvinding op de proppen, genaamd Ageviewers, dat “nagenoeg waterdicht is.” Helaas is er één probleem: de alcohol- en tabaksindustrie willen dat helemaal niet. Op zich is dat niet zo gek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren die pas op of na hun 18e verjaardag hun eerste sigaret roken niet verslaafd raken, en dat ze, als op die leeftijd voor het eerst drinken, later minder alcohol consumeren. Dat is natuurlijk slecht voor de bottom line van dit soort bedrijven.

In 2008 werd het gewraakte kartel gesmeed. Kort daarvoor spraken de betrokken partijen al over Ageviewer. Wat daar gezegd werd is echter niet bekend. Het ministerie zegt de notulen van de vergadering namelijk kwijt te zijn geraakt.

Dat is opmerkelijk, maar het verhaal wordt nog gekker. In 2014 ging kartelwaakhond ACM namelijk los. De waakhond stelde een onderzoek in en kreeg via een medewerker van Centraal Bureau Levensmiddelen, de koepelorganisatie van de supermarkten die volgens de rechter het kartel vormt, alsnog enkele notulen in handen.

Je zou denken dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid daar ontzettend blij van werd en deze informatie zo snel mogelijk publiek maakte. Helaas, niets is minder waar. Sterker nog, hij weigert de email vrij te geven.

De grote vraag is nu of de Tweede Kamer eindelijk ingrijpt — waar natuurlijk steun van PvdA en VVD voor nodig is — of dat onze ‘volksvertegenwoordigers’ dit toch maar weer laten gebeuren, omdat ze bang zijn het kabinet tegen zich in het harnas te jagen? Naar de recente geschiedenis kijkende ligt het antwoord voor de hand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. Ni28

    De regering haalt accijnzen van alles wat slecht voor ons is zonder enig moreel probleem. Stel je voor als wij ineens over op thee gingen(wat lang niet uitgesloten is) en de auto lieten staan, wat een ramp voor de kabinet zou dat niet zijn. Centjes kwijt. En als er iets uitgevonden wordt wat zou kunnen werken maar het kabinet niet zint om de centjes, gebeuren ineens de primaire ordinaire ongelukken zoals films bij licht ontwikkelen, USB sticks wissen of dingen gewoon kwijtraken die later toch gevonden worden. Overtredinkjes van deze type waarmee je in je schooltijd betrapt werd kunnen op latere leeftijd op hoge posten zomaar succesvol herhaald worden. Vis begint bij de kop te rotten en met zo premier als wij hebben moet het makkelijk kunnen. Dus kan zo minister aanblijven. No problem.

  2. J.C.

    Rutte II = Sorry zeggen. En de 138 laten het al 6 jaar gebeuren…………..meer niet.

  3. H.Vaes

    Gewoon ….sorry zeggen en alles wordt je vergeven van Rijn…….maar dan alleen maar door de uilskuikens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.