Volkert van der Graaf zet minister Van der Steur (Justitie) voor de zoveelste keer in zijn hemd

De moordenaar van Pim Fortuyn heeft wéér een afspraak weggewerkt. Met goedkeuring van de rechter, natuurlijk.

Toen Volkert van der Graaf vervroegd vrijkwam maakten we ons allemaal enorm veel zorgen. Ten eerste verdiende de moordenaar van Pim Fortuyn het niet om weer op vrije voeten te komen, maar we vroegen ons ook vertwijfeld af of de kans op herhaling niet bijzonder groot was. Volkert is namelijk een echte links-extremist. Zijn moord op Fortuyn was geen ‘ongelukje’ of een ‘impulsieve actie.’ Het was een aanslag op de rechtsstaat, uitgevoerd door een man die gelooft dat je geweld kunt en mag gebruiken om politieke doelen na te streven.

Nou, riep het kabinet, dat zou allemaal wel meevallen. Echt waar! Volkert moest een enkelband dragen en er zouden nog veel meer afspraken gemaakt worden om ervoor te zorgen dat hij a) de fout niet opnieuw kón in gaan en dat b) ook niet zou willen.

Leuk bedacht, maar kort nadat hij vrij kwam — en dus akkoord was gegaan met de voorwaarden — vocht Volkert de regeling aan in de rechtbank. Ongelooflijk genoeg won hij die zaak: hij hoefde geen enkelband meer te dragen. Nu komt daar dit nog eens bij:

Volkert van der G., moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft geen begeleiding meer van een psycholoog. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

De moordenaar van Fortuyn spande bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aan om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Volgens het hof is de psychiater van mening dat ,,verdere psychische begeleiding niet zinvol is”. Daarom hoeft dit niet meer.

Hallo, koekoek! Zijn we wel helemaal bij de les, beste rechters? Deze man is de moordenaar van Fortuyn! Als iemand levenslang behoefte heeft aan psychologische begeleiding dan is hij het.

Het echte trieste hiervan is natuurlijk dat Van der Graaf minister van Justitie Ard van der Steur voor de zoveelste keer in zijn hemd zet. De enige vraag is: zegt dat meer over Volkerts intelligent of over de competentie (en het gebrek daaraan) van Van der Steur?

Zoals onze eigen Tim Engelbart eerder dit jaar schreef kan geen enkele psycholoog een “modelburger” van deze moordenaar maken:

“Deze man is een gewetenloze profiteur en schurk: Volkert heeft maling aan alles en iedereen. Geen psycholoog die daar iets aan kan veranderen.”

Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet noodzakelijk is om hem goed in de gaten te (laten) houden, niet alleen door de reclassering, maar ook door een psycholoog; door iemand die de psyche van dit soort psychopaten begrijpt.

Helaas gebeurt dat vanaf nu dus niet meer. Minister Van der Steur (VVD natuurlijk) heeft wéér gefaald.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Peter Selie

  “Deze man is een gewetenloze profiteur en schurk: Volkert heeft maling aan alles en iedereen. Geen psycholoog die daar iets aan kan veranderen.” Een echte VVD’er dus.

 2. ikweetwatikwil

  Zelf geloof ik niet, dat die moordenaar een psycholoog of wat voor geestelijke begeleiding ook, nodig had/heeft. Die moordenaar is zo geslepen als een vos en weet precies wat hij deed/doet. Kijk naar zijn kop en je weet wat voor persoon hij is . Heeft ook nergens spijt van. Heeft veel steun van milieu activisten.
  Ja , dat soort “mensen” bestaat.

 3. Ruud Steunassen

  Ja , dat soort “mensen” bestaat.

  Wie zei dat ook al weer. In welk verband heb ik die zin hier op DDS gelezen?

 4. Ruud Steunassen

  Als hij het met Volkert eens is, dan steurt die Van der Pleur wat mij betreft maar een eind op.

 5. toetssteen

  @Michael
  Ik vraag me serieus af hoeveel macht zo’n vd Steur heeft. Ik vermoed dat hij het ook graag anders wenst maar tegen betonnen muren aan dreunt.

 6. Kees

  Wat zijn de NAW gegevens van deze aardige man?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.