Thaise koningshysterie duurt voort: voetbal nu verboden, bekerwinnaar wordt geloot

De tijd van nationale hysterie na de dood van koning Bhumibol is nog lang niet ten einde in Thailand.

Oké, hij was de langst regerende monarch ter wereld, en iedereen was zo ongeveer met hem als koning opgegroeid. Maar dat Thailand zó zou reageren op de dood van haar eeuwige koning, dat viel lastig te voorspellen. Ik heb altijd gedacht dat het niet dramatischer kon dan bij de Noord-Koreanen: bij de dood van Kim Il-Sung en Kim Jong-Il was het één jankende mensenmassa. Van de hoogste generaal tot de simpelste arbeider, iedereen deed mee aan een stevig potje collectief huilen om het overlijden van hun Grote Leiders. Het voor iedereen die niet in het land leeft om te lachen.

Maar zelfs Noord-Korea wist het niet zo bont te maken als Thailand. Vrijwel direct na de dood van Bhumibol heeft de regering tig maatregelen afgekondigd om ‘respectvol’ met het overlijden om te gaan. Een kleine selectie: televisiezenders worden alleen nog maar in zwart-wit uitgezonden, het komende jaar staat volledig in het teken van rouw en winkels kunnen maar beter geen kleurrijke kleding verkopen. De zoon van de overleden koning kan het zelfs niet over zijn hart verkrijgen om in dat jaar van rouw de troon te bestijgen: Thailand moet het voorlopig dus even zonder staatshoofd doen.

Nu is daar nog een maatregel bijgekomen die de sportfanaten in het land geen plezier zal doen: voetbal is in de ban gedaan. De officiële wedstrijden zijn allemaal verboden, waardoor het hele huidige voetbalseizoen niet gespeeld mag worden. Het wordt ongetwijfeld als ongepast gezien om nu afleiding te zoeken bij koning voetbal, in een periode waarin geen enkele Thai feest mag vieren om wat dan ook. Feest zal er in ieder geval niet gevierd worden bij de voetballers die nu een jaar zonder werk zitten. Technisch gezien is er wel een winnaar: bij het kampioenschap is het team dat nu de meeste punten had uitgeroepen tot winnaar, en bij de bekers zal er geloot worden om de titels. Maar of iemand daar echt blij van wordt? Het lijkt me niet dat je dat als sporter nu écht een mooie overwinning vindt.

Hoe dan ook, dit zal zeker niet de laatste rouwmaatregel zijn die ze nemen in deze periode. Kim, kijk je met ze mee? Je kunt nog wat leren van die lui daar in Thailand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Gustaafff

    Dit kun je niet vergelijken met Noord-Korea. In tegenstelling tot de mensen daar, zijn de Thai echt in diepe rouw, aldus diverse media. Iedereen en ieder land verwerkt de dood van een geliefde (vorst) op zijn/haar manier. Geef hen de tijd.

  2. tq1991

    Een beetje respect voor de Thaise gebruiken en de situatie waarin zij zich nu bevinden is wel op zijn plaats. Ik neem aan dat zij bij DDS wel tot zover kunnen denken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.