Kabinet faalt weer eens met asielzoekersbeleid: er zijn niet mínder maar méér 'bed, bad en brood'-locaties gekomen

Geen categorieokt 08 2016, 11:00
Mark Rutte die een belofte weer eens niet waar weet te maken... What else is new, zou ik haast cynisch opmerken.
De VVD heeft dit weekeinde groot uitgepakt met de mededeling dat Mark Rutte voor de vierde keer de lijsttrekker van de VVD zal zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart aanstaande. Met het verkiezingsprogramma en een 'persoonlijk plan' gaat de liberale regeringspartij vervolgens de boer op om voor de derde achtereenvolgende keer de grootste partij te worden. Of die opzet ook slaag valt te bezien (al denk ik dat het wel moet gaan lukken), maar tot het zover is moet Rutte nog ewel even wat ongunstige beeldvorming weten weg te poetsen.
Neem nu het feit dat Rutte bekendstaat als de beloftenbreker-in-chief. Dat is niet iets positiefs als dat aan je kleeft. Een nieuwe onthulling over een voorgenomen sluiting van zogeheten 'bed, bad en brood'-locaties voor uitegeprocedeerde asielzoekers lijkt Rutte's onbetrouwbare imago alleen maar te bevestigen. Rutte beloofde ons namelijk minder van die plekken:

"Het kabinet 'ging langs het randje', zou premier Mark Rutte later toegeven. Nog voor de komst van tienduizenden Syrische vluchtelingen spleet de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers - de zogenoemde bed-, bad- en broodopvang - de coalitie. Het compromis dat VVD en PvdA na nachtelijke overleggen bereikten, was dat er zes 'sobere' opvangplekken zouden komen - vooral in de grote steden - waar op 'bewoners' zou worden ingepraat om toch echt 'binnen enkele weken' het land te verlaten."

Maar guess what? Dat werden er juist méér! Rutte beloofde Nederland een strenger asielbeleid, maar Nederland kreeg juist een soepeler asielbeleid. Allerlei burgemeesters en gemeenteraden kwamen in opstand, en openden tegen de wens van het kabinet in:

"Zeventien maanden later is die politieke werkelijkheid nog wel een feit, maar de praktijk is anders. Nog altijd heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken, VVD) geen akkoord kunnen bereiken met gemeenten om het plan uit te werken. Veel burgemeesters willen hun opvang juist openhouden, soms uit angst voor zwervende illegalen. In onder meer Deventer en Leiden zijn bovendien juist nieuwe locaties geopend. Wethouders verklaren de ongehoorzaamheid uit de wens 'om een menswaardig bestaan' te bieden aan uitgeprocedeerden.

Staatssecretaris Dijkhoff laat via een woordvoerster weten dat hij 'op de hoogte is' van de opening van nieuwe opvangplekken. ,,Meer kunnen we er niet over zeggen zolang er nog geen akkoord is met álle gemeenten voor het hele land.''"

Een beetje premier had zo'n daad van rebellie allang de kop ingedrukt, maar Rutte met zijn strategie van 'iedereen te vriend houden' heeft het gewoon toegestaan dat de hele situatie gierend uit de klauwen is gelopen. Rutte had de besluiten van gemeentes kunnen vernietigen om extra bed, bad en brood-locaties te openen. Gewoon de besluiten doorscheuren: de Rijksoverheid kan dat gewoon. Maar goed, waarom zou je immers streng optreden als je ook kan pappen en nathouden, nietwaar?
Het is weer eens Mark Rutte ten voeten uit. De man die consequent A zegt, maar B doet. Wat zegt het over ons dat deze man zich waarschijnlijk opnieuw mag warmlopen voor een vierjarig verblijf in het Torentje?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten