Rutte: Nederland blijft samenwerken met VS, ook onder president Trump

Geen categorienov 11 2016, 17:21
Samenwerking met de VS is essentieel voor Nederlandse welvaart en de oorlog tegen terreur.
Premier Rutte ziet ernaar uit om de goede banden tussen Nederland en de VS voort te zetten na 20 januari 2017, wanneer Donald Trump wordt beëdigd als president. Rutte heeft telefonisch contact gehad met Trump om hem te feliciteren met zijn overwinning, vertelde hij vandaag tijdens zijn persconferentie.
https://www.youtube.com/watch?v=5agWryhtKE8
Rutte wil de samenwerking met de VS voortzetten onder president Trump en wijst op de bijzondere band tussen Nederland en Amerika: niet alleen is Amerika de belangrijkste speler wat betreft mondiale vraagstukken zoals de oorlog tegen terreur, ook de economische samenwerking is van belang. Die levert Nederland duizenden banen op, zei Rutte. De vriendschappelijke banden gaan lang terug: Nederland was één van de eerste landen die de onafhankelijke Verenigde Staten van Amerika erkende, en we hebben het aan de VS te danken dat de Duitse bezetter werd verslagen.
Rutte laat zich van zijn beste kant zien: de samenwerking tussen Nederland en de VS is zo essentieel voor onze positie in de wereld en voor onze economie, dat daar niet zomaar een einde aan komt. Een weloverwogen en realistisch standpunt van onze premier, en een groot contrast met vice-premier en PvdA-lijsttrekkerskandidaat Lodewijk Asscher. Die laatste sprak voor de Amerikaanse verkiezingen zijn hoop uit dat Clinton zou winnen, wat natuurlijk bijzonder onhandig is als hij ooit premier zou worden en met Trump moet samenwerken.
Gelukkig is de kans dat Asscher daadwerkelijk premier wordt bijzonder klein. Niet alleen zijn uitspraken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn onverstandig, ook het beleid van zijn PvdA is desastreus voor Nederland. Ook premier Rutte en de VVD zijn verre van perfect, maar ze stellen zich wel een stuk serieuzer op waar het gaat om internationale betrekkingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten