Linkse uitlaatklep NOS krijgt er flink van langs van hoogleraar: Achtuurjournaal is niet te vertrouwen!

De hoogleraren van Nederland weten het wel: voor een goede verslaggeving is de NOS helaas niet te vertrouwen.

Het is een interessant vergelijking die hij maakte, deze Cees Hamelink. De oud-hoogleraar Communicatie weet er alles van wat betreft de betrouwbaarheid van diverse personen en organisaties. Vooral politici en media boeien hem, en hij verrast zijn toehoorders tijdens een bespreking met een interessant weetje: politici zijn eigenlijk veel betrouwbaarder dan de media.

Oké, er zullen weinig mensen zijn die daar meteen “maar natuurlijk!” roepen, maar zijn redenering staat als een huis. Van politici kun je er eigenlijk vanuit gaan dat wat ze zeggen niet altijd met de waarheid strookt. Om dingen voor elkaar te krijgen in de politiek moet je soms beloftes maken en breken, maar dat weet eigenlijk iedereen. In feite is het lastig om hen hier echt op af te rekenen: it’s part of the job, om het zo maar te zeggen.

De mainstream media doet het echter veel geniepiger. Eén van de belangrijkste principes van de journalistiek is de objectiviteit, en veel te veel mensen leven nog in de waan dat de media wel te vertrouwen zijn. En daar zit nu juist het probleem: de meeste media zijn dat überhaupt niet, maar doen wel alsof ze dat wel zijn. En dat is extra kwalijk. Als redacteur zijnde ben ik mij er volledig van bewust dat wij als mens-zijnde bepaalde principes hebben die over het algemeen als ‘rechts’ beschouwd kunnen worden. Wij maken dat echter ook duidelijk in onze communicatie. Lezers weten wat ze kunnen verwachten, en er is geen schimmige verborgen agenda. Houd ervan of niet, maar het is glashelder waar wij voor staan.

Hoe anders is dit bij de NOS. Dit zou als publieke omroep de spreekbuis voor ‘heel Nederland’ moeten zijn, maar duidelijk is dat bepaalde overtuigingen toch echt sterker naar voren komen dan andere. Het cultuurrelativisme viert er al jaren hoogtij, en alleen in naam is de NOS niet het thuishonk van centrum-links Nederland. Cees Hamelink ziet dat heel goed en is daar ook teleurgesteld.

Je zou toch eigenlijk willen zeggen, het meest betrouwbare medium is waar het meeste naar wordt gekeken is het NOS-journaal ’s avonds om acht uur, maar ik zou mensen toch ernstig aanraden daar maar niet meer naar te kijken.

En dat is geheel terecht. Begrijp met niet verkeerd, de NOS is heel handig om een vluchtig beeld te krijgen van wat er zoal gebeurd is op een dag. Doe echter niet een poging om daar dieper in het nieuws te graven, want dan kom je al snel in een beerput vol propaganda terecht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. poldi

  En hoe staat het met de betrouwbaarheid van de peilingen van onze Manipulator de Hond ?

  1. Wim

   Slecht.

  2. Sarko

   Dat weet je best Poldi, elke week kunnen we dat weer lezen in je reaguursel.

 2. Ni28

  De NPO die zogenaamd de hele verhaal vertelt weet goed dat ie ons niet de goede verhaal vertelt. Naar de waarheid moet je elders zoeken.

 3. Sarko

  Als ik dit stuk op blendle had gelezen liet ik mij die 19 cent terugboeken.
  Waardeloos….

 4. Seneca

  @Sarko
  het verhaaltje past zeker niet lekker in je door het socialisme verziekte hersentjes.

  1. Sarko

   Kijk al 10 jaar niet meer naar het NOS journaal dus ik kan er niet over oordelen.
   Het stukje begint almet –
   “De hoogleraren van Nederland weten het wel: voor een goede verslaggeving is de NOS helaas niet te vertrouwen”
   Hoe bedoelt u ………….. 🙂

   1. zomaar

    en ook jij als linkse denker hoef niet achterlijk te doen , met de woorden ik kijk al ruim 10 jaar niet meer naar het NOS journaal !.

    ander journaals doen het zelfde , alles weglaten wat de linkse meute niet zint , bv dit nieuws !.

    https://www.facebook.com/WirAlleSindDeutschland/videos/1095967363821245/

    betreffende Syrische gelukszoekers , moslims !!!.

    je linkse kop in het zand steken wil niet zeggen dat er niks gebeurd !!.

 5. ASKoemar

  Prachtig artikel wat duidelijk toepasbaar is voor deze website

 6. Sniper666

  Het NOS journaal is bar slecht geworden. Punt uit.

 7. Niek

  De NOS mag voor mij niet maar enigszins de eer krijgen om met de BCC (CNN) vergeleken te worden, maar de andere officieuze spreekbuizen van linkse wegkijk politiek hebben zich al net zo geprofileerd en onderscheiden.
  Walgelijk. En wat een niveau!

  Wat zijt gij allen van grote hoogten gevallen. Sinds een halve eeuw terug.
  Ik herinner me ook dé kwaliteitskrant nog, de NRC. Met Heer Bommel, ipv nu die barslechte ordinaire cartoons van de twee naakte piemelmannetjes (homootjes? want dat scoort). Wat een eenzijdig, onbetrouwbaar flutblaadje is dat nu geworden!

  Puur ‘amuzement’ geworden. Naar: ‘muze’ = denken. A-muze is dus totaal geen breinactiviteit, eenrichtingsverkeer consumeren. Beschamend, ihb de zgn ‘intellectuelen’, ‘leiders’ en volks’vertegenwoordigers’ die het voorbeeld zouden moeten gegeven hebben geworden.

  ‘Ja, mits het ons elite plekje niet schaedt’.

  ‘The hottest place in hell is reserved for those who remain neutral in times of great moral conflict.’

 8. Sjipke

  Wordt het eindelijk eens hardop gezegd wat vrijwel iedereen al wist. Eens kijken wie daar de stop eruit kan trekken.

 9. Anna

  NOS is eenzijdig verlengstuk van de Amerikanen. Objectiviteit c.q. neutraliteit is ver te zoeken.

  1. Anna

   Top NOS deugt niet.

 10. Niek

  Nieuws is altijd, dáár waar je de nadruk oplegt.

  De staatsruif legt graag de nadruk op bekend, niet schokkend, links wegkijkend (en allang bekend door de nieuwe media en internetbezitters!!!),
  oorspronkelijk vanuit (nog steeds) foute nsb elitebronnen als NY Times, BBC

  “”””””Nieuws”””””

 11. Floris

  In één ding heeft Sarko’tje gelijk. De openingszin van dit artikel slaat nergens op. “De” hoogleraren zijn natuurlijk niet eensgezind hierover, al was het alleen maar omdat een groot deel van hen stijf links is.

  Het west-europese probleem (want het is overal hetzelfde verhaal) is dat links/links-liberaal/links-christelijk/politiek correct al dik 40 jaar de norm is. Geen wonder dat ze overal in zitten met hun grijpgrage vingers, dus dat de MSM overwegend links zijn mag echt niemand verbazen.

  Alleen de regenteske elite en hun meelopers ontkennen dit soort dingen nog.

 12. DennisEijs

  Je moet ze dus allemaal bekijken, en weten welke stroming ze vertegenwoordigen, en uit al die informatie kan je dan misschien het juiste plaatje extrahieren, ‘de waarheid ligt in het midden’ zoals gezegd wordt.

 13. Ni28

  Je hebt geen hoogleraar nodig om de NOS slecht te vinden. Het is wel prettig om te lezen dat je eigen oordeel gedeeld wordt door zo iemand. En het is oud hoogleraar dus die kan voluit praten dat scheelt weer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.