Jan Roos: Trek verblijfsvergunning in van ‘asielzoekers’ die op vakantie gaan naar moederland

Er zijn ‘asielzoekers’ die officieel vluchteling zijn, maar met enige regelmaat teruggaan naar het land van herkomst. Dat steekt.

Jan Roos van VNL vindt het een beetje apart dat er nogal wat zogenaamde ‘vluchtelingen’ in Nederland wonen die met enige regelmaat teruggaan naar hun moederland om daar familie en vrienden te bezoeken. Dat soort reisjes bewijzen immers dat ze helemaal geen echte vluchtelingen zijn.

Daarom zal VNL een initiatiefwetsvoorstel indienen om hier iets aan te doen. Kort gezegd komt het wetsvoorstel erop neer dat als een ‘asielzoeker’ teruggaat naar zijn moederland — voor vakantie, voor een bezoekje aan zijn ouders, etc. — hij automatisch zijn verblijfsvergunning verliest. Roos:

“Maak een einde aan dit absurde ‘vluchtelingentoerisme’ door een extra bepaling op te nemen in de wet, waarbij expliciet het vrijwillig terugkeren naar het ontvluchte land van herkomst, altijd leidt tot het intrekken van de verblijfsvergunning.”

Op zich is dit natuurlijk een prima idee. Een échte vluchteling kán niet terug naar eigen land. Iedere asielzoeker die dat wel doet is dus geen vluchteling, maar een economische avonturier.

Tenminste, dat zou je er aan af kunnen leiden. Er zijn ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld dat het nu rustiger geworden is in het land van herkomst of dat de politieke situatie dusdanig veranderd is dat de persoon die eens terecht gevlucht is, nu wél veilig is in zijn moederland. Wat VNL betreft betekent dit einde verblijfsvergunning in Nederland:

Uit het bezoeken van het ontvluchte land van herkomst kan men opmaken dat de ‘ernstige schade’ die de vreemdeling vreest of niet heeft bestaan of niet langer aanwezig is. In beide gevallen zou de verblijfsvergunning moeten worden ingetrokken.

Dat is een bijzonder botte ‘oplossing.’ Er zijn ongetwijfeld mensen die jaren (zelfs decennia!) geleden terecht naar Nederland gevlucht zijn, maar die tegenwoordig in principe probleemloos terugkunnen naar het land van herkomst. Stel dat zo iemand ondertussen 20 jaar in Nederland woont. Wat VNL betreft verliest zo’n persoon direct zijn verblijfsvergunning.

Maar dat gaat natuurlijk veel te ver. Hij kan ondertussen een gezin hebben in Nederland, kinderen die hier geboren en getogen zijn, hij zal deel uitmaken van de Nederlandse maatschappij, en hier een heel bestaan hebben opgebouwd. Het is totaal onmenselijk om zo iemand eruit te zetten.

De oplossing van VNL gaat dan ook veel te ver. Op een gegeven moment worden asielzoekers echt deel van de Nederlandse maatschappij. Hen eruit donderen omdat het nu wél veilig is in eigen land voor ze kan als ze twee of drie jaar in Nederland wonen, maar niet als ze er al 15 of 20 jaar zijn.

VNL moet het initiatiefwetsvoorstel dus aanpassen om daar rekening mee te houden. Daarbij moet de partij er ook op aandringen dat er beter gecontroleerd wordt als asielzoekers zich net melden; als er duizenden en nog eens duizenden ‘asielzoekers’ zijn toegelaten betekent dit simpelweg dat de controle niet goed genoeg is. Daar moet je dan dus iets aan doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Wachteres

  Jan Roos is – met Wilders – één van de weinige politici die zich daar druk om maakt.

  We weten al jaren dat Eritreërs, zodra zij zich hier gevestigd hebben, met vakantie terug gaan naar land van herkomst. Ongetwijfeld gebeurt dat in andere landen ook.

  Hoezo, vluchtelingen?

  Dat bewijst alleen maar dat het de EU-elite, en dus ook onze regering, niet gaat om vluchtelingen, maar om instroom vanuit het Midden-Oosten en Afrika.

  De ‘vluchtelingen’ zijn een ‘blessing in disguise’ om de multiculturele samenleving sneller tot stand te brengen.

  Dat is ook de werkelijke reden waarom onze ‘elite’ zich niet druk maakt om eventuele aanslagen die het gevolg zijn van de ongecontroleerde instroom.

  Net zomin als zij weigeren in te zien dat de ‘vluchtelingen’stroom uit een cultuur die zich niet wil aanpassen bij onze opvattingen – omdat zij vindt dat ze superieur is – desastreus is voor onze vrije westerse samenleving.

  ‘De kost gaat voor de baat uit’, nietwaar?

  1. Wachteres

   En dat is ook de reden dat geen verblijfsvergunning zal worden ingetrokken, wat Jan Roos daar ook van vindt en dat dit wetsvoorstel er nooit en te nimmer doorkomt.

  2. Nog1

   @ Wachteres

   Je vergist je, Eritreers gaan echt niet terug, daar kent men nl een levenslange dienstplicht.

   Je bedoelt Somaliers. Maar dat zijn weer geen statushouders, dat waren ze wel in de jaren ’90, maar toen was Somalië nog niet veilig genoeg om naar toe te reizen.

   Inmiddels zijn ze natuurlijk geen statushouders meer, maar Nederlander. Hoewel de meeste Somaliërs na hun naturalisatie zijn geemigreerd vnl naar Engeland en in mindere mate naar Canada. Minder dan 30% is nog in Nederland.

   1. Wachteres

    http://www.telegraaf.nl/premium/reportage/26232354/__Vluchteling_op_vakantie_naar_thuisland__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

    Eritreeërs die in Nederland asiel aanvragen omdat ze zeggen te vluchten voor het regime in ’het Noord-Korea van Afrika’, gaan gewoon op vakantie in hun thuisland als ze hier eenmaal een vergunning hebben gekregen. Dat roept de vraag op waarom ze überhaupt moesten vluchten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat deze vakantievierders in de gaten houden en bekijkt of hun verblijfsvergunningen ingenomen kunnen worden.

    1. Nog1

     @ Wachteres

     Je had het artikel niet alleen moeten linken, maar ook even moeten lezen.

     In het artikel gaat het of om mensen die voor 1993 asiel hebben aangevraagd (en dus al meer dan 15 jaar Nederlander zijn) en de groep overheidsdienaren die Eritrea in Nederland heeft.

     Die laatste groep (de lange arm van Asmara) bespioneert hun landgenoten en reist idd terug naar Eritrea om verslag uit te brengen aan hun werkgever; de overheid.

     Geen van beide groepen is echter gevlucht voor het huidige regime; de eerste groep is gevlucht vanwege de oorlog in de jaren ’90 en is vanwege hun Nederlandse nationaliteit veilig, de tweede groep is helemaal geen vluchteling/slachtoffer maar dader en dus veilig.

     1. Wachteres

      Zal het dan geen tijd worden – als daders hier al veilig zitten – om hen aan te pakken?

      ‘Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat deze vakantievierders in de gaten houden en bekijkt of hun verblijfsvergunningen ingenomen kunnen worden’.

      Niets van dit alles gebeurt er.

     2. Nog1

      @ Wchteres

      Hoe kom je erbij dat dit niet gebeurd? Naar mijn weten zijn er al een paar ingetrokken.

      Niet allemaal want sommigen hebben de Nederlandse nationaliteit zoals bv Messeret Bahlbi.

  3. Anna

   Wachteres. “Multiculturele samenleving.” Alleen in onnozel Europa. Probeer het eens als Jood of christen in een van de islamitische landen. Kijken of de islamieten daar jou als Jood of christen levenslang zullen onderhouden.

 2. Niek

  Johannes (‘Genade van God’; sorry Jan) is lang geen Johannes de Doper, maar wat ze gemeen hebben is die stem van ‘een roepende in de grote zandbak woestijn’.

  Maar toch. Blijf roepen Jan, naar dat schorem volks’vertegenwoordigers’!

  “He said, I am the voice of one crying in the wilderness, Make straight the way of the Lord, as said the prophet Esaias.
  And they which were sent were of the Pharisees.”
  ‭‭John‬ ‭1:23-24‬ ‭KJV‬‬

  1. Sarko

   Is de mens een miskleun van God? Of God een vergissing van de mens.
   Vrij naar Nietzsche…

   1. Peter Selie

    Nee jij sarko bent een totale miskleun van je eigen verrotte DNA, altijd gelijk op de man spelen zonder steekhoudende argumenten te noemen, misselijke bal gehakt op pootjes. Niek heeft meer levens ervaring opgedaan dan jij smerig grijs links ambtenaartje.

    1. Nog1

     @ Peter

     En jouw reactie is niet ‘op de man spelen’?

  2. Nog1

   @ Niek

   Ik weet niet of een vergelijking met Johannes de Doper zo prettig is. Uiteindelijk werd onthoofd.

 3. Niek

  “Wilderness”; ἔρημος {érēmos}
  of uncertain affinity; lonesome, i.e. (by implication) waste (usually as a noun, being implied):–desert, desolate, solitary, wilderness.

 4. Ni28

  Als je nu met vakantie naar Aleppo gaat is het natuurlijk raar. Dat je daar mensen hebt die je mist is niet raar maar daar had je over kunnen nadenken. Vluchteling zijn heeft twee kanten. De vervelende is het breken met je moederland. Dat gebeurd automatisch voor een deel als je integreert in de nieuwe samenleving. Als je niet integreert blijf je in de moederland leven op afstand. Emigreren wordt in die zin onderschat. Roos doelt dan ook op de migranten die na paar maanden al terug gaan terwijl de situatie daar misschien nog slechter is maar bij hun aanvraag het gevaar voor hun persoonlijke veiligheid hebben opgegeven. En dat klopt natuurlijk niet en dan wordt je doodgewoon belazerd.

 5. Nog1

  Wat Jan voorstelt is al jaren geregeld. Zie punt 7.2 van dit IND document

  https://ind.nl/EN/Documents/3361.pdf

  1. Stanly2000

   U kunt ongetwijfeld ook vertellen hoe vaak er van deze regel gebruik gemaakt is.

   1. Nog1

    @ Stanly

    Slechts enkele keren per jaar. Het gebeurt nl zeer zelden dat een statushouder terug wil keren naar het land waaruit hij/zij gevlucht is. Vermoedelijk weet men dat dit gevolgen heeft voor hun status.

    Het totaal aantal ingetrokken statussen is hoger, gemiddeld zo’n 500 per jaar. Dan gaat het oa omdat landen die veilig geworden zijn en mensen die bij aanvraag onjuiste informatie hebben verstrekt.

 6. Peter Selie

  Ja Jan helemaal mee eens, maar je vergeet één ding deze waanzinnige migratie kwestie is een beoogd immigratie en asielbeleid van de ongekozen EU-leiders. Zolang de macht in Brussel zetelt krijg je dit net zo min als dhr. Wilders voor elkaar. Eerst moet de bijna totale verloren gegane soevereiniteit terug naar Den Haag. J. Roos misschien je méér druk maken voor een Nexit, om lekker comfortabel mee mee liften op het gedachtegoed van Geert Wilders. Verdomme alle traditionele partijen kapen het populistisch gedachtegoed van dhr. Wilders, ze doen allemaal een Bolkesteintje voor de Tweede Kamer verkiezingen. Het is ongetwijfeld van groot belang voor de reguliere politiek correcte partijen om te scoren met deze prangende kwestie die ze grotendeels zelf veroorzaakt hebben. De definitie van de politieke kleuters luid: Op dezelfde partijen stemmen in de ijdele hoop dat het dan wel beter gaat.

  1. Nog1

   @ Peter

   Hoe heeft de EU de oorlog in Syrië dan veroorzaakt? Want dat impliceer je door te stellen dat het een EU-plan is.

   1. Houtlijm

    Nog1, ooit het boek Praktischer Idealismus van Richard Coudenhoven-Kalergi gelezen? Het ‘heilige boek’ voor de (pan)Europeanen, dat Europa in zijn greep heeft. Hierin beschrijft Coudenhoven-Kalergi hoe Europa in de toekomst niet langer bewoond zal worden door de oorspronkelijke bewoners, maar door een mengelmoes van Europese, Aziatische en Afrikaanse volkeren. De nieuwe Europeaan moet volgens Coudenhove-Kalergi lijken op de oude Egyptenaren.

    Deze verwerpelijke ideologie wordt met enthousiasme uitgevoerd door de Europese politici.

    1. Nog1

     @ Houtlijm

     Hij vond niet dat dat moest, maar hij voorspelde dat die rassenmenging zou gaan gebeuren. Als half blanke/half Japans was die gedachte niet zonder persoonlijk tintje.

     Maar het extreem-pascifistische Pan-Eurpeanisme staat nogal haaks op de oorlogzuchtige oorzaak van de meeste migratiestromen.

     1. Houtlijm

      Coudenhoven’s eerste boek ‘Pan-Europ’ was gericht op vrede en samenwerking tussen naties, maar nergens ‘extreem’ zoals jij het weer moet labelen.

      Al in 1929 stelde Coudenhoven het lied “Ode aan de Vreugde” van Beethoven voor als Europees volkslied en 9 mei als ‘Europadag.’ Beide ideeën zijn exact in deze vorm geadopteerd en geïmplementeerd door de hedendaagse EU. En elke twee jaar wordt de Coudenhove-Kalergi prijs uitgereikt aan “leidende persoonlijkheden die met enorme toewijding werken aan de unificatie van Europa.” Twee bekende ontvangers van de prijs zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de oud-voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

      Goh, zoiets verwacht je toch helemaal niet?

     2. Nog1

      @ Houtlijm

      Zijn eerste boek dat je in je eerste reactie noemde had een heel deel (40 van de 191 pagina’s) gewijd aan pascifisme dat met 1 citaat samengevat kan worden;

      ‘Erscheint sie ihm abwendbar, so bleibt als Pflicht der Kampf gegen die Kriegsgefahr und deren Träger: die Pflicht zum Pazifismus’

      Verplicht pacifisme. Dat noem ik extreem, jij kennelijk niet.

      En hij had niet 9 mei maar 17 mei als Europadag uitgekozen. Die dag werd het ‘Memorandum sur l’organisation d’un regime d’union federale Europeenne’ van Aristide Briand gepubliceerd.

      De prijs die je noemt bestaat niet. Je bedoelt waarschijnlijk de Europaprijs die uitgereikt wordt door de Coudenhove-Kalergi vereniging. De EU heeft echter niets met die vereniging van doen.

 7. garriet60

  mensen die hier al langer wonen dan b v b 12 jaar moeten en hoeven van mij ook niet retour eigen land maar wat er nu steeds binnen komen wandelen kunnen meteen terug want als de mensen die hier langer wonen dan zij terug kunnen !! dan behoren deze mensen te worden gezien als economische avonturiers .deze mensen hoeven we dus niet op te vangen als zijnde !!

 8. Anna

  Niet een asielzoeker moet verblijfsvergunning krijgen. Voor echte vluchteling tijdelijk en meteen na oorlog terug om eigen landen opbouwen en ontwikkelen. We hebben al meer dan genoeg ellende met islamitische cultuur en religie. En, grenzen dicht.

 9. nick

  Als wij dit zo laten, deze ongebreidelde immigratie, als wij als volken van Europa niet heel snel ingrijpen, dan wacht ons een verschrikkelijke toekomst. Als de Europeanen hun huidige rol als goedgelovige, zorgeloze en onwetende, meelopende massa volhouden, zijn ze veroordeeld tot de ondergang van hun land en continent.

  Wanneer de Europeanen hun verstand weer gaan gebruiken en zich uit de fatale val( EU) bevrijden die hen door Washington werd opgedrongen, en tegen de ‘uitvoerders’ van de wil van Washington (de EU in Brussel) opstaan, kunnen ze zowel hun eigen overleven als dat van de rest van de wereld redden.

  De verkiezingen komen eraan, weet wat je stemt !! Trap er niet weer in en gebruik dat beetje verstand een keer goed. Onze kinderen en kleinkinderen zullen je dankbaar zijn, blijf je er intrappen, ze zullen je dan in hun, onherroepelijk naargeestige toekomst, verafschuwen, dat is de vreselijke waarheid en niet anders!

 10. Niek

  NL zou opnieuw een voorbeeld aan Australië moeten nemen.
  Een van de weinig overgebleven westerse landen met een behoudende, gezonde en stevige Christelijke politiek.

  Niet alleen geven ze homo’s een duidelijk signaal: géén homohuwelijken!
  Kan natuurlijk ook gewoon niet want hoe kunnen die onnatuurlijke viezerikken mij duidelijk maken dat God niet Adam en Eva schiep, maar Adam en Evert?

  Eveneens daar weren ze de parasieten en getinte economische gelukszoekers met verve en resultaat! Labour wil natuurlijk wel (alles stukmaken op kosten van de harde werker), maar dat lukt het linkse gajes nog niet gelukkig!

  Die Aussie MP Turnbull is tenminste een echte kerel. WAT een verschil met onze zijïge, half zacht lachend Pinokkiootje.

  1. Nog1

   @ Niek

   Het was de mens die God schiep en niet omgekeerd. Adam en Eva zijn verzinsels van hetzelfde kaliber als jouw Adam en Evert.

 11. Anna

  Continent Afrika bestaat uit 54 landen. Wat komen ze dan hier doen?

  1. Floris

   Parasiteren.

   En de nuttige idioten, zoals Nog1, helpen daar graag een handje bij.

 12. ikweetwatikwil

  Is Jan Roos geen herhaling van Wilders?? Verdiend het goed Jan ?

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.