Het gaat zo ‘goed met de economie!’ dat ABN Amro nog eens 1500 mensen ontslaat

Het kabinet vertelt ons nu al maanden dat het geweldig goed gaat met de economie. Helaas merken ze daar bij ABN Amro bar weinig van.

De bank heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat er binnenkort maar liefst 1500 banen geschrapt worden. De herorganisatie komt bovenop een al eerder aangekondigd massa-ontslag waarbij er maar liefst 1375 arbeidsplaatsen zouden vervallen.

De reden dat ABN zo fors bezuinigt is simpel: de bank heeft het financieel nog altijd niet gemakkelijk. Het massa-ontslag moet de komende jaren een bezuiniging opleveren van 400 miljoen euro. Daarmee hoopt ABN het hoofd alsnog boven water te kunnen houden en weer een echt gezond bedrijf te kunnen worden.

Zoals bij meer banken het geval is kiest ABN voor automatisering. Voor een deel is dat een logisch gevolg van technologische ontwikkelingen, maar voor een ander deel is dat ook de schuld van het kabinetsbeleid. Als het goedkoper was voor bedrijven om mensen in dienst te nemen en te houden zou ABN dat immers ongetwijfeld doen. Helaas zijn de loonkosten tegenwoordig zo hoog — met dank aan Vadertje Staat die werkgevers én werknemers met allerlei extra kosten opzadelt — dat dit gewoon onbetaalbaar is.

Door de combinatie van de twee bezuinigingen — die van 1375 arbeidsplaatsen werd al eerder aangekondigd, die banen zouden vervallen in de periode tot 2020 — loopt het aantal arbeidsplaatsen bij ABN terug van 26.500 aan fte’s (22.000 intern, 4.500 extern) in 2015 naar 23.000 in 2020. Zoals altijd geldt dat met name ‘externe werknemers’ het kind van de rekening zijn: er zal maar liefst 25% tot 30% minder gebruik worden gemaakt van hun diensten. Wat vaste werknemers betreft zal 10% het moeten ontgelden. Ook dat is natuurlijk een buitengewoon significant getal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. umhz

  Banken worden zowat geheel virtuele instellingen.
  Het aantal mensen dat nog fysieke banken bezoekt loopt al jaren terug.
  Internetverkopen vervangen fysieke winkels.
  Email vervangt fysieke post.
  Websites vervangen clubblaadjes zoals DDS

  Dit zijn wijzigingen in koop- en belevingspatroon van de consumenten.

  Het verhaal hierboven, de vooruitgang van de Nederlandse economie, proberen teniet te doen door andere maatschappelijke ontwikkelingen, slaat weer nergens op.
  Maar zoals eerder gesteld, positief nieuws wordt hier niet op prijs gesteld.

 2. Nog1

  Onzinartikel waaruit blijkt dat Michael hier geen kaas van gegeten heeft.

  Ten eerste kun je uit het wel en wee van 1 bedrijf geen conclusies trekken over de gehele economie.

  Ten tweede zit de financiele sector met het probleem dat men nog een analoge structuur heeft, terwijl de klant een digitale dienstverlening wenst. Hierdoor kunnen nieuwkomers veel goedkoper dan de oude bedrijven. Als ABN niet snel van haar kantoren en personeel afscheid neemt bestaat ze over enkele jaren niet meer.

  Overigens is dit aangekondige aantal te klein en te laat. Wil deze bank het echt redden dan moet ze binnen 5 jaar van 90% van haar personeel en gebouwen af zien te raken.

 3. Ni28

  Bij elke melding bij de NPO dat het beter gaat met onze economie volgt bijna direct een ontslaggolf of faillissement. Dat roept vragen op.

  1. umhz

   Kunt u hiervan enige voorbeelden geven?

 4. ikweetwatikwil

  umhz. Geef eens een voorbeeld van de werkelozendaling , van het economisch beter gaan.
  De zorgbijdrage omhoog , energie rekening omhoog. En daar zal het echt niet bij blijven. Steeds meer gelukzoekers hierheen. Ontslagen bij de vleet.

  1. umhz

   Lees eens een krant zou ik zeggen.
   Tevens wil ik u er op wijzen dat stijging van kosten voor levensonderhoud los staan van de cijfers betreffende economische groei en daling van de werkloosheid.
   Vrees dat u de inflatiecijfers verwart met andere gegevens.

   1. Sniper666

    @ umhz

    Dat is uw probleem! U gelooft wat er in de krant staat…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.