Linkse paus Franciscus: "communisten denken net als christenen"

Geen categorienov 11 2016, 20:23
De paus ziet kennelijk weinig verschil tussen communisten en christenen.
Rechtse christenen kunnen zich zorgen maken, want paus Franciscus wordt steeds linkser. De religieuze leider van meer dan een miljard katholieke gelovigen is al vaker in het nieuws gekomen met zijn opmerkelijke uitspraken over politieke onderwerpen. Zo sprak hij zich uit voor het opnemen van alle vluchtelingen in Europa, ziet hij economische ongelijkheid als een groot probleem en was hij een verklaard voorstander van toenadering tussen het communistische Cuba en de Verenigde Staten – hoewel veel katholieke Cubanen juist tegenstander zijn van toenadering met het Castro-regime.
Aan dat scala aan controversiële politieke statements kan nu een extra uitspraak worden toegevoegd. In een interview met de Italiaanse krant 'La Repubblica" heeft de paus verklaard dat het communisme sterke overeenkomsten vertoont met de ideale samenleving zoals christenen die graag zouden zien. Sterker nog, de paus stelde dat communisten hetzelfde denken als christenen.
Toen de interviewer vroeg naar de mening van de paus over Donald Trump, zei Franciscus dat hij vooral benieuwd was naar de manier waarop Trump het op zou nemen voor de armen:

"Wat we willen, is strijden tegen ongelijkheden, het grootste kwaad dat er bestaat in deze wereld"

De interviewer vraagt vervolgens of Franciscus soms een communistische samenleving nastreeft:

"Refereert u ook aan een maatschappij geschoeid op marxistische leest?", vroeg interviewer Scalfari. "Misschien wel ja, want het zijn de communisten die net zo denken als de christenen.", was paus Franciscus' antwoord.

Het moge duidelijk zijn dat dit soort uitspraken behoorlijk verontrustend zijn. De meeste katholieken zitten niet te wachten op een paus die zich actief met de politiek bezighoudt, en al helemaal niet als die politieke inmenging bestaat uit pro-communistische uitspraken. Eerdere pausen, in het bijzonder paus Johannes Paulus II, waren juist verklaarde tegenstanders van het communisme. Het is dus bijzonder vreemd dat Franciscus het opneemt voor deze ideologie die miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Bovendien is het communisme per definitie atheïstisch en anti-kerkelijk, wat de uitspraak van Franciscus nóg opmerkelijker maakt. Het is volstrekte lariekoek dat atheïstische communisten hetzelfde denken als christenen, aangezien die laatsten wél in een God geloven.
Ook voor niet-katholieken zijn de uitspraken van de paus slecht nieuws. Hij is immers één van de meest invloedrijke mensen ter wereld, en zijn uitspraken kunnen een groot effect hebben. Het is dus te hopen dat de paus deze gekkigheid snel achter zich laat en ophoudt met het doen van linkse uitspraken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten