Amerikaans consulaat Istanbul slaat alarm: er worden aanslagen en ontvoeringen gepland tegen buitenlanders

Het Amerikaanse consulaat waarschuwt zijn eigen burgers in Istanbul dat ze bijzonder goed op hun persoonlijke veiligheid moeten letten en gebieden met veel toeristen zoveel mogelijk moeten vermijden.

Volgens het Amerikaanse consulaat is er iets op handen in Istanbul, de grootste en meest populaire stad (voor toeristen) van Turkije. Het consulaat heeft dit weekend deze verklaring afgegeven:

consul

In de verklaring schrijft het consulaat dat extremistische groepen (lees: radicaal-islamitische terreurclubs) agressieve plannen blijven maken om Amerikanen en andersoortige buitenlanders in Istanbul aan te vallen. “Deze aanvallen kunnen vooraf gepland zijn, maar kunnen ook zomaar plaatsvinden met geen of weinig waarschuwingen vooraf.” Daarbij moeten Amerikanen denken aan “gewapende aanvallen, poging tot ontvoering, bomaanslagen, en andersoortig geweld.” Het advies van het consulaat is om bijzonder goed op te letten en je persoonlijke “veiligheid op te schroeven” als je een Amerikaan in Istanbul bent.

Het moge duidelijk zijn dat deze waarschuwing ook serieus genomen moet worden door andere Westerse buitenlanders in Istanbul, waaronder — natuurlijk — Nederlanders.

Zoals journalist Ilhan Tanir schrijft op Twitter is dit echt een extreme waarschuwing:

Net als Ilhan heb ik ook nog nooit zo’n duidelijk verwoorde waarschuwing gelezen over de situatie in Turkije. Het betekent vrijwel zeker dat de Amerikaanse autoriteiten daadwerkelijk bewijs hebben dat extremisten aanslagen voorbereiden. Dit is niet meer ‘het is mogelijk,’ maar ‘het gaat gebeuren.’

En dat wil wat zeggen. Het Amerikaanse consulaat is zelf namelijk óók maar al te zeer bekend met geweld van terroristen. Zie bijvoorbeeld de aanval op het consulaat in 2008.

Kortom, Amerikanen én andere buitenlanders in Istanbul — maar ook in andere grote Turkse steden — moeten de komende dagen en weken bijzonder goed opletten. Neem geen overbodige risico’s en vermijd gebieden waar veel toeristen komen. Hoe meer je opgaat in de gewone, Turkse bevolking, hoe beter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Sniper666

  Kortom, allemaal wegwezen daar uit Turkije en nooit meer terugkomen. Turkije uit de NAVO, de lange arm van sultan Tayyip afhakken door dubbele paspoorten van Turken af te nemen. Duidelijk stellen dat Turkije nooit EU kan worden of zijn. Geen enkele cent erheen.

 2. Wachteres

  We hoeven het niet zover te zoeken:

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20161025_02538096?ref=yfp

  Duitse politie voert grote antiterreuractie uit

  Vandaag om 12:41 door mtm, rvs | Bron: Bild, Focus, MDR, Die Welt

  Vandaag zijn er op twaalf plaatsen in Duitsland huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een terrorismeonderzoek. Spil zou een 28-jarige met Tsjetsjeense roots zijn die een aanslag plande en aanhanger was van terreurgroep Islamitische Staat (IS). 13 anderen worden verdacht van het financieren van terrorisme.

  Ook tien mannen en drie vrouwen tussen 21 en 31 jaar oud met Russische nationaliteit en Tsjetsjeense roots uit Thüringen, Hamburg en Dortmund worden onderzocht. Zij worden ervan verdacht terrorisme gefinancierd te hebben.

  Alle verdachten in het onderzoek zouden asielzoekers zijn.

  “Wir achaffen das” zegt Merkel en zegt de EU. En allen die op deze verraders stemmen zijn mede verantwoordelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.