De LP heeft het mooiste verkiezingsprogramma van alle partijen

Natuurlijk ben ik als diehard libertariër een beetje bevooroordeeld. Maar toch: de LP heeft wat mij betreft echt het mooiste verkiezingsprogramma van allemaal.

Het programma van de VVD is aardig liberaal, maar veel meer dan ‘aardig’ kun je daar niet van maken. Daar komt bij dat iedereen weet dat de VVD dat programma na de verkiezingen meteen weer in de prullenbak gooit. Dat deed die partij in 2012 immers ook. Ons werd een fantastische belastingverlaging beloofd, maar we kregen juist te maken met allerlei belastingverhogingen. Dit met dank aan de VVD en haar samenwerking met de PvdA.

De ideeën van VNL zien er ook heel aardig uit. Die partij verdient zeker steun en respect. Jan Roos, Joram van Klaveren en Louis Bontes doen echt hun best om een klassiek-liberaal alternatief aan te bieden, niet alleen voor VVD’ers, maar met name ook voor mensen die overwegen om op de PVV te stemmen. Het is goed om te zien dat VNL steeds liberaler overkomt. Natuurlijk heeft die partij wel een probleem met voorstellen als herinvoering van de dienstplicht, maar dat zien we maar door de vingers.

Toch ontbreekt het bij die partijen aan een programma dat de politiek écht op zijn kop zet. Ja, het is allemaal best aantrekkelijk, maar ze zorgen niet voor een paradigmeverschuiving.

De enige klassiek-liberale partij die dat wél doet is de Libertarische Partij (LP). Deze partij koos Robert Valentine onlangs als haar nieuwe lijsttrekker. Robert is bijzonder positief ingesteld, ziet Ron Paul als zijn grote voorbeeeld, en is eerder een klassiek-liberaal dan een anarchist (wat sommige leiders van de LP in het recente verleden wél waren). Dat zie je terug in de speerpunten van de LP bij de verkiezingen van volgend jaar: het is allemaal écht liberaal, maar niet zo anarchistisch dat hele horden kiezers zal afschrikken.

Tegelijkertijd is het program van de LP, anders dan die van de VVD en VNL, wél een paradigmeverschuiving van jewelste. Bij de LP staat in ieder opzicht keuzevrijheid centraal: in de zorg, in economisch opzicht, wat drugs en alcohol betreft, en in het onderwijs. Elke keer weer weet de LP dat meer keuze, niet minder keuze (en de sterke vuist van de overheid), het antwoord is op de problemen waar we last van hebben.

Het is ongetwijfeld niet heel ‘objectief’ van mij om het te zeggen, ik ben immers ook hoofdredacteur van de website van de LP, maar ik geloof echt dat alleen de LP het huidige systeem echt op zijn kop zet… als de partij daadwerkelijk een zetel binnensleept, tenminste.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. Viertel

    Mooi programma of niet (sorry hoor, ik ga ze echt niet allemaal doorspitten), de LP is volmaakt kansloos bij de komende verkiezingen. Geen enkel peilbureau (de HOND, TNS Nipo, IPSOS) heeft ook in de verste verte maar iets van een serieuze belangstelling onder de kiezers gesignaleerd voor de LP. Spijtig voor de redacteur, maar…het was niks, het is niks en het wordt niks met de LP.

  2. Ni28

    Het grootste probleem vormen de vele partijen inclusief de splinter partijen, hetgeen bij de wet verboden zou moeten worden. Deze partijen zijn niet door de kiezer ontstaan en verdienen geen plaats in het Parlement. Wilt je je partij verlaten weet je dat het consequenties heeft. Met de huidige keuze tussen regerende partijen en oppositie die geen oppositie is kan het komst van liberale partijen goed zijn maar dan zouden een aantal partijen ook moeten verdwijnen.

  3. Gustaafff

    Mooi, maar niet baanbrekend. Geef mij die van de SGP maar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.