De strijd om de oude kiezer barst los: ChristenUnie wil een minister voor opa en oma

De strijd om de oude kiezer barst los: ChristenUnie wil een minister voor opa en oma

De opkomst van 50Plus zet andere, oudere partijen er toe aan om ook maar iets te doen voor ouderen.

Zoals wij eerder al schreven kijkt het politieke establishment bepaald niet positief aan tegen de opkomst van 50Plus. Sterker nog, Den Haag maakt zich daar steeds meer zorgen over. Niet zo gek, natuurlijk: Henk Krol en co zijn feitelijk gewoon outsiders. Als ze in de Haagse kaasstolp érgens een hekel aan hebben dan is het wel aan mensen die niet tot de incrowd behoren.

Natuurlijk zit er voor de andere partijen maar één ding op om 50Plus tegen te gaan: het zelf voor de verandering eens opnemen voor ouderen. Hoewel de meeste partijen dat advies nog steeds naast zich neerleggen, is er een uitzondering: de ChristenUnie van Gert-Jan Segers.

Als het aan de ChristenUnie ligt, komt er een speciaal bewindspersoon voor ouderenzorg. Die minister of staatssecretaris zou zich moeten bezighouden met alle beleidszaken over ouderen.

Segers zei dat vanochtend tijdens de uitzending van Goedemorgen Nederland (WNL). Het idee is afkomstig uit een verbond tussen de ChristenUnie, Max-omroepbaas Jan Slagter, en ouderenbond KBO-PCOB. Dat verbond moet resulteren in een zogenaamd "zilveren stembusakkoord," dat zijn politiek en maatschappelijk breed gedragen afspraken om het leven van ouderen te verbeteren.

Naast de benoeming van een speciale ouderenminister heeft het 'zilveren stembusakkoord' voorlopig in ieder geval nog één ander speerpunt: ervoor zorgen dat ouderen het leven draaglijk vinden. Segers legt uit:

"Na het debat over hulp bij zelfdoding op het moment dat iemand zijn leven als voltooid ervaart – waarin we principieel tegenover elkaar kunnen staan –, staan we nu samen voor de uitdaging om zoveel mogelijk te voorkómen dat mensen hun leven als voltooid ervaren."

En gaat verder:

"Overheid en samenleving hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om ouderen een betekenisvolle plek te geven in de maatschappij. Samen moeten we ons inzetten om ouderen een volwaardig leven te geven in plaats van een voltooid leven."

Natuurlijk klinkt dat allemaal fantastisch leuk -- zeker voor ouderen -- maar de grote vraag is natuurlijk hoe Segers en co. dat precies proberen te doen? Ik kan ook wel roepen dat ik dat graag wil, en mensen vervolgens vragen om op te stemmen, maar als ik niet met duidelijke plannen kom om uitvoering te geven aan deze ideeën heeft uiteindelijk niemand er iets aan.

Als ik als Millennial daar zo over denk zal de gemiddelde oudere ongetwijfeld nog veel kritischer zijn. En dat betekent dat Segers nog heel veel werk moet verrichten voor die kiezer hem en zijn partij weer serieus neemt. Laat eerst maar zien dat je ideeën en plannen hebt waar ouderen iets aan hebben. Tot die tijd zal 50Plus ongetwijfeld gewoon keihard doorgroeien -- en dat is nog terecht ook.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties