Wordt Jacques Monasch de nieuwe PvdA-lijsttrekker? Hij jaagt Asscher en Samsom de stuipen op het lijf

De gevestigde orde van de PvdA siddert van angst. Het scenario waarin Jacques Monasch lijsttrekker wordt, lijkt niet meer louter hypothetisch.

Het zou een prachtige affiche voor een bokswedstrijd moeten worden: Samsom tegen Asscher, komt dat zien! Wie wordt de nieuwe lijsttrekker in deze geordende tweestrijd?

Nou, dat script kon meteen de prullenbak in. Want behalve de fractievoorzitter en de vice-premier meldde zich nog iemand: het eurosceptische Kamerlid Jacques Monasch. Dat de man geen outsider is maar een serieuze kans maakt, bleek wel uit het feit dat hij een poll wist te winnen bij politiek journalist Jaap Jansen. Hij vroeg wie de PvdA-lijsttrekker moest worden, en 55% wees Monasch aan:

Dat was ruim meer dan de 25% van Asscher of de 13% van Samsom. Europarlementariër Paul Tang kreeg ook nog 7% van de stemmen.

Maar de angst dat Monasch straks #Monaschmentum krijgt is niet alleen gebaseerd op niet-wetenschappelijke peilingen op Twitter. In het NRC verschijnen inmiddels stukken waarin de kansen van Jacques Monasch serieus verkend worden, al lijkt politiek redacteur Tom-Jan Meeus nog niet helemáál overtuigd van de populariteit van de man die wil breken met de hogeropgeleiden-sociaaldemocratie. Maar dat komt wel.

Belangrijker is echter dat guerilla-referendumbrigade GeenPeil zich achter Monasch lijkt op te stellen met de hashtag #AllYouNeedisJacques:

Als deze gasten campagne gaan voeren, kan het wel eens snel gedaan zijn met de kansen van Asscher en Samsom.

Monasch beseft dat allemaal zelf ook, en laat dan ook desgevraagd weten dat hij er vertrouwen in heeft de interne verkiezing op z’n naam te gaan schrijven:

“PvdA-kandidaat voor het lijsttrekkerschap, Jacques Monasch is er zeker van. ‘Het verhaal dat ik heb, spreekt een grote groep mensen aan en is inhoudelijk beter. Ik ga dus winnen,’ zo zei hij bij Dit is de Dag.

Laten we het hopen! Als de PvdA namelijk aan één ding heel duidelijk toe is, is het wel een man die kan zorgen voor een cultuuromslag. Is Jacques Monasch die man? Dat zou wel eens heel goed kunnen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Peter Selie

  Een PvdA-zwaluw maakt nog geen zomer.

 2. Ni28

  Misschien hoeven wij niet eens twee euro uit te geven. Het zou een bom(-metje) in de partij kunnen zijn. Net als in de VS weet je dat met Clinton alles bij hetzelfde blijft zoals hier met Asscher.

 3. toetssteen

  Misschien dit eerst eens kijken:

  https://www.youtube.com/watch?v=m6BsyqeMxsI

  Neen, dank u Monasch.

  1. Peter Selie

   Bedankt toetssteen voor het linkje, ik blijf bij mijn gedachte dat de reguliere politiek niet uit een links, rechts of een midden blok bestaat, deze verschillen in partij-ideologieën worden alleen uit de kast gehaald vlak voor de verkiezingen. De
   ‘linkse” (collectivisme) politiek bestaat grotendeels uit crypto-communisten en gelijk gestemde aanhangers van een maakbare maatschappij. Wanneer Monasch zich een vernieuwer noemt die het ideologische verenkleed van de PvdA wil opschudden dan zijn de andere twee kandidaat lijsttrekkers gewoon een stel hardliners en Eurofiel als de neten en op weg naar de derde wereldoorlog mijns inziens…

 4. Sniper666

  De PvdA is op en ook heer Monasch gaat die club niet redden, tenzij het leeuwendeel heel rap de bakens verzet en tot bezinning komt.

 5. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/nederland/article/2016/10/asschers-spoor-van-mislukkingen-2726798W/?cmpid=NLC|elsevier_dagelijks|2016-10-18|Asschers_spoor_van_mislukkingen:_steeds_net_op_tijd_vertrokken&utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=email&utm_term=&utm_con

  Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken

  “Vicepremier Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA, ondanks een spoor van mislukkingen. Die hem gek genoeg niet aankleven.

  Tot nu toe verandert Asscher op tijd van baan, of doet hij zijn portefeuille over voordat de consequenties van zijn beleid op weg naar de ideale samenleving zich openbaren. Zo kleeft hem weinig aan. Elsevier schreef eerder dit jaar dat het voor Asscher dan ook zaak is bijtijds weg te zijn als minister van Sociale Zaken en dat het PvdA-lijsttrekkerschap een ontsnappingsroute is. Dan kan hij als eventuele PvdA-leider weer nieuwe visies presenteren”.

 6. Ruud562

  Zoals Peter Selie hier ook al schreef: “Een PvdA-zwaluw maakt nog geen zomer.”
  Desondanks zou die Jacques misschien wel voor een doorbraak kunnen zorgen.
  Maar goed, het blijft zonder meer zonde dat juist hij bij de verkeerde partij vertoeft.

 7. Ni28

  Voor de tegenstanders van da PvdA zou Monasch een zegen zijn. Het betekent niet dat iu dan gelijk lid van wordt.

 8. werkloze generaal

  Omdat Sjaak Monasch de ongewenste Achmed Aboutaleb als minister-president wil komen ze zeker niet boven de 10 zetels uit met dat zwakzinnige idee van hem. Hij mag dus lijsttrekker worden van mij voor de PvdA.

  Trouwens : Asscher en Samson zullen ook geen beter resultaat behalen. In absolute zin is het dus lood om oud ijzer wie de nieuwe partijleider wordt daar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.