Lood om oud ijzer: trieste PvdA doet net alsof er wat te kiezen valt bij lijsttrekkersverkiezing

De enige kandidaat die écht een ander geluid had, mocht niet meedoen. Nu doet de PvdA net alsof de leden écht inbreng hebben. 

De PvdA wordt steeds wanhopiger, blijkt uit de vreemde capriolen rond de lijsttrekkersverkiezing van de partij. Nadat Jacques Monasch feitelijk werd uitgesloten als kandidaat, was voor iedereen duidelijk dat de lijsttrekkersverkiezing weinig te betekenen heeft. Samsom of Asscher, het is lood om oud ijzer. Beide politici steunden de regering voluit, en schreven samen het verkiezingsprogramma. Er is werkelijk geen enkel concreet punt te verzinnen waarop de twee PvdA’ers het met elkaar oneens zijn. De lijsttrekkersverkiezing dient slechts als ordinaire publiciteitsstunt, en een kans om meer leden te werven voor de partij.

Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. De publiciteitsstunt is als een boemerang teruggevlogen in het gezicht van de PvdA: de gang van zaken rond de kandidatuur van Monasch was allesbehalve fraai, en versterkt alleen maar het imago van de PvdA als een partij waar alles in de achterkamertjes wordt bekonkeld en waar een écht ander geluid (zoals de kritische standpunten van Monasch over de EU en immigratie) niet welkom is.

De poging om positief in het nieuws te komen met een spannende lijsttrekkersverkiezing is dus faliekant mislukt. Toch grijpt de PvdA de “strijd” tussen Samsom en Asscher aan om meer leden te werven – althans, dat proberen ze:

https://twitter.com/saraham1988/status/797107000069029888

Zou ook maar iemand lid worden van de PvdA om te kiezen tussen deze twee kandidaten? Ze staan nota bene op hetzelfde busje, gebroederlijk naast elkaar. Symbolischer kan het bijna niet: er is nauwelijks verschil tussen Samsom en Asscher, het gaat om twee kandidaten van de gevestigde orde die het op alle wezenlijke punten met elkaar eens zijn. PvdA, houd jezelf en de kiezer toch niet voor de gek met deze zogenaamde “lijsttrekkersverkiezing”. De enige kandidaat die écht een ander geluid had, mocht niet meedoen maar nu doen jullie net alsof de leden een keuze hebben.

Als deze lijsttrekkersverkiezing effect heeft op het ledenbestand van de PvdA, zal dat niet zijn omdat mensen massaal lid worden van de partij om hun stem op Samsom of Asscher uit te brengen. Integendeel: het lijkt me waarschijnlijker dat de huidige leden van de PvdA hun lidmaatschapskaart in de prullenbak gooien na deze beschamende vertoning. Ze hebben immers niets in te brengen als leden – de werkelijke keuze is allang gemaakt door de partijtop.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. werkloze generaal

  Gelukkig dat de PVDA na de verkiezingen niet meer dan 10 zetels over houdt. Dan krijgen we deze twee kotskoppen eindelijk niet meer te zien..

  Zijn ze uitgerangeerd.

 2. Joep Russel

  Je moet toch wel volkomen achterlijk zijn om nog op deze belachelijke partij te stemmen.

 3. Norman Corinth

  De PvdA is de enige partij die een lijsttrekkersverkiezing durft te houden. De andere partijen regelden dat in de achterkamers.
  Als zich in een lijsttrekkersverkiezing meerdere kandidaten melden is de vraag aan de orde wie je het meest competent acht voor die rol. Grote inhoudelijke verachillen kun je niet verwachten, men baseert zich immers op hetzelfde partijprogramma. De keuze betreft de stijl en de veronderstelde competentie van de kandidaat.

  Monasch kon in die strijd in redelijkheid geen kandidaat zijn omdat hij zich inhoudelijk ver verwijderde van het partijprogramma. Dat is zijn goed recht maar dan zal hij, zoals hij inderdaad aangeeft te doen, een eigen partij moeten beginnen.

 4. J.C.

  Zag Samsom (PvdA) afgelopen bij een van de linkse praatprogramma’s. Wilders werd (uiteraard) genoemd als voorstander van Trump. Je hoorde Wilders zeggen, dat de PVV Nederland weer terug gaat geven aan de Nederlanders of iets dergelijks, hetgeen Samsom ontlokte “origineel!”. Wat een gotspe: Samsom heeft de rode haan in de afgelopen 4 jaar in een blauwe VVD pluchehaan doen veranderen, niets origineels van de PvdA rode idealen meer over. Er is echt niets origineels meer aan de PvdA, hun idealen niet en zelf hun moties zijn voor een deel “overgenomen” van de PVV (nadat de PvdA deze overigens eerst stelselmatig met de stelligheid van de cordon sanitair heeft verworpen).

  Ik denk dat Monasch (ex-PvdA) terecht zich met grote spoed van de PvdA heeft afgekeerd, nu deze partij ook nog eens voor de schijn een lijsttrekkersdebat willen houden. Hoe onecht kun je zijn?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.