Lood om oud ijzer: trieste PvdA doet net alsof er wat te kiezen valt bij lijsttrekkersverkiezing

Geen categorienov 11 2016, 19:00
De enige kandidaat die écht een ander geluid had, mocht niet meedoen. Nu doet de PvdA net alsof de leden écht inbreng hebben.
De PvdA wordt steeds wanhopiger, blijkt uit de vreemde capriolen rond de lijsttrekkersverkiezing van de partij. Nadat Jacques Monasch feitelijk werd uitgesloten als kandidaat, was voor iedereen duidelijk dat de lijsttrekkersverkiezing weinig te betekenen heeft. Samsom of Asscher, het is lood om oud ijzer. Beide politici steunden de regering voluit, en schreven samen het verkiezingsprogramma. Er is werkelijk geen enkel concreet punt te verzinnen waarop de twee PvdA'ers het met elkaar oneens zijn. De lijsttrekkersverkiezing dient slechts als ordinaire publiciteitsstunt, en een kans om meer leden te werven voor de partij.
Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. De publiciteitsstunt is als een boemerang teruggevlogen in het gezicht van de PvdA: de gang van zaken rond de kandidatuur van Monasch was allesbehalve fraai, en versterkt alleen maar het imago van de PvdA als een partij waar alles in de achterkamertjes wordt bekonkeld en waar een écht ander geluid (zoals de kritische standpunten van Monasch over de EU en immigratie) niet welkom is.
De poging om positief in het nieuws te komen met een spannende lijsttrekkersverkiezing is dus faliekant mislukt. Toch grijpt de PvdA de "strijd" tussen Samsom en Asscher aan om meer leden te werven – althans, dat proberen ze:
https://twitter.com/saraham1988/status/797107000069029888
Zou ook maar iemand lid worden van de PvdA om te kiezen tussen deze twee kandidaten? Ze staan nota bene op hetzelfde busje, gebroederlijk naast elkaar. Symbolischer kan het bijna niet: er is nauwelijks verschil tussen Samsom en Asscher, het gaat om twee kandidaten van de gevestigde orde die het op alle wezenlijke punten met elkaar eens zijn. PvdA, houd jezelf en de kiezer toch niet voor de gek met deze zogenaamde "lijsttrekkersverkiezing". De enige kandidaat die écht een ander geluid had, mocht niet meedoen maar nu doen jullie net alsof de leden een keuze hebben.
Als deze lijsttrekkersverkiezing effect heeft op het ledenbestand van de PvdA, zal dat niet zijn omdat mensen massaal lid worden van de partij om hun stem op Samsom of Asscher uit te brengen. Integendeel: het lijkt me waarschijnlijker dat de huidige leden van de PvdA hun lidmaatschapskaart in de prullenbak gooien na deze beschamende vertoning. Ze hebben immers niets in te brengen als leden – de werkelijke keuze is allang gemaakt door de partijtop.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten