De vreselijke werkelijkheid van verpleeghuizen: een half uur op de wc wachten tot je eraf geholpen wordt

Geen categorieokt 10 2016, 11:00
Uit een groot onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat veel inwoners van verpleeghuizen absoluut niet te spreken zijn over de zorg die ze ontvangen. En dat is nog terecht ook.
Volgens de Patiëntenfederatie klaagt één op de vijf bewoners met name over de onderbezetting in hun verpleeghuis. Er werden niet genoeg mensen om hen te helpen, en als er wel iemand is gaat het vaak om een stagiaire die geen benul heeft waar ze mee bezig is.
Het gevolg? Bewoners moeten vaak een half uur of langer wachten tot ze van de wc of uit de douche geholpen worden. Als ze daar iets van zeggen kunnen ze vervolgens rekenen op een uitkaffering of juist op een nietszeggende reactie van iemand die zich totaal niet druk maakt om hun wel en wee. Zelfs als hun 'verzorgsters' op vriendelijke wijze tegemoet proberen te komen worden ze ofwel volkomen genegeerd of snel maar weer afgewimpeld.
Dat laatste komt niet alleen doordat de houding van het personeel sowieso slecht is (soms is dat wel zo, maar soms ook niet), maar voor een groot deel ook door bezuinigingen (van de staat). Er is niet genoeg personeel: één werkneemster doet het werk van twee of zelfs drie mensen. Als je de hele dag van de ene haastklus naar de andere rent ben je niet alleen snel geïrritteerd, maar heb je ook echt geen tijd voor een praatje zelfs als je dat wel zou wíllen.
Triest genoeg hebben we deze situatie geheel aan onszelf te danken. Wij Nederlanders hebben immers decennialang geëist dat de staat de zorg (voor ouderen) geheel op zich moest nemen. Elke keer als er iets misging riepen we dat er dan maar wat extra geld in moest worden gestopt en dat de staat meer verantwoordelijkheid moest opeisen. Ik heb schokkend nieuws voor lezers: alles wat de overheid aanraakt wordt per definitie slechter. Als er iemand niet in staat is om iets efficiënt te runnen, dan is het Vadertje Staat.
De oplossing is dan ook niet om nog meer geld in dit systeem te pompen -- dat ondertussen trouwens toch al onhoudbaar én onbetaalbaar geworden is -- maar om dit soort zaken helemaal te privatiseren. De overheid moet hier helemaal uit worden gehaald en er niets meer over te zeggen hebben. Laat alle verpleeghuizen gerund worden door private instanties. Doe dat, en je zult zien dat bewoners veel beter behandeld worden én dat de kwaliteit van de zorg er met sprongen op vooruit gaat. Dat moet namelijk wel omdat private instanties het zich niet kunnen veroorloven om klanten te verliezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten