De vreselijke werkelijkheid van verpleeghuizen: een half uur op de wc wachten tot je eraf geholpen wordt

Uit een groot onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat veel inwoners van verpleeghuizen absoluut niet te spreken zijn over de zorg die ze ontvangen. En dat is nog terecht ook.

Volgens de Patiëntenfederatie klaagt één op de vijf bewoners met name over de onderbezetting in hun verpleeghuis. Er werden niet genoeg mensen om hen te helpen, en als er wel iemand is gaat het vaak om een stagiaire die geen benul heeft waar ze mee bezig is.

Het gevolg? Bewoners moeten vaak een half uur of langer wachten tot ze van de wc of uit de douche geholpen worden. Als ze daar iets van zeggen kunnen ze vervolgens rekenen op een uitkaffering of juist op een nietszeggende reactie van iemand die zich totaal niet druk maakt om hun wel en wee. Zelfs als hun ‘verzorgsters’ op vriendelijke wijze tegemoet proberen te komen worden ze ofwel volkomen genegeerd of snel maar weer afgewimpeld.

Dat laatste komt niet alleen doordat de houding van het personeel sowieso slecht is (soms is dat wel zo, maar soms ook niet), maar voor een groot deel ook door bezuinigingen (van de staat). Er is niet genoeg personeel: één werkneemster doet het werk van twee of zelfs drie mensen. Als je de hele dag van de ene haastklus naar de andere rent ben je niet alleen snel geïrritteerd, maar heb je ook echt geen tijd voor een praatje zelfs als je dat wel zou wíllen.

Triest genoeg hebben we deze situatie geheel aan onszelf te danken. Wij Nederlanders hebben immers decennialang geëist dat de staat de zorg (voor ouderen) geheel op zich moest nemen. Elke keer als er iets misging riepen we dat er dan maar wat extra geld in moest worden gestopt en dat de staat meer verantwoordelijkheid moest opeisen. Ik heb schokkend nieuws voor lezers: alles wat de overheid aanraakt wordt per definitie slechter. Als er iemand niet in staat is om iets efficiënt te runnen, dan is het Vadertje Staat.

De oplossing is dan ook niet om nog meer geld in dit systeem te pompen — dat ondertussen trouwens toch al onhoudbaar én onbetaalbaar geworden is — maar om dit soort zaken helemaal te privatiseren. De overheid moet hier helemaal uit worden gehaald en er niets meer over te zeggen hebben. Laat alle verpleeghuizen gerund worden door private instanties. Doe dat, en je zult zien dat bewoners veel beter behandeld worden én dat de kwaliteit van de zorg er met sprongen op vooruit gaat. Dat moet namelijk wel omdat private instanties het zich niet kunnen veroorloven om klanten te verliezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Vabis

  En wat zijn de gevolgen voor mensen met slechts kale AOW en geen pensioen?

 2. zomaar

  Michael

  “Triest genoeg hebben we deze situatie geheel aan onszelf te danken. Wij Nederlanders hebben immers decennialang geëist dat de staat de zorg (voor ouderen) geheel op zich moest nemen”.

  ik ben iets ouder , vandaar heb ik nog de tijd meegemaakt dat de ouderen van toen lang op zichzelf konden wonen , omdat hun kinderen de zorg en hulp op zich namen , dat is pas verandert door de linkse partijen en hun verplichte sociale afdrachten !.

  wij waren toen arm , maar heel sociaal , socialer dan de linkse mens van nu het kan bedenken .
  afin vanaf het sociaal verplicht afdragen , komt uiteraard ook de wens vanuit de bevolking om waar voor hun geld te leveren !, iets wat vrij normaal is lijkt mij .

  1. Peter Selie

   Socialisme houdt volgens mij niet in dat er óók daadwerkelijk sociaal gehandeld wordt. Het is de smerige managers-ziekte die sluipenderwijs het hele systeem naar de kloten heeft geholpen, zie hiertoe ook de gezondheidsprivatisering. Waardoor meer dan 300.000 mensen de verplichte bijdrage niet meer of onvoldoende bij kan dragen. Terwijl een heel leger van jonge jihadisten hier in de watten worden gelegen. Ja Nederland en de rest van Europa is ziek eigenlijk op sterven na dood, zowel moreel als financieel opzicht. Waar een socialist zoals de PvdA’er Samsom een huis € 350.000,- handje contantje aftikt, deze lieden geven geen krimp of uw vader of moeder in de zeik en stront liggen.

   https://www.youtube.com/watch?v=cVYdoUaZuD8

 3. Ruud562

  “Laat alle verpleeghuizen gerund worden door private instanties. Doe dat, en je zult zien dat bewoners veel beter behandeld worden én dat de kwaliteit van de zorg er met sprongen op vooruit gaat.” Tja Michael, je toch niet onder een steen gelegen de afgelopen jaren? Anders zou je niet zo’n formulering plaatsen. De marktwerking en een terugtredende overheid is een ramp en zeker voor velen die structureel afhankelijk zijn van zorg en medicatie! Privatisering is namelijk alléén mooi voor degenen die voldoende draagkrachtig zijn en dat ook kunnen blijven!

 4. Wachteres

  Wij hebben het drama meegemaakt met onze ouders en schoonouders.

  Wat mij opviel was dat, wanneer je ook kwam – of dat nu ’s morgens of ’s middag op onregelmatige tijden gebeurde – het personeel zat altijd koffie te drinken.

  Douwe Egberts vaart er wel bij.

  1. Peter Selie

   Dat is óók mijn ervaring geweest, kwam om het zeker te weten dat mijn vader goed verzorgd werd op andere dagen en tijd dat het verplegend personeel van mij gewend was. Meerdere malen geconstateerd dat mijn vader om 11:30 nog in bed lag en zij zaten prinsheerlijk aan de koffie. Kon natuurlijk mijn grote bek daarover opentrekken, maar daar had ik in mijn achterhoofd het gevoel dat ze toch gewoon op een of andere smerige manier wraak namen op mijn vader, de smerige rooie rotzakken.

 5. Sniper666

  Psssjjttt, strikt geheim, we worden allemaal ouder…

  1. Peter Selie

   Ja dat is zo, iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn.

   1. Sniper666

    Beschaving van een land, een samenleving, is af te meten aan hoe zo’n land zorg draagt voor haar ouderen, zieken, gedetineerden, zwakkeren en minderheden.

 6. Sniper666

  @Vabis

  Dat zijn we straks allemaal want de EU gaat onze pensioenpotten breken en oppeuzelen. Ze zijn al begonnen met de aanval door de rente naar NUL te duwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.