Ziek: VVD wil euthanasie mogelijk maken voor mensen van alle leeftijden na ‘voltooid leven’

Mensen kunnen natuurlijk al gemakkelijk zelfmoord plegen. Duizenden mensen doen dat dan ook ieder jaar. Als het aan de VVD ligt krijgen ze daar voortaan hulp bij van een dokter.

Je weet wel: zo’n arts die juist gezworen heeft om mensen gezond te maken en in leven te houden.
De VVD is nu permanent een links-liberale partij geworden. Die club heeft echt niets meer te maken met het conservatisme of zelfs maar met rechts-liberalisme:

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de versoepeling van de euthanasiewetgeving. Volgens de VVD moet een zelfgekozen einde na een voltooid leven voor alle leeftijden mogelijk zijn.

Het kabinet stuurde een brief naar de Tweede Kamer waarin gesteld wordt dat ouderen die vinden dat hun leven “voltooid” is via euthanasie uit het leven moeten kunnen stappen. Dat moet “onder strikte en zorgvuldige criteria,” maar er is dus geen noodzaak meer om ongeneeslijk ziek te zijn, wat het kabinet betreft. Als je er genoeg van hebt als bejaarde moet een dokter je gewoon helpen om er een einde aan te maken.

Dat is op zich al bijzonder verontrustend, maar de links-liberale VVD gaat nóg verder. Die partij vindt namelijk dat deze regel moet opgaan voor mensen van alle leeftijden. Ze gebruiken nog steeds de term “een voltooid” leven, maar feit is natuurlijk dat de VVD dus wil dat artsen alle mensen moeten kunnen doden als die mensen dat zelf willen.

VVD-ministers Ard Van der Steur (Justitie) en zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn zo geschift dat ze stellen dat voor sommige mensen het leven zélf één grote lijdensweg is:

“Niet bij iedereen zal het mogelijk zijn om te voorkómen dat zij ondraaglijk lijden aan het leven zelf. Hun vraag om hulp bij zelfdoding is hun recht op autonomie.”

Huh? Hun autonomie? Waar hebben deze VVD-ministers het in vredesnaam over? Euthanasie doe je niet lekker in je eentje, maar met behulp van een arts. Het heeft dus behoorlijk weinig te maken met je “autonomie.” Gewone zelfmoord is wel een volkomen autonome beslissing, maar die weg staat iedereen nu ook al vrij. Veel mensen zijn gewoon bang om het zelf te doen. Om die drempel toch over te kunnen willen ze dat een arts hen een ‘handje help,’ waarmee ze artsen simpelweg in moordenaars veranderen.

Knettergek, maar de VVD voegt daar aan toe dat die regel moet gelden voor iedere volwassene die toerekeningsvatbaar is.

Dit is echt schokkend. De VVD heeft totaal geen respect meer voor het leven… en al helemaal niet voor de eed die artsen zweren als ze aan het werk gaan. Let met name op het deel waarin ze zweren:

“Ik zal aan de patiënt geen schade doen.”

Dat deel van de eed kan nu dus in de prullenbak gegooid worden en vervangen worden door “ik zal aan de patiënt wél schade doen als hij daar om vraagt.”

Woorden schieten tekort om te beschrijven hoe verschrikkelijk het is dat a) dit debat zelfs maar gevoerd wordt in Nederland en b) dat links-liberale mafketels het debat nog lijken te winnen ook. Zieker dan dit kan een samenleving niet worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Gustaafff

  Blijkbaar kunnen pubers straks ook zelfmoord plegen. Triest.

  1. Wim

   Je zou bijna hopen dat veel linkse en VVD’ers hier gehoor aangeven

 2. zomaar

  tja wat mot je ?, als je de grenzen ophoud !, en de bevolking blijft toenemen.

  de lagere sociale groepen koeioneren!, en het mogelijk maken voor hen vroegtijdig zich van het leven te benemen , is er weer geld en plaats voor een buitenstander.

  die zij als een verrijking zien .

 3. CJD

  Laten we hopen dat veel VVDers deze oproep letterlijk zullen nemen. De wereld zal zonder dat soort mensen een betere plaats zijn

 4. Vabis

  Ik zie het probleem niet zo, iedere arts heeft toch het recht om hieraan niet mee te werken?

  We moeten maar eens af van door religie veroorzaakte dogma’s, laat iedereen zelf beslissen in deze!

  1. kapitein

   beetje domme opmerking Vabis. Dat je geen probleem ziet is omdat je niet verder als je eigen bescheiden neus kan kijken. Kan je nu al garanderen dat de dr`s de Weigerambtenaren achterna gaan als ze niet vrijwillig meewerken. Om maar 1 ding te noemen. Verder is het een idee van zieke geesten, geeft mij de vrijheid om U eens flink te pesten zodat U het niet meer waard vind om te leven. En kom niet van dat mag niet.., want vandat slappe optreden is de gehele maatschappij al naar de kloten.

   1. toetssteen

    @kapitein
    Is de Joop niet een betere site voor u?

    Voor de rest; waarom mag een oud terminaal mens niet zelf beschikken? Wat is er in de liberaal denkenden gevaren dat men zulks afkeurt? Lijden tot men creperend en zwaar onder de morfine de geest geeft? Hou ’s op! Menigeen hier weet echt niet waar het om gaat! En dat is eigenlijk het meest zorgelijke.

    1. kapitein

     is een cursus lezen niks voor U?? we hebben het over gezonde mensen, niks uitzichtloos lijden. Dat was trouwens het punt niet. Ik lees toch echt bij U dat een Dr dan zelf mag beslissen of hij meewerkt of niet. En daar gaf ik antwoord op. Net zo goed als eerst de gemeentes zelf uit mochten maken of ze Trouwambtenaren in dienst hielden die geen Homo`s wilden trouwen, krijg je dit straks ook met artsen. Straks willen ze geen artsen meer die weigeren, daar kun je donder op zeggen. ga niet zeggen dat dit geen “Liberale” mensen waren die dit er door heen drukte. Mijn ervaring is dat “Liberale”mensen dat alleen zijn als je ze gelijk geeft. Ik kan lang met ze meegaan maar deze wet is schoftig, zoals ik al opmerkte over pesten, dat kunnen ze vanuit Den Haag ook donders goed, lekker aan de pensioenen knabbelen, zelf alles bij elkaar graaien, we stikken ondertussen van de “onmisbare managers” die zonder dat ze er persoonlijk op aangesproken kunnen worden voor idiote salarissen de boel naar de klote helpen en aan het eind met gouden handdruk naar huis gaan. Hoef ik niet te doen, ik ben wel overal verantwoordelijk voor.
     En verders een oud en terminaal mens?? daar hoef je geen moeite voor te doen, Het grootste lijden is meestal voor de mensen die er naast staan en er vanaf willen,en met palliative zorg word vaak al zoveel morfine gegeven dat ze daar dood aan gaan.

     1. toetssteen

      Een voltooid leven, ehh, zegt men dat op zijn achttiende? Nou, ik ben ze nog niet tegen gekomen, maar ik denk dat de machinisten van treinen andere verhalen kunnen vertellen.
      Homo’s? Huh.
      Laat maar, ik ben klaar met uw blabla. U heeft overduidelijk een scheet aan levenservaring, maar weet wel uit het handboek der rechtvaardigen te dicteren. Fijn, doe dat voor uzelf.

      Nite, moet morgen weer fris zijn voor,,,,, eh ja. Klote kostuum.

 5. Mar

  Het is een moeilijk onderwerp, waar met gestrekt been in gaan ongepast is.

  Zelfs bij de LP verslikken ze zich weer net aan het einde van hun standpunt:

  “Iedereen heeft het recht om medische hulp of vaccinatie te weigeren en het recht om te kiezen voor vroegtijdige levensbeëindiging. Wilsbekwame mensen hebben de principiële vrijheid om hun leven te beëindigen wanneer zij dit willen. Anderen, zoals artsen en verpleegkundigen, zijn nooit verplicht hieraan mee te werken. De LP is voor legalisering van assistentie bij euthanasie, zolang er geen onduidelijkheden bestaan over de wensen van de patiënt. Wij vinden dat medicatie voor een waardig levenseinde op recept verkrijgbaar moet zijn.”

  Wie is er gerechtigd om een recept voor een medicijn uit te schrijven? Een arts, die er dan toch bij betrokken wordt.

  Het is knap als iemand een uitgesproken mening met een degelijke sluitende oplossing weet te ventileren.

  1. toetssteen

   @Mar
   Klets! U en menig ander heeft niet eens een beging van de wereld waar u meent wat over te weten. Nee, ik ga geen gegeven vrijgeven, ik zal me er raar zijn. Maar ik verzeker u mar at het via andere kanalen gaat en niet zomaar uit de losse pols.

   Maar even daargelaten, wat stelt u dan voor als mensen het niet zien zitten? De machinist voor de tigste keer arbeidsongeschikt te maken (druk ik me netjes uit)? De schoonmaakploeg die de menselijke resten onderaan een flat moeten verwijderen lekker wat meer werk te bezorgen?
   Mens ik zie nog een oud collega van mij rillend aan mijn bureau zitten, hij had gezien hoe iemand vanaf de veertiende etage sprong: hij had geen benen meer, ze waren in zijn lichaam geslagen. De man was drie maanden out, hij kon het beeld niet kwijtraken.
   Ach, maar alles is beter dan een pil van Drion he?

 6. Wim Vreeswijk

  De nieuwste truc van Rutte: Indien kritische kiezers te depressief worden van dit waardeloze Haagse beleid, dan krijgen ze nu gelegenheid van Rutte om zichzelf via euthanasie van kant te maken.

 7. nick

  Volledig met je eens Michael!!

  Dit is te walgelijk voor woorden! En danproberen ze anders denkenden, die geloven dat het nemen van het leven niet geoorloofd is, op geen enkele wijze, om te praten met ranzige motieven.

  Ik ben zo klaar met die Schippers! Dant mens is corrupt tot op het bot, ze deugd eenvoudig niet!
  Men heeft haar niet door lijkt het, maar intussen heeft ze de hele homeapathie in ons land in een kwaad licht gezet en bijna de nek om gedraaid.
  En weet wel, haar man is een farma crimineel. En nu dit weer, ook weer egen belang, Haar eigen vader wil graag uit het leven stappen dus wil ze deze wet er snel door duwen zodat ze hem uit Portugal kan halen om hem hier straffeloos het leven te laten ontnemen. Het houd niet op met deze politici. Walgelijk en onbestaanbaar.

 8. HdK

  Natuurlijk moet dit beschikbaar zijn voor alle leeftijden, anders wordt dit een gevalletje van leeftijdsdiscriminatie. Toch?

 9. Peter Selie

  Ach wat de VVD voorheeft is een schoorvoetend begin van Agenda 21, alle begin is moeilijk. Het is zó doorzichtig als glas, enfin zoek het maar uit alleen de kleine christelijke partijen geven aarzelend Rutte zijn VVD van repliek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.