Zwarte Piet-hatend RTL keihard aangepakt door eigen Frits Wester: blijft gewoon Zwarte Piet

RTL mag zich dan ontpopt hebben tot hét netwerk van traditieslopend Nederland, presentator Frits Wester moet daar gelukkig niets van hebben!

Al jaren is Frits Wester een van de bekendste gezichten voor iedereen die politiek Nederland volgt. Zijn beschouwingen zijn doorgaans vlijmscherp en hij weet altijd op de dunne lijn tussen becommentariëren en objectiviteit te blijven. Dat is een lijn die zijn werkgever, RTL, ook leek te volgen, waarmee ze een stuk betrouwbaarder waren dan de publieke omroep. Helaas is dat in vlammen opgegaan nu de mediagigant gehoor heeft gegeven aan de zelfhaat-bevorderende rethoriek van hysterische types als Sylvana Simons en Jerry Afriyie. Dit duistere verbond ziet niets dan liever dan dat een eeuwenoude traditie, waar nooit ook maar enige controverse over bestond, linea recta de prullenbak ingaat. RTL doet per direct de echte Zwarte Piet in de ban, en laat alleen nog maar het slappe aftreksel ‘Roetpiet’ zien op haar zenders. In de praktijk betekent dat waarschijnlijk een stevige portie censuur wanneer de Sint weer aankomt: cameramannen zullen voor hun baan moeten vrezen als ze een écht zwarte Piet in beeld brengen.

Dat betekent echter ook dat Frits Wester komende maand niet vertoond mag worden als hij zelf Zwarte Piet zal spelen. De TV-held maakte namelijk in een kort gesprek met Pownews duidelijk dat de nieuwe koers van zijn werkgever hem niets kan schelen: hij zal bij de lokale intocht in Voorburg, zijn woonplaats, gewoon Zwarte Piet blijven spelen. En ja: die Piet zal ook echt zwart zijn, zoals het hoort. Hij doet dat al jarenlang, en ziet geen enkele reden om dat niet meer te doen:

Frits Wester laat trots zien hoe hij eruit ziet als Zwarte Piet. Bron: Screenshot Telegraaf TV
Frits Wester laat trots zien hoe hij eruit ziet als Zwarte Piet. Bron: Screenshot Telegraaf TV

Twee jaar geleden brak hij ook al de radiostilte wat betreft zijn eigen kijk op dingen, toen hij met een duidelijke uitspraak kwam: “kom niet aan Zwarte Piet!” En daarmee geeft hij een ijzersterk signaal af richting Nederland. Onze politieke en media-elite mag dan bezwijken voor de druk van mensen die overal racisme in zien, maar één ding is zeker: onze prachtige tradities zullen pas sterven als ze onder de Nederlanders niet meer leven, en dat mag nooit gebeuren!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Ni28

  Zo te lezen, ook Frits Wester samen met Giel Beelen en vele anderen moet naar een heropvoedingskamp waar zij zijn racistische uitingen uit de hoofd slaan.

  1. Sniper666

   @ Ni28

   Dat is uw wensdroom hè? Alle stoute vrijdenkers die buiten de linkse kaders gaan opsluiten in kampen.

   1. Ni28

    Jammer dat u de ironie niet opmerkte, ik sprak door de mond van de democratische DENK. Ik zal het de volgende keer extra vermelden, dat is kennelijk nodig.

  2. B.T.

   Zou zeggen: “zorg eerst maar dat je de grammatica van de Nederlandse taal onder de knie krijgt met een verplichte inburgerings-cursus.” Om te beginnen met je commentaar en oerdomme fouten: Moet = moeten; zijn = hun en ‘uit de hoofd’ = ‘uit hun hoofd’. Wanneer ik het zo terug lees, denk ik: de inburgerings-cursus moeten ze er bij jou in slaan en je bemoeienis met de Nederlandse traditie eruit slaan. Ga terug waar je vandaan komt en laat ons lekker Sinterklaas vieren met echte Zwarte Pieten.

   1. Ni28

    Beste B.T., het komt vaker voor dat als iemand niet inhoudelijk in staat is om te lezen en reageren zich uitleeft op taalfouten. Gezien uw suggesties kan ik ook ongeveer zien wie ik voor mij heb staan en het doet mij weinig. De Nederlandse taal is ook waarschijnlijk het enige wat u geleerd hebt. Inhoudelijk lezen is natuurlijk wat anders en dat overstijgt uw capaciteiten. Ondanks figuren zoals u laat ik mij niet uit de veld slaan en blijf hier Sinterklaas vieren. Wat zou u krijgen als cadeau? Cursus ethiek misschien? Zoek het even op.

 2. toetssteen

  Mooi! Gewoon knetterzwart! De kleur die helemaal niemand heeft. Kan ook niet, want hij is net zoals sint een mythologisch figuur.

 3. Peter Selie

  A message to Americans from Brussels

  https://youtu.be/108ge86Kk88

 4. van Urk

  Sinterklaas en Zwarte Piet blijft voor mij gewoon een onschuldig vermakelijk rollenspel voor een kinderfeest en meer is het gewoon niet. http://www.hpdetijd.nl/2013-10-24/omgekeerde-wereld-suriname-antillen-schminken-sinterklaas-wit/

  1. Norman Corinth

   @ van Urk,

   U heeft de afgelopen jaren kennelijk niet goed opgelet: het Sinterklaasfeest is allang geen onschuldig kinderfeest meer. Voor de kinderen moge dat zo zijn, die zijn onschuldig en hun aandacht is gericht op de pepernoten en de geschenken, maar voor de volwassenenen is over de hoofden van de kinderen een keiharde politieke strijd ontbrand. De inzet is het behoud van een racistisch symbool die donkere Nederlanders als stigmatiserend en krenkend ervaren maar die een kleine fanatieke groep blanke Nederlanders heeft gekozen als inzet voor een ronduit agressieve racistische strijd.
   Het is bijzonder pijnlijk allemaal, maar kennelijk is deze strijd nodig om cultureel een paar stappen vooruit te zetten.
   Overigens is die strijd voor de fantieke pro-Pieters allang verloren maar, zoals bekend, kan een terugtrekkend leger ook nog veel ellende veroorzaken .

   1. van Urk

    Norman@ “Het Sinterklaas allang geen onschuldig kinderfeest meer”. Voor mij als “nuchtere Hollandse” volwassene anders nog wel hoor. Alleen hebben een paar lange teen jankerds er zelf een schuldig feest van gemaakt. Dit soort volk (net als die vandalistische heikneuters van de grauwe eeuw) zien in onze cultuur, tradities of geschiedenis overal ergens iets negatiefs in omdat zij met hun minderwaardigheid complexen en het ontkennen van hun eigen Nederlandse etnische identiteit dat zelf ook gewoon zijn en er niet voor schromen met hun gezeur dat er mensen zelfs hun baan eraan kunnen gaan verliezen. Alle landen op de wereld heeft wel iets dat een gelijksoortige geschiedenis of tradities heeft als Nederland en zelfs een zwarte president in Amerika heeft niks eraan kunnen gaan veranderen dat Amerika opeens racistisch vrij is!

    1. Norman Corinth

     @ van Urk,

     Uw betoog maakt geen nuchtere maar vooral een boze indruk. Het is die boosheid van volwassenen als u die het onschuldige kinderfeest veranderden in een slagveld van racistische strijd.

     1. van Urk

      Wie heeft die boosheid van mij dan veroorzaakt? Ik ben altijd al boos geweest op alles wat naar geiten wollen stinkt en die zichzelf als zogenaamde wereldverbeteraars bestempelen. Dit soort mensen zijn net zo duivelse slecht neem dat maar van mij aan beste Norman!

     2. zomaar

      zou je dat niet worden?, als de gast gastvrij ontvangen is , zonder dat hij/zij kosten hebben behoeven te maken , en dat jou gastvrijheid belonen met eisen , dat jij je naar de wil van de gast moet gaan gedragen .

      het geeft blijk van onfatsoen , dat de gast zich zo opstelt naar de gastheer , en zijn gezin.

      nogmaals er zit niks van racisme bij , het is gewoon traditie , en deze schrijft voor dat de knecht zwart is , niet bruin of geel , of gestreept .

      gewoon pikzwart!!!, zo zwart dat geen ene zwarte waar ook ter wereld, zo zwart ziet !!, dus wat zit er voor racisme in zwart ?, dit heb ik al eerder gevraagd aan jou !, toch nog geen antwoord gezien .

     3. van Urk

      Waarom wordt een Iraanse zwarte piet wel door de VN beschermd en die van ons niet? Onze piet is een schoorsteenveger en die van de Perzen een vuurbewaker die allebei kinderen vermaken. Misschien omdat zij in Iran niet van die zeurpieten hebben die overal iets achter gaan zoeken of zijn dit soort landen nog verrotter dan ons land als het om racisme gaat en onze zeurpieten daar wat meer met hun neus op moeten gaan richten. het is in ieder geval meten met twee maten.

     4. zomaar

      van Urk    25 minuten ago   
      Waarom wordt een Iraanse zwarte piet wel door de VN beschermd en die van ons niet? Onze piet is een schoorsteenveger en die van de Perzen een vuurbewaker die allebei kinderen vermaken. Misschien omdat zij in Iran niet van die zeurpieten hebben die overal iets achter gaan zoeken of zijn dit soort landen nog verrotter dan ons land als het om racisme gaat en onze zeurpieten daar wat meer met hun neus op moeten gaan richten. het is in ieder geval meten met twee maten.

      in Iran, zijn geen linkse partijen , of linkse mensen die dit opblazen tot racisme !!.

      dus doen de Iraniërs wat zij zelf willen doen en houden hun traditie in eren ! .

      zo het ook hoort , te zijn !! .

    2. van Urk

     Ik wilde ook ermee zeggen dat wij als Nederland niet over ons verleden schamen moeten omdat veel landen hun eigen zwarte bladzijden hebben en daar ook te weinig wat mee willen gaan doen. Een Antilliaan mag dan in ons land gaan vechten tegen racisme en protesteren vanwege zwarte piet maar een blanke Nederlander wordt op de Antillen ook niet zozeer altijd gastvrij behandelt en daarmee uiteindelijk zelf ook slachtoffer is geworden van discriminatie maar dan door zwarte burgers. En zij vieren Sinterklaas met zwarte Pieten alsof hun neus bloed! Ons land hoeft niet voorop te lopen daar zijn we zelfs te klein voor om het als voorbeeld aan de wereld te laten gaan zien. Wij betalen bijvoorbeeld al schadevergoedingen aan burgerlijke en militaire slachtoffers die door onze militairen veroorzaakt zouden zijn maar krijgen van onze “vijanden” er zelf niks voor terug aan de schade die zij aan onze militairen of burgers veroorzaakt hebben. Is dat dan niet een beetje krom?

     1. Norman Corinth

      @ van Urk,

      U gebruikt argumenten die naar mijn beoordeling irrelevant zijn. Het is een niet te loochenen feit dat een substantiële groep Nederlanders zich gekrenkt voelt door de volksculturele traditie van Zwarte Piet. Recent werd dat nog aangetoond door de Kinderombudsvrouw. Dat enkelvoudige feit zou uit oogpunt van barmhartigheid voldoende reden moeten zijn om deze traditie aan te passen. Al het gepraat over slavernij en koloniaal verleden leiden af van deze essentie.

     2. van Urk

      Die onderzoek van deze ombudsvrouw bleek trouwens een aanfluiting op valselijk voorwendselen geweest te zijn. Dat een paar mensen gekrenkt zijn (er zijn ook blanke Nederlanders die getraumatiseerd zijn van Sinterklaas zelf) maak ik mij daar niet zozeer zo druk om, om daar voor miljoenen andere niet gekrenkte mensen een nationale kinderfeest voor op te gaan blazen. Elke Nederlander wordt weleens diep gekrenkt dat ook niet voor iedereen altijd opgelost kan worden. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar beste Norman.

   2. zomaar

    de volwassenen die voor behoud van zwartepiet zijn !, zijn voor het behouden van onze tradities!!!.

    is dat nu zo moeilijk te begrijpen voor de linkse en gekleurde mensen binnen onze samenleving ?, per slot zijn de gekleurde binnen onze samenleving als vliegen op de strooppot (sociale uitkeringen) afgekomen .

 5. Niek

  Helaas, pindakaas,
  RTL ook al anti-racistisch racisme d(r)ol gedraaid
  kleurpiet en sinterklaas,
  niet intrekken die keutel, riep SS alsnog gehaaid

 6. Ni28

  Er is ook een groep blanken, zich progressief noemende, die de blanken verwijten om blank te zijn. Die hun een schuldgevoel inpraten omdat zij blank zijn en dus fout. Geen van hedendaagse inwoners van welke kleur dan ook kan klagen over directe last van de geschiedenis. Probeer liever elkaar van goede bedoelingen te overtuigen maar verwijt het volk van nu geen gebeurtenissen van vroeger want daar heeft niemand meer mee te maken. Zo iemand schuld aanpraten is niet constructief maar destructief. Het is een oproep tot wederzijdse haat.

  1. van Urk

   Groot gelijk beste Ni28! Sylvana met haar Denk zitten destructief bezig alsof hun wil wet is dat opgelegd moet gaan worden op blanke Nederlanders. Over ons “duistere” verleden is iedereen vrij om er openlijk over te gaan praten maar laten we maar niet over de Turkse “duistere” verleden gaan praten want dan horen wij alleen krekelgeluiden in het kantoorpand van Denk.

   1. Ni28

    DENK lieden en activisten kennen alleen eenrichtingverkeer in hun gedachtestroom. Vergeef mij eventuele grammatica fouten in mijn betoog. In ieder geval, u stuurt mij niet alvast naar waar ik vandaan kom zoals B.T.( of was het E.T.?) doet. Grapje, want van u zo ik het helemaal niet verwachten.

 7. ikweetwatikwil

  Nooit heeft iemand in mijn familie of vrienden , kennissenkring, gedacht dat Zwarte Piet iets met slaven van doen had. Totdat een paar donker gekleurde volwassenen met een groot minderwaardigheid complex zich aan Zwarte Piet gingen storen. Want oh, hun kinderen werden opeens uitgescholden voor Zwarte Piet . Nou en. Kinderen met Rood haar werden uitgescholden voor Rooie. Kijk dat is nog een beledeging.
  Slaven???? wie zijn slaven. Man dat was ver voor onze tijd. Daarbij werden ze als bosjes verkocht door hun stamhoofden. Hou op met je gezeur en zoek iets zinnigs op.
  Nu, nu pas zou je een hekel krijgen aan getinte en donkere mensen. Maar gelukkig gebruiken wij, ja wij, onze hersens . Want wij en zij, maken jullie er van.

  1. toetssteen

   @ikweetwatikwil
   Buiten dat, er waren geen slaven in Nederland zelf, mocht niet. Men kan er alzo gevoeglijk van uitgaan dat het feest gerelateerd is aan het Iraanse.
   Ik zal hem nog maar eens plaatsen:

   http://www.volkskrant.nl/magazine/-zwarte-piet-is-nooit-een-slaaf-geweest~a3527041/

   Ook best amusant om te weten is dat Nicolaas (de bisschop) schutspatroon is van Amsterdam als ook zeelieden.

 8. Ruud562

  Prachtig verwoord door @ikweetwatikwil!! Helemaal de spijker op de kop geslagen!

  Dit soort nuchtere reacties hebben we hard nodig in deze tijd, waarin compleet doorgeslagen idioten rascisme in Zwarte Piet zien en nu ook RTL door die zelfhaat-bevorderende rethoriek van die labiele, hysterische types is besmet! Daarom, Zwarte Piet for ever!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.