Ook Vlaanderen buigt voor Pietenhaters: Zwarte Piet verbannen van tv-zenders

Het zogeheten “Pietenpact” moet een einde maken aan Zwarte Piet in het Vlaamse openbare leven.

Zwarte Piet is verleden tijd in Vlaanderen. Althans, als het aan de initiatiefnemers van het “Pietenpact” ligt. Ondertekenaars van deze intentieverklaring beloven een einde te maken aan de “racistische karikatuur” die Zwarte Piet zou zijn. De zwarte kleur moet verdwijnen en wordt vervangen door regenboogpieten of roetveegpieten. Inmiddels hebben meerdere Vlaamse tv-zenders en openbare instellingen de verklaring ondertekend, waaronder Ketnet, Studio 100 en alle koepelorganisaties in het onderwijs.

De initiatiefnemer achter het pact, een instelling genaamd Huis DeBuren die zich “inzet voor de cultuur van de Lage Landen” hoopt het initiatief ook naar Nederland uit te breiden zodat er een definitief einde kan worden gemaakt aan de traditionele Zwarte Piet waar miljoenen mensen mee zijn opgegroeid. Het pact doet denken aan eerdere acties van Nederlandse BN’ers en de beslissing van RTL om Zwarte Piet in de ban te doen.

Het is natuurlijk een volstrekte gotspe dat een organisatie die zegt zich in te zetten vóór de cultuur van de Lage Landen, een einde wil maken aan een onmiskenbaar aspect van die cultuur, te weten Zwarte Piet. De vrolijke helper van Sinterklaas is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur en één van de meest zichtbare dingen die de Nederlandse cultuur onderscheidt van bijvoorbeeld de Duitse of Franse cultuur.

Hoe triest is het dat men zo toegeeft aan een klein groepje activisten. De Zwarte Piet-haters zoals “Kick Out Zwarte Piet” schuwen geen enkel middel om instellingen onder druk te zetten om Zwarte Piet in de ban te doen – zelfs voor geweld draaien ze hun hand niet om. Naar dat soort enge types moet je niet luisteren, want dan is het einde zoek.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Norman Corinth

  Prettig dat de afschaffing van racistische symbool Zwarte Piet zo snel verloopt. In dit tempo zijn we over drie jaar van gênante gedoe af.

  1. denktenk

   Degenen, die nog denken, dat zwarte Piet ook maar iets met racisme te maken heeft, zijn zwaar gehersenspoeld door een clubje linkse activisten en de islam is geen godsdienst, maar een verachtelijke politieke doctrine.

 2. cmsuijkerbuijk

  Ik denk, dat jij als “Ollander” zijnde, dus van “boven de kali”, totáál de Vlaming niet kent. Die zijn héél wat strijdvaardiger om hun tradities te beschermen, dan jullie Randstedelingen ook maar kunnen vermoeden. Bereidt je dus maar voor op de zoveelste zeperd! We kennen jouw voorspellende gaven inmiddels! (En overigens: In ons eigen land zullen de laffe figuren als jij, ook aan het kortste eind trekken, simpelweg omdat de waanideeën van het dorp “randstad” en daarbij zéker van het gehucht Amsterdam, niet de maat der dingen zijn!)

 3. Sniper666

  Plopperdeplop valt me dat nou tegen van Studio 100. Gauw meeheulen want stel dat de zwartjes iets in plopsaland ontdekken wat niet naar hun zin is…

 4. Ni28

  Ook in Vlaanderen begrijpen zij niet dat een volkstraditie van het volk is en niet van de media, politici, instanties en winkeliers. Elk traditie ontwikkelt zich door de tijd maar kan niet van boven af gedirigeerd worden. Het toegeven aan een vuistje relschoppers is een zwaktebod die in de huidige klimaat geschapen is door politiek correcte machthebbers of relschoppers. Rutte zegt, doe normaal maar is zeker debet aan deze misstanden. Ook hij neemt het woord zwarte Piet niet meer in de mond maar praat over de onderwerp. Zwak en leugenachtig. Zonder duidelijke leiders gaat een land naar de knoppen. Europa is ziek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.