Asociale burgemeester betrapt op video: noemt inwoners stad ‘zure gekken’

Dit is natuurlijk volkomen onacceptabel.

De burgemeester van Hollands Kroon is afgegaan als een gieter omdat hij twee inwoners van zijn gemeente wegzette als ‘zure gekken.’ Toen hij die uitspraak deed dacht hij dat niemand meeluisterde, maar dat was een vergissing: zijn microfoon stond nog steeds aan. Daardoor werd het wél opgepikt. In weinig tot geen tijd ging de video viraal op sociale media.

Burgemeester Jaap Nawijn keek de zaal in en mopperde tegen een collega:

“Kijk eens, daar zitten de heer en mevrouw Lombaard. Dat zijn van die zure gekken.”

Helaas voor de burgemeester stond zijn microfoon nog aan. Daardoor hoorde het echtpaar Lombaard uiteindelijk alles dus… net als iedere andere persoon die de video gekeken heeft.

De familie Lombaard heeft ruzie met hun buren vanwege een weg die tussen de twee huizen van de families ligt. Op de één of andere manier is de gemeente daar ook bij betrokken geraakt, wat blijkbaar reden was voor Nawijn om ze weg te zetten als een stel gekken.

Natuurlijk kunnen we hier om lachen — en ergens is het best vermakelijk — maar dit soort gedrag is natuurlijk volkomen onacceptabel voor een burgemeester. Deze man hoort er te zijn voor iedere inwoner, niet alleen voor de mensen met wie hij persoonlijk kan opschieten.

Het bewijst maar weer eens dat elke Nederlandse gemeente razendsnel een gekozen burgemeester moet krijgen. Huidige burgemeesters hebben hun positie niet te danken aan hun populariteit in de regio, maar aan machtige vriendjes in de politiek. Dat moet veranderen. Alleen dan zullen burgemeesters zich leren te gedragen en iedereen te respecteren. Ze móéten dan immers wel als ze hun positie willen behouden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Wachteres

  “Het bewijst maar weer eens dat elke Nederlandse gemeente razendsnel een gekozen burgemeester moet krijgen”

  Tja, maar dan hebben de politici geen baantjes meer om hun politieke vriendjes tevreden te stellen. En voor hen zelf wordt de soep ook dunner als ze eens iets anders willen.

 2. Wim

  Tja een VVD’er, zijn vader was ook burgemeester .Het lijkt wel het koningshuis dat niet meer kennis maar het DNA profiel bepaalt of je burgemeester wordt.

 3. Ni28

  Politici moeten een gedragscursus voor ambtenaren of minstens een cursus over audio en visuele gereedschap. Les 1: knop Aan-Uit.

 4. Mar

  Erg naïef om te veronderstellen dat er geen vriendjespolitiek zal zijn bij een gekozen burgemeester.

  1. toetssteen

   @Mar
   Tuurlijk wel, maar ja, dan kan hij/zij de volgende burgemeesterspost wel vergeten.

 5. J.C.

  Vraag is natuurlijk: mag een burgemeester zich wel smadelijk en beledigend uiten? Het OM heeft geen aangifte nodig om te vervolgen, dus benieuwd of het OM hier in actie komt………

 6. Sniper666

  Deze man moet natuurlijk direct weg. Dit kan gewoon niet.

 7. Viertel

  Na wijn komt bier. Nawijn heeft van er iets te veel van op.
  Na Nawijn komt er een andere burgemeester.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.