Ook Vlaanderen buigt voor Pietenhaters: Zwarte Piet verbannen van tv-zenders

Ook Vlaanderen buigt voor Pietenhaters: Zwarte Piet verbannen van tv-zenders

Het zogeheten "Pietenpact" moet een einde maken aan Zwarte Piet in het Vlaamse openbare leven.

Zwarte Piet is verleden tijd in Vlaanderen. Althans, als het aan de initiatiefnemers van het "Pietenpact" ligt. Ondertekenaars van deze intentieverklaring beloven een einde te maken aan de "racistische karikatuur" die Zwarte Piet zou zijn. De zwarte kleur moet verdwijnen en wordt vervangen door regenboogpieten of roetveegpieten. Inmiddels hebben meerdere Vlaamse tv-zenders en openbare instellingen de verklaring ondertekend, waaronder Ketnet, Studio 100 en alle koepelorganisaties in het onderwijs.

De initiatiefnemer achter het pact, een instelling genaamd Huis DeBuren die zich "inzet voor de cultuur van de Lage Landen" hoopt het initiatief ook naar Nederland uit te breiden zodat er een definitief einde kan worden gemaakt aan de traditionele Zwarte Piet waar miljoenen mensen mee zijn opgegroeid. Het pact doet denken aan eerdere acties van Nederlandse BN'ers en de beslissing van RTL om Zwarte Piet in de ban te doen.

Het is natuurlijk een volstrekte gotspe dat een organisatie die zegt zich in te zetten vóór de cultuur van de Lage Landen, een einde wil maken aan een onmiskenbaar aspect van die cultuur, te weten Zwarte Piet. De vrolijke helper van Sinterklaas is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur en één van de meest zichtbare dingen die de Nederlandse cultuur onderscheidt van bijvoorbeeld de Duitse of Franse cultuur.

Hoe triest is het dat men zo toegeeft aan een klein groepje activisten. De Zwarte Piet-haters zoals "Kick Out Zwarte Piet" schuwen geen enkel middel om instellingen onder druk te zetten om Zwarte Piet in de ban te doen – zelfs voor geweld draaien ze hun hand niet om. Naar dat soort enge types moet je niet luisteren, want dan is het einde zoek.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Vlaanderen Zwarte Piet

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties