Rutte: Nederland blijft samenwerken met VS, ook onder president Trump

Samenwerking met de VS is essentieel voor Nederlandse welvaart en de oorlog tegen terreur. 

Premier Rutte ziet ernaar uit om de goede banden tussen Nederland en de VS voort te zetten na 20 januari 2017, wanneer Donald Trump wordt beëdigd als president. Rutte heeft telefonisch contact gehad met Trump om hem te feliciteren met zijn overwinning, vertelde hij vandaag tijdens zijn persconferentie.

Rutte wil de samenwerking met de VS voortzetten onder president Trump en wijst op de bijzondere band tussen Nederland en Amerika: niet alleen is Amerika de belangrijkste speler wat betreft mondiale vraagstukken zoals de oorlog tegen terreur, ook de economische samenwerking is van belang. Die levert Nederland duizenden banen op, zei Rutte. De vriendschappelijke banden gaan lang terug: Nederland was één van de eerste landen die de onafhankelijke Verenigde Staten van Amerika erkende, en we hebben het aan de VS te danken dat de Duitse bezetter werd verslagen.

Rutte laat zich van zijn beste kant zien: de samenwerking tussen Nederland en de VS is zo essentieel voor onze positie in de wereld en voor onze economie, dat daar niet zomaar een einde aan komt. Een weloverwogen en realistisch standpunt van onze premier, en een groot contrast met vice-premier en PvdA-lijsttrekkerskandidaat Lodewijk Asscher. Die laatste sprak voor de Amerikaanse verkiezingen zijn hoop uit dat Clinton zou winnen, wat natuurlijk bijzonder onhandig is als hij ooit premier zou worden en met Trump moet samenwerken.

Gelukkig is de kans dat Asscher daadwerkelijk premier wordt bijzonder klein. Niet alleen zijn uitspraken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn onverstandig, ook het beleid van zijn PvdA is desastreus voor Nederland. Ook premier Rutte en de VVD zijn verre van perfect, maar ze stellen zich wel een stuk serieuzer op waar het gaat om internationale betrekkingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Vabis

  Natuurlijk gaat Rutte samenwerken met President Trump, wat klinkt dat laatste toch goed, eindelijk een ferme wereldleider in plaats van die slapjanus Obama!

 2. Wim

  Die Rutte legt zich neer bij een democratische stemming.

 3. van Urk

  Een uur later in het witte huis: Hee guys, I had just some kind of liar to the line posing as Minister president of Copenhagen and want to work with me! With how many other clowns outside me to are we actually doing buisness on the world?

 4. Norman Corinth

  Wat had Paul dan verwacht, dat we de V.S. de oorlog zouden verklaren?

 5. Gustaafff

  We hebben geen keus. Je zit eraan vast. Rutte is pragmatisch, die werkt met van links tot rechts samen.

  Gelukkig maar.

 6. Ni28

  Klinkt nogal arrogant. Wie wacht op wie? Weet Trump wie Rutte is? As de EU zich van e VS afkeert zal de EU een grotere slachtoffer zijn. Het wordt tijd dat onze politici geconfronteerd worden met een belangrijke tegenstander van politieke correctheid en ook naar handelen. En heeft ie moeite mee? Hij zal toch over paar maanden ophoepelen.

 7. RzzR

  Whahahaha de oorlog tegen terreur, je kan geen geen oorlog voeren tegen een gedachte, tegen een manier van optreden, je kan oorlog voeren tegen landen, tegen partijen, maar niet tegen hun concenpt van oorlog voeren, je kan geen oorlog voeren tegen een idee, ideëen bestaan per definitie niet uit materie, je kan een idee niet bombarderen, nog kan je een idee afschieten, Terreur is een concept, je kan geen oorlog verklaren aan een concenpt, want het concept halt zijn schouders op en gaat rustig door met het zijn van een concept.

  Als zelfs je premier zo’n megaul is dat hij niet begrijpt dat oorlog tegen een concept een nonsens uitspraak is, wat moet je dan denken van het rest van dat volk?

  Precies, mongolen.

 8. RzzR

  Oorlog voeren tegen een concept, welke mongool heeft dat bedacht?

  De oorlog tegen Lord of the Rings, kijk uit de vliegtuigen van Lord of the Rings gaan Rotterdam bombarderen KIJK UIT!!!!!!!!

  De oorlog tegen de sneldienst van Jupiter naar Sirius B, kijk uit daar komen de divisies van De sneldienst serieus, wie bedenkt die dingen nou in godsnaam

  Hou toch in vredesnaam eens op met die onnozele dingen te roepen!!!!!!!!!!!!!

 9. RzzR

  En dan vragen wezens van een onbestendige soort hier of De Dagelijkse Fascist zich af waarom ik ze toch zo walgelijk maar Kankahmegaulen blijf noemen…….

  Zucht…………

  Ga maar eens lekker proberen een idee te bombarderen en maar niet begrijpen waarom het machtigste land in de wereld zo’n moeite heeft om die oorlog te winnen……

  Zucht………….

  Wat een Kankahmegaule, welk deel van ze wensen een eeuwige oorlogseconomie op te bouwen snap je nog steeds niet

  Leest Smedley Darlington Butler en je snapt decijfers van de Oorlogseconomie

  Of blijft voor eeuwig een kankahmegaul, je doet het jezelf aan………

 10. zomaar

  Rutte zal moeten beginnen met het zoeken waaruit hij defensie zal gaan bekostigen ,inplaats van dromen .

  als het aan Donald ligt , gaat hij de NAVO niet alleen betalen , en moet elk land van zijn begroting 2% afdragen voor de NAVO.

  tja dat zal die rakkertjes tegen gaan vallen overal gaan zitten stoken voor een democratie , of Arabische lente .

  en nog afreken ook , had hij niet verwacht!, denk ik ?.

 11. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=OjHXX5IU1GY

  VIDEO: Het verkiezingssucces van Trump bedreigt het Europese establishment

 12. Seneca

  Dat valt mij toch tegen van Rutte. Ik was eigenlijk van mening, dat Rutte Trump om uitleg zou vragen hoe hij had gewonnen. Als het antwoord niet in zijn politiek correcte steegje had gepast, had Rutte Trump moeten sommeren om onmiddellijk Clinton in te seinen en haar mede te delen dat zij alsnog gewonnen had. Als Trump dit weigerde, had Rutte hem kunnen dreigen met oorlog, identiek aan de belofte die hij het NLse volk deed, dat de daders van de aanslag op MH17, zo snel mogelijk voor het gerecht zouden komen, tenslotte de onderste steen zou boven komen.. Tenslotte, onze soldaatjes kunnen heel hard ‘pang’ roepen.

  1. toetssteen

   Kuch, hoest, veegt koffie van het scherm, Breedveld…… Doe hem de groetjes van mijn zeer racistische schoondochter, ze begrijpt zijn domme blanke gezever niet.

   1. Norman Corinth

    @ Toetssteen,

    Ik begrijp dat deze spiegel voor u zeer confronterend was en uw leermogelijkheden lijken beperkt. Dus dit is voor u een lose-lose situatie.

    1. toetssteen

     Malle man dat u er bent. Leermogelijkheden beperkt. Ja joh, dat zal het zijn! Ach het concert van Yo-Yo Ma is dan weer aan uw neus voorbijgegaan. Vreselijk joh, al die kleuren mensen in de zaal, de bibberen!

     Man kruip met Peter onder het nest, ga daar wat leren oid.
     Ik heb meer gezien van Peter in zijn imaginatie voor mogelijk houdt en ik zeg u vanuit de grond van mijn hart, Nederland is een van de minst racistische landen.
     Wat u en Peter en velen op de Joop idem, bewerkstelligen is juist racisme. Maar in uw benepenheid van zien, heeft u dat niet eens in de gaten.

     1. Norman Corinth

      @Toetssteen,

      Wat genoemde cellist ermee te maken heeft en waarom mij adviseert met Breedveld onder in plaats van in het nest te kruipen blijft in uw, helaas opnieuw nogal verwarde, bijdrage onduidelijk, maar op één punt spreek ik u niet tegen: Nederland is relatief een weinig racistisch land. Het betoog van Breedveld was ook niet tot de meerderheid van de Nederlandse bevolking gericht maar tegen de lawaaierige minderheid waarvan hij wel heel erg duidelijk weet te maken dat die wel degelijk vies racistisch is.

     2. Sniper666

      @ N.C.

      Ahh u trekt de racistenkaart weer eens. Een volgende enigma-variatie zeker?

  2. Sniper666

   @ N.C.

   Die Peter Breedveld stopt zijn plasser in een moslima, daarom is het een nest bevuiler snapt u wel? Voor de rest raaskalt-ie maar een eind weg.

   1. Norman Corinth

    @Sniper,
    Ik begrijp dat Breedveld zondigt tegen uw hoogstpersoonlijke rassenwetten.
    Ik heb met u te doen.

    1. Sniper666

     @ N.C.

     Omkeertechniek werkt niet? Dan maar op de man nietwaar? Hahaha ga Dresden bombarderen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.