Huzarenstukje? Rutte schaft de democratie af!

Mark Rutte heeft lak aan de mening van het Nederlandse volk. Hij weet het beter. Altijd.

Gisteravond berichtten wij dat premier Mark Rutte een manier gevonden heeft om het verdrag met Oekraïne alsnog door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen. Kort gezegd komt het erop neer dat het verdrag “geen opmars tot een EU-lidmaatschap” wordt en de EU “geen troepen [gaat] leveren aan Oekraïne.” Tenslotte:

mocht de regering een Griekenlandje doen en zichzelf faillietspenderen aan exorbitante pensioensuitgaven dan zal er geen Europese bailout komen toch.

Volgens onze eigen Tim Engelbart betekent dit dat Rutte de “meest bezwaarlijkste componenten van het verdrag” wegneemt. Hij ziet dat als een “huzarenstukje” omdat het a) voor meer handel kan zorgen en b) Rusland buitenspel zet. Dictator Vladimir Poetin wil immers ten koste van alles voorkomen dat Oekraïne en de EU een hechtere relatie krijgen. Dat gebeurt nu tóch.

Hoewel ik Tims denkbeelden over Rusland zeker deel ben ik het niet eens bijna eens met zijn mening over Ruttes afspraken met D66 en CDA. Dit is geen “huzarenstukje,” maar een goedkope poging om de democratie af te schaffen — of in ieder geval te negeren. Volgens Rutte neemt hij de belangrijkste bezwaren van het ‘tegen’ kamp weg. Leuk. Het is alleen niet aan hem om dat te bepalen.

Aan wie dan wel? Aan de kiezer, natuurlijk.

Als Rutte ook maar iets van lef (en respect voor het democratische systeem!) had zou hij nu opnieuw een referendum uitschrijven met de vraag of de kiezer het gewijzigde verdrag wél steunt. Wat hij vooral niet kan doen is ervan uitgaan dat het wel goed zit. Dat is niet alleen weinig democratisch, maar ook buitengewoon arrogant.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Norman Corinth

  We maakten ons internationaal al volstrekt belachelijk door dit idiote referendum en het lijkt me geen goed idee die vlek met een tweede referendum nog groter te maken.

  1. Wachteres

   Simon bedoelt dat we – net als de meeste andere EU-landen – gewoon moeten doen wat de EU ons voorschrijft.

   Doen we dat niet, dan ‘maken we ons internationaal belachelijk’. Toemaar, internationaal nog wel.

   Dat de EU hierdoor ruzie krijgt met Rusland – dat land voelt zich terecht bedreigd door de dictatoriale machtsuitbreiding van de meer en meer op communistische leest gechoeide EU – moeten we dan maar voor lief nemen.

   Vanzelfsprekend wordt in een communistische staat een referendum als ‘idioot’ beschouwd.

   Het zal niet lang meer duren en elke vorm van democratie – met als eerste de mening van het volk – wordt door de EU belachelijk gemaakt en voor gek verklaard.

   Het is duidelijk dat we – als we al onze mening mogen geven – maar één mening mogen hebben. Dat hadden we al kunnen weten toen bepaalde landen tegen de EU-grondwet stemden. En Ierland mocht net zo lang voor of tegen de EU stemmen, tot het juiste antwoord – vóór de EU – er uitkwam.

   En Simon zag dat het goed was.

   1. Wachteres

    Erratum: derde alinea: geschoeide

   2. Norman Corinth

    @Wachteres,
    Als Simon de opvattingen koestert die u hem toeschrijft is hij behoorlijk de weg kwijt.
    Waar schreef hij dat trouwens?

    1. Floris

     De huispsychopaat meent dat zodra hij een nieuwe nick heeft aangenomen hij weer met een schone lei kan beginnen.

     Ook komt het hem goed uit dat diverse fora die mede door zijn toedoen naar de kloten zijn gegaan uit de lucht zijn. Het bewijsmateriaal is daarmee namelijk eveneens uit de lucht.

     1. glazenbol

      Via dit forum is ongeveer de hele geschiedenis van deze smerige RAT te achterhalen!!

      http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=29&t=269

 2. Wim

  Clinton-Freund überwacht FBI-Ermittlungen gegen Hillary Clinton
  Veröffentlicht: 01.11.16 01:54 Uhr
  Ein enger Freund der Clinton-Familie wird im US-Justizministerium ein Auge auf die Ermittlungen gegen Hillary Clinton haben. Peter Kadzik hatte schon Bill Clinton bei diversen Skandalen unterstützt.

 3. LieverKipsLeverworst

  Ikke ikke ikke. Rutte snapt democratie niet. Hij snapt gewoon niet dat hij er VOOR ons is en niet andersom. Hij vindt dat hij belangrijk is en verheven is boven het volk dat hij zou moeten dienen.
  Zit er niet een knopje op? Kunnen we die sufkut niet gewoon uitzetten?

 4. Gustaafff

  Kijk, Nederland heeft zich internationaal al vaak voor schut gezet, maar dit slaat écht alles. Dat we een verdrag wat we tekenden en deels in werking is getreden op het laatste moment blokkeren, onszelf belachelijk maken en Poetin de lacher van zijn leven bezorgen is niet genoeg. Nee, we huilen nu ook nog tranen met tuiten naar de enige man die het gezicht van ons land enigszins probeert te redden, premier Rutte.

 5. zomaar

  alweer het tweede referendum , waarmee de sociaal democraten hun reed mee vegen !.

  de eerste JanPeter.Balkenende (links CDA)

  de tweede Rutte (links VVD)

  waarom beroemende de oude bestaande partijen zich, dat zij (sociaal) democratisch zijn ?.

  van beide zie ik niets terug !, binnen hun uitvoer beleid , niets sociaal an (buiten het pamperen van buitelanders ), en zeker niet democratisch te vinden bij deze partijen , of moet ik afdelingen schrijven ?.

  er is een partij die niet democratisch is !, en deze zit in Brussel.

  en de rest partijen verdeeld in Europa zij afdelingen , van de dictatuur in Brussel .

 6. Wachteres

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/10/alexander_pechtold_is_een_drui.html

  Alexander Pechtold (D66) – 31 oktober 2016:
  DEN HAAG (ANP) – D66 zal premier Mark Rutte de tijd geven om tot een oplossing te komen voor het Oekraïneverdrag. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold maandag laten weten. ,,Het liefst hadden we nu een antwoord gezien, maar als hij kansen ziet om tot een goede oplossing te komen dan geven wij hem die tijd”, aldus Pechtold.

  Druif! Natte tosti! Levend wassen beeld! Relikwie uit regenteske tijden! Ingedroogde bal gehakt! Dédainitische draaitol! Hema-onderbroekendrager! Boekhouder van Brussel! Ongeloofwaardige opportunist! En dat wil dus premier worden. Astemblief zeg. Die a.pechtold@tweedekamer.nl krijgt het niet eens voor elkaar om zijn eigen glasheldere moties uit te voeren.

 7. Anna

  Rutte heeft geen eigen mening. Hij wordt voor ieder akkefietje opgeroepen te verschijnen in Brussel. Dat doet hij dan ook voor een klein groepje dictators met liefde en plezier.

 8. garriet60

  en nu gaan we de straat op om deze wild figuur de laan uit te sturen vandaag nog wij hebben gekozen voor een persoon die er voor ons is en niet voor iemand anders .ben je zelf daarvoor niet aansprakelijk mark donder dan op want jij doet meer kwaad dan goeds voor nederland met jouw hele v v d fractie en mede partijen . ik hoop dat ze volgende stemronde niet meer op de lijsten staan en af geserveerd zullen worden door de bevolking .

 9. H.Vaes

  Ook ik heb NEE gestemd destijds maar niet om die reden die Rutte ons wil opdringen.
  Rutte denkt dat hij de Nee stemmer tegemoet kan komen door knelpunten weg te nemen die hij zelf verzonnen heeft.
  Nee beste Mark Rutte…….wij bepalen zelf wel waarom wij NEE gestemd hebben.
  Daar hebben we geen volks verlakker voor nodig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.