Amerikaans consulaat Istanbul slaat alarm: er worden aanslagen en ontvoeringen gepland tegen buitenlanders

Geen categorieokt 23 2016, 15:00
Het Amerikaanse consulaat waarschuwt zijn eigen burgers in Istanbul dat ze bijzonder goed op hun persoonlijke veiligheid moeten letten en gebieden met veel toeristen zoveel mogelijk moeten vermijden.
Volgens het Amerikaanse consulaat is er iets op handen in Istanbul, de grootste en meest populaire stad (voor toeristen) van Turkije. Het consulaat heeft dit weekend deze verklaring afgegeven:
consul
In de verklaring schrijft het consulaat dat extremistische groepen (lees: radicaal-islamitische terreurclubs) agressieve plannen blijven maken om Amerikanen en andersoortige buitenlanders in Istanbul aan te vallen. "Deze aanvallen kunnen vooraf gepland zijn, maar kunnen ook zomaar plaatsvinden met geen of weinig waarschuwingen vooraf." Daarbij moeten Amerikanen denken aan "gewapende aanvallen, poging tot ontvoering, bomaanslagen, en andersoortig geweld." Het advies van het consulaat is om bijzonder goed op te letten en je persoonlijke "veiligheid op te schroeven" als je een Amerikaan in Istanbul bent.
Het moge duidelijk zijn dat deze waarschuwing ook serieus genomen moet worden door andere Westerse buitenlanders in Istanbul, waaronder -- natuurlijk -- Nederlanders.
Zoals journalist Ilhan Tanir schrijft op Twitter is dit echt een extreme waarschuwing:
https://twitter.com/WashingtonPoint/status/789918369151541248
Net als Ilhan heb ik ook nog nooit zo'n duidelijk verwoorde waarschuwing gelezen over de situatie in Turkije. Het betekent vrijwel zeker dat de Amerikaanse autoriteiten daadwerkelijk bewijs hebben dat extremisten aanslagen voorbereiden. Dit is niet meer 'het is mogelijk,' maar 'het gaat gebeuren.'
En dat wil wat zeggen. Het Amerikaanse consulaat is zelf namelijk óók maar al te zeer bekend met geweld van terroristen. Zie bijvoorbeeld de aanval op het consulaat in 2008.
Kortom, Amerikanen én andere buitenlanders in Istanbul -- maar ook in andere grote Turkse steden -- moeten de komende dagen en weken bijzonder goed opletten. Neem geen overbodige risico's en vermijd gebieden waar veel toeristen komen. Hoe meer je opgaat in de gewone, Turkse bevolking, hoe beter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten