Wat?! Amsterdams restaurant krijgt dwangsom van 20.000 euro van gemeente vanwege bankje dat op de stoep staat

De gemeente Amsterdam is helemaal van het padje.

Dan ben je dus echt niet goed snik: de gemeente Amsterdam heeft een lokaal restaurantje, Raïnaraï, een dwangsom van maar lieft 20.000 euro opgelegd omdat de eigenaar een bankje (voor klanten) ‘op de stoep’ heeft gezet. Dat bankje staat er omdat klanten, als het goed weer is, liever buiten wachten tot hun eten (dat ze komen afhalen) klaar is. Waarschijnlijk omdat ze dan even een sigaretje kunnen roken ofzo. En dus heeft het restaurant een klein bankje voor de deur gezet: gaat u daar maar zitten.

De gemeente is daar allerminst blij mee. Sterker nog, Amsterdam noemt het bankje nu ‘een terras.’ En tja, een zogenaamde mengformule mag geen terras hebben. Met andere woorden: door enkele technische termen creatief te gebruiken probeert de gemeente het restaurant te vernaggelen.

Raïnaraï op Facebook: "Raïnaraï Westergasfabriek is weer open!"
Raïnaraï op Facebook: “Raïnaraï Westergasfabriek is weer open!”

Uitbater Laurent Khellout heeft daar niets mee, en vecht dus al een tijd terug tegen de eis van de gemeente dat zijn bankje verwijderd moet worden. Het gevolg? De gemeente probeert zijn eettent nu kapot te maken.

Raïnaraï op Facebook: "Garnalen en gevulde pompoen met geitenkaas ."
Raïnaraï op Facebook: “Garnalen en gevulde pompoen met geitenkaas .”

Daarbij schuwt Amsterdam geen enkel middel; alle macht van de gemeente wordt ingezet om Khellout kapot te maken. Zo heeft de gemeente hem nu dus een dwangsom opgelegd van 20.000 euro. Dat is al erg, maar daar komt het volgende nog eens bij:

Verder mag Khellout, op de verhoging binnen in zijn zaak, geen vier tafeltjes plaatsen. Ook dat is tegen de gemeenteregels. Het mogen er maar drie zijn. Daardoor dreigt sluiting voor het populaire eettentje op de hoek van de Prinsengracht en de Lauriergracht.

Dit is natuurlijk knettergek. Een restaurant wordt letterlijk kapot gemaakt door de gemeente Amsterdam omdat de uitbater een klein bankje voor de deur heeft gezet en die weigert weg te halen.

Raïnaraï op Facebook: "Cooking chicken Raïnaraï style ."
Raïnaraï op Facebook: “Cooking chicken Raïnaraï style .”

Zo opereren de zelfverklaarde boven-ons-gestelden — die eerst en vooral bekendstaan om hun socialistische en politiekcorrecte denkbeelden — dus in de hoofdstad. Zoals Khellout uitlegt:

“De gemeente maakt het veel groter dan het is. We zitten niemand dwars.”

Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar: hij zit de gemeente dwars. En dat is het enige waar de gemeente zich druk om kan maken. Daarom moet hij kapot. Het zal Amsterdamse politici blijkbaar een zorg zijn als daardoor een fantastische eettent verdwijnt — en verschillende banen dus ook.

Het moge duidelijk zijn: dit soort wangedrag van de gemeente is niet alleen onnederlands, maar eerst en vooral ook onacceptabel. De gemeente Amsterdam moet Khellout op hun blote knietjes danken dat hij voor werkgelegenheid zorgt. Zonder hem en al die andere ondernemers die onze hoofdstad rijk is hadden Amsterdamse bestuurders immers geen cent om uit te geven aan hun hobby’s.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. ko vadis

  Amsterdam is natuurlijk zeer bezorgd over de horden toeristen die mogelijkerwijs mochten struikelen over het bankje.
  Ondertussen worden de toeristen zo veel mogelijk geweerd.
  Wat willen zij nou?

 2. Sniper666

  Ach arm 020 Leningrad-aan-de-Amstel, wat heeft het toch te lijden onder de linkse policor gemeentelijke grachtengordeldier mentaliteit. Welke advocaat voelt zich geroepen deze gemeente een kopje kleiner te maken?

 3. Viertel

  De burgemeester aldaar heet Van der Laan. Voornaam: Eberhard. Partij: PvdA.
  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat die man een smerige rat is.

 4. Sarko

  Kom op zeg, regels zijn regels en 20000 euro dwangsom komt niet zomaar uit de lucht vallen.

  1. Beukman

   “Het gaat om mooie spullen hoor. Dit is geen troep. Dit is niet de Warmoesstraat.”

   🙂

 5. Beukman

  Moeilijk. Het pand heeft een winkelbestemming, dat weet de eigenaar. Hij weet ook dat je als winkelier niet zomaar een bankje voor je deur kan zetten. Als hij het mag, mag opeens elke winkelier het. En als elke winkelier het doet, wordt het voor voorbijgangers al gauw spitsroeden lopen tussen trottoir en rijweg, want zo breed zijn de stoepen in het centrum niet.

  Er bestaan zonder twijfel een hoop zeurregeltjes in Amsterdam. Ik denk aan het verbod om op een lelijk stukje beton – de zijkant van een trap – een prachtig kunstwerk te schilderen, waarvan een winkelier in de Haarlemmerstraat de dupe werd.
  Het is echter al te gemakkelijk om de ambtenaar die deze “winkelier” dwars zit, te veroordelen zonder alle feiten te kennen.

  1. van Urk

   Maar… 20.000 euro!? Is dat niet een beetje teveel van het goede Beste Beukman. Zo zie je maar dat de autoriteiten niet voor het volk is maar alleen uit eigen gewin. Ik vraag me af hoe ze dat oplossen op Urk in onze visveiling waar drie van de vijf koelcellen gesloten moeten gaan worden vanwege condensvorming wat moeilijk in de praktijk te voorkomen is. Ons land is begeven met onzinnige wetjes en regeltjes die stelselmatig bewust vernieuwd of verdubbeld wordt en die de hardwerkende burger belemmeren in hun werk of zelf de oorzaak kan zijn om de boel te gaan sluiten vanwege de hoogoplopende kosten die eraan verbonden zijn.

   1. Beukman

    Ik vind het moeilijk om te bepalen of €20.000 te veel is, @Urk. Het gaat om iemand die al vaker is bekeurd, maar kennelijk hielp dat niet. Stel je voor dat het niet deze kleine zelfstandige was geweest maar Albert Heyn, die deze overtreding had begaan? Had je €20.000 dan ook te veel gevonden?

    Op Urk zal het allemaal wel een stuk gemoedelijker gaan, en doet hopelijk niemand moeilijk over een bankje. De grootschaligheid van een stad brengt onherroepelijk extra regels met zich mee, en het streven om de wet voor iedereen gelijk te laten zijn, zal dan wel eens leiden tot op het oog onzinnige maatregelen tegen bankjes die daar niet mogen staan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.