Nederlandse bakkers steunen Zwarte Piet: meer dan 80 procent maakt alleen zwarte Pieten

De grachtengordel en professionele racismeroepers (maar ik herhaal mezelf) hebben het nakijken.

Slecht nieuws voor Sylvana Simons, Jerry Afnogwattes en al die andere professionele racismeroepers die ons land arm is: de meeste bakkers maken Sinterklaasversnaperingen met Zwarte Piet erop. Roetveegpieten, Regenboogpieten, Witte Pieten, en bovenal Zeurpieten hebben dus het nakijken.

Bijna 82 procent van 160 bakkerijen geeft aan dat de pieten in de winkel alleen zwart zullen zijn. De overige winkels laten een mix van zwarte en andersoortige pieten zien (bijna 7 procent), of ze laten geen pieten zien (ook bijna 7 procent). 4 procent van de winkels heeft nog een andere optie. Van de ondervraagde winkels was er niet één die aangaf alleen andersoortige pieten te laten zien.

Aangezien wij nogal pro-Zwarte Piet zijn stel ik voor dat we publiekelijk een lijst bijhouden van bakkers die Zwarte Piet laten vallen en/of andersoortige Pieten laten zien. Normaal gesproken ben ik niet zo van het boycotten van bedrijven, maar daar maak ik dit keer graag een uitzondering voor. Dit gaat immers niet om politieke ideologieën, maar om de Nederlandse cultuur.

Die culturele watjes moeten we voortaan dus maar links laten liggen. Kijk de volgende keer dat je naar de bakker gaat even naar binnen; zie je een Zwarte Piet? Prima, koop er maar je brood. Zie je een mix van soorten Pieten of zelfs helemaal geen Pieten? Foto maken, op sociale media gooien, en naam en toenaam van de bakkerij erbij zetten.

Natuurlijk is het dieptriest dat er bakkers zijn die zo’n hekel hebben aan onze cultuur dat ze Zwarte Piet in de ban doen, maar uiteindelijk is er natuurlijk ook goed nieuws: meer dan 80 procent van de bakkers houdt Zwarte Piet gewoon in ere.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Sandra

  Roep je nu op tot een boycot omdat de kleur van de Piet je niet bevalt? Volgens mij zijn er belangrijkere dingen in de wereld.

 2. Sandra

  Roep je nu op tot een boycot omdat de kleur van de Piet je niet bevalt? Volgens mij zijn er belangrijkere dingen in de wereld om te boycotten.

 3. Ni28

  Kijk uit Michael, straks sta je voor de rechter voor opruien en racisme, haha. Je hoeft tegenwoordig maar weinig voor te doen om meer dan zes duizend aanklachten tegen je te krijgen.

 4. Beukman

  Zo’n lijst klinkt leuk, maar heeft ook wat nadelen. Daar ga je niet mee lopen winkelen. Is het niet handiger om een teken op de ruiten te schilderen van bakkerijen die on-Hollandse produkten proberen te verkopen, zoals geheel zwarte Zwarte Pieten?

  1. Sniper666

   @ Beukie

   Ja leuk idee, zoals in de kristallnacht de Joodse winkeliers overkwam? U bent vreemd bezig nu. Het is in principe genoeg voor een aangifte opruiing.

   1. Beukman

    @Sniperd
    Je bedoelt waarschijnlijk: Michael is vreemd bezig.

 5. zomaar

  persoonlijk koop ik niets , bij een winkel die onze traditie verloochend !.

  1. Harrie T.

   Maar als ze onze traditie verloochent, koop je dan ook niks?

 6. Mar

  Winkels die al in de kerstssfeer zijn, moet men ook boycotten.

  Eerst Sinterklaas en dan op 6 december over naar kerst. Zo heurt ut.

 7. Sniper666

  Gratis idee voor de bakkers! De DENKfout kopstukken als marsepein Zwarte Pieten in de handel brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.