Ancilla van de Leest (PiratenPartij) wordt ook bedreigd: “Omdat ik geen Sylvana heet krijg ik geen beveiliging”

Er wordt met twee maten gemeten: één voor mejuffrouw Simons en één voor iedere andere politicus.

Wie denkt dat Sylvana Simons de enige (aspirant) politica/cus is in Nederland bedreigd wordt moet zich nog maar een keer goed achter de oren krabben. Hoe triest het ook is, bedreigingen horen er tegenwoordig gewoon bij; zeker als je een duideiljke en uitgesproken positie inneemt. Zelfs Rubberen Rutte kan ongetwijfeld met enige maat op een doodsbedreiging rekenen. En dat wil best wat zeggen. Als er iemand bijzonder vriendelijk overkomt is hij het immers (hoewel hij ons land natuurlijk wel op bijzonder vriendelijke wijze om zeep helpt, maar dat geheel terzijde).

Zie hier Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de PiratenPartij die voor meer openheid en transparantie van de overheid pleit:

Lijsttrekker Ancilla van de Leest van de Piratenpartij wordt met de dood bedreigd. Dit heeft zij zondagmiddag tijdens een ledenvergadering van de jonge politieke beweging in Amsterdam Zuidoost laten weten.

“Ik heb doodsbedreigingen ontvangen, maar omdat ik geen Kamerlid ben en geen Sylvana heet, krijg ik geen beveiliging”, vertelde Van de Leest tijdens de bijeenkomst.

Nou ben ik niet zo van het heel hard en blij roepen dat je bedreigd wordt (het begint tegenwoordig echt een fetisj te worden, je zou zweren dat mensen het stiekem geweldig interessant vinden), maar Van de Leest heeft natuurlijk wel degelijk gelijk. Als iemand iets over Sylvana zegt rukken de bodyguards meteen uit, maar doe hetzelfde over de (roomblanke) Van de Leest, en niemand die zich er druk om kan maken. Op zich is dat wel opmerkelijk omdat het geweld de afgelopen jaren absoluut niet van rechts is gekomen, maar juist van links (Pim Fortuyn) én uit islamitische hoek (Theo van Gogh).

Ik kan me voorstellen dat Van de Leest enigszins verbolgen is over het feit dat zij niet beschermd wordt, maar Simons wel. Zeker ook omdat ook zij goede kans maakt om na de verkiezingen in de Tweede Kamer te komen. Misschien dat de minister tekst en uitleg kan geven over waarom de ene aspirant-politica wel beveiligd wordt, en de andere niet? Je zou denken dat dit toch wel een interessante vraag is, ook voor onze volksvertegenwoordigers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Dit is nu een goede voorbeeld van discriminatie. Ancilla van de Leest als blanke aspirant politica wordt niet beschermd en mw. Simons als zwarte aspirant politica (die vooral tegen zichzelf beschermd moet worden) wel. Zou zij zich nu ook over opwinden?

 2. Sniper666

  Het is inderdaad heel vreemd als er met twee maten gemeten wordt.

 3. Gustaafff

  Sja… wat moet je ervan zeggen. Als mevr. Van Leest het heeft over een paar hatemails van tokkie-bokkies op hun zolderkamertjes, kun je moeilijk van een concrete dreiging spreken. Ik denk dat ze pas persoonsbescherming krijgt als er duidelijke aanwijzingen zijn dat iemand het werkelijk op haar leven gemunt heeft.

  De koning, Geert Wilders en de premier krijgen continu beveiliging.

  1. Ego-non-solus

   @Gustaaff
   “Ik denk dat ze pas persoonsbescherming krijgt als er duidelijke aanwijzingen zijn dat iemand het werkelijk op haar leven gemunt heeft.”

   En u denkt echt dat dat voor Simons daadwerkelijk het geval is? Of zou het zo kunnen zijn dat lafhartig politiek Den Haag geen risico wil lopen en meteen in de beschermkramp schiet na puberale (en inderdaad schandalige) uitingen van iemand die op zolder iets met muis en toetsenbord kan?

   1. Gustaafff

    @ergononsulus, geen flauw idee. De topman van de anti-terreureenheid heeft zo z’n maatregelen getroffen. Hij zal dan wel een reden gezien hebben om de persoonsbescherming in te voeren.

    Laten we ook niet vergeten dat dit een buitengewoon mooie vrouw is, die zich in het openbaar heeft uitgekleedt. Zo’n iemand trekt de raarste types aan… figuren bij wie een steekje los zit.

 4. ko vadis

  Als Ancilla bedreigingen van andere piraatjes kan uitsluiten, heeft zij dezelfde recht op bescherming, als Sylvana denkt te mogen genieten op grond van “bedreiging” tegen haar tere gekwetste zieltje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.