Huilende Nederlandse Erdoganturkjes: ‘We worden niet gehoord in Nederland!’

Oh nee? Misschien moet je het als Gülenist, christen, Armeniër, Koerd, of gewoon criticus van Erdogan even proberen in Turkije. Gaan we zien hoe gehoord je je dáár voelt.

Gisteren hield de Tweede Kamer een grote bijeenkomst met maar liefst 14 verschillende Nederturkse organisaties. Het Diyanet — het Turkse religieuze ministerie — was daarbij aanwezig in de hoedanigheid van Islamitische Stichting Nederland. De woordvoerder van de lange arm van Ankara in Nederland, Ayhan Tonça, vond het allemaal best grappig:

“Erdogan belt. Ik moet wat van hem zeggen. Alsof al onze imams pionnetjes uit Turkije zijn.”

Ja, over het algemeen zijn ze dat inderdaad wél ja, meneer Tonça. Wij vinden dat ook erg jammer en vervelend, maar u bent nou juist één van die mensen die daar absoluut niets aan wil doen.

Hoe dan ook, Tonça en een hoop andere soennitische-Turken die Erdogan steunen lieten gisteren aan de Kamer weten dat ze zich ‘niet gehoord’ voelen. Vicevoorzitter Ertugul Gökçekuyu van de Islamitische Universiteit in Rotterdam verwoordt deze klacht als volgt:

“Ik kan alle Turkse Kamerleden gewoon bellen en dan nemen ze de telefoon op. Door Nederlandse Kamerleden ben ik zo vaak de deur gewezen. Mensen voelen zich in Turkije meer gehoord dan in Nederland.”

Wacht even. Meneer vindt het dus niet kunnen dat Kamerleden, die knetterdruk zijn, niet meteen opspringen als hij hen belt? Even voor de duidelijkheid, meneer Gökçekuyu: de manier waarop Turkse Kamerleden u behandelen is niet normaal. Dat u door hen zo behandeld wordt betekent dat u een voorkeursbehandeling van jewelste krijgt, ongetwijfeld juist omdat u a) streng-islamitisch én b) pro-Erdogan bent.

Het kan toch niet als een verrassing komen dat het gemiddelde Nederlandse Kamerlid dat net wat minder positief en vooral ook belangrijk vindt.

Ook Ejder Köse, lid van de door de Turkse overheid ingestelde Adviesraad Turkse Diaspora, vindt de behandeling van Turken maar wat slecht. Die adviesraad wordt regelmatig bekritiseert omdat de raad zich actief tegen de integratie van Turken in Westerse landen keert. Volgens Köse is dat soort kritiek vre-se-lijk:

“Een van de doelstellingen is om de Turkse cultuur te behouden. Wat is daarop tegen?”

Nou, best veel eigenlijk. Natuurlijk niet als je het over gezelligheid hebt en dergelijke, maar wel als het over zaken gaat waardoor de Nederturkse gemeenschap niet alleen niet integreert, maar daar nog trots op is ook. De Turkse cultuur respecteren en waarderen is prima, een autocratische heerser te vuur en te zwaard verdedigen alleen omdat hij Turk is, is dat niet. En ja, het is vooral het laatste waar dit soort raden en organisaties zich mee bezighouden.

Daarbij is het ook opvallend dat dit soort organisaties het totaal niet belangrijk vinden om op te komen voor de belangen van Armeense Turken, Alevieten, Koerden, en andersoortige Nederturkse minderheden. De enige Turken die er toe doen zijn conservatief-nationalistische soennieten. Alle andere soorten Nederturken worden totaal niet geholpen door dit soort organisaties en mensen. Sterker nog, ze worden zelfs regelmatig actief tegengewerkt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ni28

  In hun eigen land hebben zij alle respect voor dictatoriale regels maar hier voelen zij zich niet gehoord omdat men niet bereid is de islamisering te pikken.
  Ertugul Gökçekuyu : “Mensen voelen zich in Turkije meer gehoord dan in Nederland.” Wat is dan nog mooier dan leven in je thuisland, Turkije? Wat doe je nog hier in deze onvriendelijke land?

 2. poldi

  Mijn betse “verdrietige” Turk

  U verblijft, woont in Nederland en dan is het normaal dat u zich aanpast aan de normen van uw gastland. Als u denkt dat u niet gehoord wordt, hou dan eens een spiegel voor u.
  Als ik mij in Turkije net zoveel roer als u hier in Nederland, weet ik zeker dat ik een “gastvrij” verblijf achter een paar stukkies ijzer ga beleven. U voelt zich niet gehoord hier? Simpele oplossing; ga (terug) naar Turkije en probeer daar gehoord te worden. Waarbij ik u heel veel succes wens.

 3. C.oitus

  Even een vraag mijnerzijds, Stel je bent een Turk woonachtig in Nederland en je vindt het hier kut, kun je dan emigreren naar Turkije?. krijg je dan een uitkering? of moet je daar werken voor je geld, stel mijn vrouw is invalide waar kan ik dan terecht in turkije voor een scootmobiel? stel ik woon weer in Turkije en ik wil op vakantie in Nederland, krijg ik ook vakantie geld naast mijn uitkering?. Is het ook mogelijk als ik ga emigreren en dat ik al mijn uitkeringen behoud, zodat ik een fijn en goed leven kan blijven leiden?.
  Nederland is kut een graf kanker land, niks is hier goed veel autochtonen fascisten hier die elke dag naar hun werk gaan om mij van eten onderdak en gezondheidszorg te voorzien, vieze kut Nederlandse varkens. Het wordt tijd dat jullie de sharia over je heen krijgen. Ik ben trots om turk te zijn en turkije is mijn vaderland en erdogan onze sultan.

  1. LieverKipsLeverworst

   Vergeet u niet om uw medicijnen op tijd in te nemen?

 4. Anna

  Niet te sappen. Waarom wonen deze Turken niet in hun geliefde Turkije en hun aanbeden Erdogan. Wat doen ze eigenlijk hier? Al die organisaties die speciaal werden behandeld door de PvdA. Absurd.

 5. Anna

  Met enorme verbazing de uitzending gezien. Een pot nat. Toen alles werd goedgekeurd en ze alles ontvingen was er geen vuiltje aan de lucht. Nu het allemaal minder wordt en er kritiek wordt geleverd komen ze in opstand. Verlaten met bosjes de PvdA. Gaan ze naar DENK of GroenLinks die weer meteen voor hen klaarstaan. Moeten wij eens in Turkije proberen. Hebben ze in Turkije eigenlijk kinderbijslag en uitkering.

 6. hans-e-pans

  Laten ze eerst eens proberen goed Nederlands te spreken, zonder zo’n vreemd aangeleerd accent.

 7. LieverKipsLeverworst

  Quote: “Mensen voelen zich in Turkije meer gehoord dan in Nederland.”

  Nou…, ik niet hoor!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.