Het duurt nog maanden tot de verkiezingen, maar eerste stemwijzer staat reeds online! Waar kom jij op uit?

Pas op 15 maart aanstaande zijn de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Toch staat nu al, ruim vier maanden eerder, de eerste stemwijzer al op internet! Op wie kom jij uit?

De Amerikaanse verkiezingen liggen in de achteruitkijkspiegel, en nu komen de Nederlandse er weer aan! Politici zijn alvast campagne aan het voeren, maar in werkelijkheid duurt het nog een flinke poos voordat we mogen beslissen of Rutte premier blijft, de PVV de grootste partij wordt en DENK officieel in de Tweede Kamer komt. De officiële stemwijzers – de StemWijzer, het Kieskompas en meer van dat leuks – zullen we ook nog niet voor de kerst gaan zien.

Toch doet een zogenaamde “Stemwijzer 2.0” de afgelopen dagen de ronde op de social media. Het is een eenvoudige flowchart, maar het geeft de belangrijkste verschillen tussen de grote politieke partijen wel aardig weer. Vind je Erdogan lief? Dan stem je DENK. Wil je minder Marokkanen? Dan is de PVV je partij. Als je denkt dat meer EU de oplossing voor Nederland is, kom je vanzelf uit bij D66. Op Twitter en Facebook lijken veel mensen de aardigheid van deze stemwijzer wel in te zien, en is dit plaatje inmiddels een regelrechte hit geworden:

cxh3oghw8aarq8a-jpg-large

Ik wil wel verklappen dat ik uitkwam bij het CDA, alhoewel ik de kans klein acht dat ik daar ook daadwerkelijk op ga stemmen op 15 maart.

Wij bij De Dagelijkse Standaard zijn wel benieuwd: waar kwam jij op uit? En komt dat een beetje overeen met het beeld dat je van jezelf hebt? Laat het ons maar weten in de reacties of op Facebook: wij zijn wel nieuwsgierig!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Sniper666

  Het is eigenlijk een leuk ding die Kieswijzer 2.0, heel gevat.

 2. Ni28

  Vreemd dat als je kiest optie “leiders die hun ideologie verkwanselen” dat je bij PvdA uitkomt.

 3. Gustaafff

  “Mogen vrouwen nadenken -> nee niet over belangrijke dingen”

  Wat een idiote stelling. De D66-demonisering jegens de SGP heeft zijn aanvang weer genomen. Alle hands aan dek, socialistische (SP) pacifistische (GL) (sociaal)democraten (D66, PvdA). Bij de volgende verkiezingen staat men weer te trappelen om de christelijke traditie naar de knoppen te helpen.

  Al is het islamiseringsprobleem natuurlijk ongevaarlijk.

 4. henk vintage

  De PVV is de enige partij waar 2 peilen op uit komen, dus daar dan maar op stemmen.

 5. Arachne

  Wie daadwerkelijk enig inzicht wil hebben, kan de partijprogramma’s op internet lezen.
  Neem 14 dagen per partij en lees deze, onder het genot van een versnapering, rustig door. Maak een voor en tegen lijstje. U zult tot de ontdekking komen dat wat er in de media verkondigd wordt, niet helemaal in overeenstemming is met het programma.

  1. Sniper666

   @ Arachne

   Beste Arachne,

   HIER MOET DDS OOK EENS WAT MEER AANDACHT AAN BESTEDEN.

   Wat een leuke en leerzame ervaring was dat voor u. Het is 100% correct dat we bestolen worden waar we bij staan. De reden is dat we bewust collectief dom gehouden worden. We leren op school van alles behalve het herkennen van de kern van systemen waaraan we allemaal onderworpen zijn. Het NIET leren van deze waarheden aan jonge mensen is in mijn ogen EXTREEM CRIMINEEL. Want de familie Doorsnee moet het hele leven kromliggen voor dit nep-geldsysteem waarin we leven.

   Ja ons geldsysteem is een vreemd fenomeen. Een paar jaar terug stuitte ik op een youtube docu “Money As Debt”.

   >> https://www.youtube.com/watch?v=jqvKjsIxT_8

   Daarna bewust gezocht naar dit onderwerp. Er is genoeg te vinden. Een goed boek vond ik “Geld komt uit het niets” van Ad Broere. Deze man heeft nog veel meer gepubliceerd en geeft ook lezingen dacht ik.

   Die Duitse financieel specialist heeft het helemaal goed. Dit is tevens de reden dat “we er nooit komen”. Ik bedoel hiermee dat de gewone man kan werken wat-ie wil, het systeem is zo ontworpen dat slechts weinigen gedurende het leven voldoende middelen bij elkaar kunnen schrapen om bijv. met 60 te stoppen en te leven van het bijeen geschraapte vermogen. We lopen allemaal als een ezel achter de wortel aan. U weet wel met die hengel.

   Zoek voor uzelf eens uit van wie de FED is, en wat de BIS bank is. Daar ergens zitten de sleutels van ons geldsysteem.

   Feit: elke valuta is tot heden ten onder gegaan. De dollar ligt onder vuur want steeds meer olie transacties worden in andere valuta voldaan = exit petrodollar. De ECB drukt te veel euries bij. De Japanners zitten tot over hun oren in de schuld. Kortom, ik weet het ook niet…

 6. van Urk

  “Ik wil verklappen dat ik uitkwam bij het CDA, alhoewel ik de kans klein acht dat ik daar ook daadwerkelijk op ga stemmen”. De stemwijzer gaat over maximaal dertig onderwerpen en bekijkt met welk partij u de meeste overeenkomst heeft. De stemwijzer richt zich op onderwerpen die bij de verkiezingen belangrijk en actueel zijn. Zo kan het voorkomen dat u als niet-gelovige bijvoorbeeld uitkomt bij een van de christelijk partijen. Kennelijk heeft u dan toch veel overeenkomsten met die partij, op basis van onderwerpen die bij de verkiezingen actueel zijn. Wanneer u uitkomt bij een ander partij dan u had verwacht, is het raadzaam om goed te kijken op welke punten er overeenkomsten zijn. Misschien zet dit u aan het denken over de keuze voor een politieke partij. Als je weet hoeveel mensen jarenlang op de verkeerde partij hebben gestemd omdat zij gewoon met de meute gingen meelopen. In een Vlaams onderzoek werd aan deelnemers een mening gevraagd over 25 concrete beleidsvragen, zoals indexsprong, vermogensbelasting en Vlaamse onafhankelijkheid. Die antwoorden werden dan vergeleken met de partij waarop de deelnemers hadden gestemd bij de verkiezingen in 2014. De onderzoekers stelden een substantiele kloof vast tussen wat kiezers willen en wat de politieke partijen waarop ze stemmen willen. De kloof bleek behoorlijk groot. De ideologische onenigheid tussen kiezers en partij bevindt zich ergens tussen 40 en 60 procent. Linkse kiezers stemmen op linkse partijen en hetzelfde geldt bij de rechterkant van het politieke spectrum, maar als we gaan graven naar concrete beleidslijnen, dan komt de kloof boven. “Op basis van die 25 stellingen kan je zeggen dat bepaalde mensen al jaren op de verkeerde partij stemt. Met andere woorden, op een partij die niet helemaal aansluit op hun mening over bepaalde thema,s”. Dezelfde 25 stellingen werden ook gebruikt bij de stemtest 2014 van de VRT en De Standaard. Toen mensen geconfronteerd werden met de partij die het beste aansloot op hun keuzes, reageerden heel wat deelnemers verbaasd omdat het niet de partij bleek waarvoor ze kozen in het stemhokje.

  1. Ali Yas

   “De onderzoekers stelden een substantiele kloof vast tussen wat kiezers willen en wat de politieke partijen waarop ze stemmen willen.”

   Ik vraag me dan twee dingen af:
   1. Gaat het bij het ‘willen’ van de partijen om hun verkiezingsprogramma of om hun stemgedrag?
   2. Zou het politieke landschap er anders uitzien als burgers zouden stemmen voor de partij die werkelijk het beste bij hun opvattingen past? Of bestaan die partijen gewoon niet?

 7. Ome Ga

  Tot Maart en de ‘arrogantie van de msm media’, waar Alex Jones het zo heel treffend over heeft, gaat het uiteindelijk hier en internationaal verliezen.

  Dus Geert gaat stijgen, niet zo in de polls (msm) maar in werkelijkheid.
  Alex zij beste preek van de week:
  http://www.infowars.com/alex-jones-the-media-is-a-joke-we-have-won/

 8. Wachteres

  Wat is het gevaar voor Nederland? Buitenlanders. En dan kom je uit bij de PVV.

  Ja hoor, test gemaaktd door politiekcorrect.

 9. gulden7

  Kieswijzer 2.0 is een goede vondst en natuurlijk kwam ik uit op de PVV, what else?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.