Het geheel neutrale en totaal niet politieke proces tegen Geert Wilders gaat vandaag van start

Geen categorieokt 31 2016, 8:00
We willen minder, minder, minder processen.
Hij is er zelf niet bij, maar de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Geert Wilders begint vandaag dan eindelijk. Zoals iedereen en zijn hond onderhand weet staat de PVV-leider terecht voor belediging (van Marokkanen) en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege de PVV-bijeenkomst waar hij het publiek "minder, minder, minder" liet roepen op zijn vraag of ze minder of meer Marokkanen wilden.
Wilders laat het proces vooralsnog aan zich voorbijgaan omdat hij het een politiek proces vindt, wat het natuurlijk ook is. Het OM heeft jarenlang elke uitspraak van Wilders onder een vergrootglas gelegd. Als er iets bij zat dat men kon gebruiken zou men er meteen mee aan de haal gaan.
Lange tijd was Wilders zo verstandig om de grens van het betamelijke wél te overschrijden, maar die van de wet niet. Zo werd hij in 2011 nog vrijgesproken toen hij vervolgd werd vanwege het doen van 'anti-islamitische uitspraken' en de film Fitna. Dit keer twijfelt geen mens erover dat hij waarschijnlijk wél veroordeeld wordt. In 2014 zei hij namelijk dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" moet worden (oeps... dat is wel heel duidelijk groepsbelediging). Een week later liet hij zijn volgelingen vervolgens "minder, minder, minder" scanderen op zijn vraag of ze meer of minder Marokkanen wilden.
Politiek gezien is het meest achterlijke aan die hele actie dat het nog gepland was ook. Een kind had kunnen inzien dat het zou resulteren in Wilders' vervolging, maar blijkbaar hebben ze bij de PVV dat verstand niet. De kans is groot dat iedereen die vergelijkbare uitspraken doet zich voor de rechter had moeten verdedigen, maar met Wilders is dat al helemaal het geval. Als gezegd probeerde het OM hem immers al tijden een hak te zetten. Juist daarom zijn Wilders' uitspraken nóg dommer.
Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat hij geen punt heeft wanneer hij deze zaak "een politiek proces" noemt. Dat is het zonder twijfel. Dom genoeg hadden hij en zijn partijgenoten dat politieke proces wel kunnen voorkomen, maar kozen ze er om voor mij volstrekt onbekende redenen voor om dat niet te doen. Het kan toch niet zo zijn dat Wilders dacht dat hij zich dit soort uitspraken kon veroorloven. Juist hij was er, als het goed is, van doordrongen dat hij in de gaten gehouden werd en dat een serieuze misstap onmiddellijk afgestraft zou worden.
Hoe dan ook, dit proces bewijst maar weer eens dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland voortaan onbeperkt moet zijn. Dat je geen "brand!" in een volle bioscoop moet roepen, oké, dat kan iedereen nog volgen, maar voor de rest moeten wij onbeperkt in staat zijn om onze mening te uiten. Natuurlijk zullen er dan ook domme en zelfs extreme meningen verkocht worden, maar het zij zo. Ik heb liever dat we allemaal weten wat mensen écht vinden dan dat ze hun denkbeelden stiekem verkondigen in de donkere krochten van het Internet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten