Zwarte Piet blijft in de meeste steden en dorpen pikzwart

Wat nou Roetveegpiet? Verreweg de meeste Nederlandse gemeenten willen Zwarte Piet gewoon behouden.

Van de 223 intochtcomités die bevraagd zijn door de NOS en regionale omroepen zeggen slechts twee dat Sinterklaas dit jaar niet vergezeld wordt door Zwarte Piet. Dat betreft Amsterdam (natuurlijk, d’oh) en Heemstede.

In het geval van Amsterdam wisten we dat dus al, maar ook Heemstede laat weten alleen gebruik te maken van Roetveegpieten en ‘gekleurde’ Pieten. Zwarte Piet is daar dus niet welkom.

Nog niet zo heel lang geleden werd juist dát racistisch gevonden — elke kleur Piet is goed, zolang hij maar niet zwart is — maar blijkbaar is de politieke correctheid tegenwoordig zo ver doorgeslagen dat het racisme niet eens meer herkent.

Triest, natuurlijk, maar gelukkkig hebben de meeste gemeentes helemaal niets met het gezeur en gezanik over Zwarte Piet. Zoals onze vrienden (ahem) van de NOS uitleggen:

Het overgrote deel van de intochtcomités is niet gevoelig voor de argumenten van Kalverboer en zegt niets te veranderen, omdat de discussie in hun gemeente niet speelt. In 186 plaatsen blijft Piet zwart of bruin. Bij elf van de ondervraagde comités zijn ook roetveegpieten of gekleurde pieten te zien.

Op zich natuurlijk geweldig, maar voorstanders van Zwarte Piet moeten wel degelijk oppassen. Maar al te vaak zien we namelijk dat Amsterdam (en Leiden, en Rotterdam, en Utrecht) trendsetters zijn voor de rest van het land. Het duurt vaak wat langer voordat veranderingen worden doorgevoerd in de rest van het land, maar vaak gebeurt dat uiteindelijk tóch. Dat moeten nu ten koste van alles voorkomen worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Gustaafff

  Die zit, Sylvana!

 2. Wachteres

  Geloof maar niet dat de rest van Nederland zich wat Zwarte Piet betreft door de ‘grote steden’ laat beïnvloeden.

  1. toetssteen

   @Wachteres
   Vergeet niet dat veel mensen uit de grote steden naar het platteland zijn gegaan om hun kinderen weer leefruimte te geven. Deze mensen gaan echt niet mee met de randstedelijke gekte.

 3. Norman Corinth

  Inderdaad, culturele veranderingenworden meestal ingezet door de Randstad en het platteland volgt met enige vertraging. Door de moderne media is die vertraging overigens niet meer zo groot. Over vijf jaar is Zwarte Piet geschiedenis.

  1. Gustaafff

   Ja, steek onze cultuur maar in de rug.

  2. Geah

   De zwarten zullen geweld gebruiken op de Zwarte Pieten….Laten zij geen geweld gebruiken op onze kinderen!

  3. Wachteres

   De dictatuur van een paar primitivo’s noemt Simon een “culturele verandering”.

   HIj behoort tot de categorie Nederlanders die ons straks de sharia in de maag willen duwen, vanwege de ‘culturele verandering’.

   En dan vindt hij zichzelf gen landverrader.

   En ja Simon, dit heeft alles met de islam te maken. Lees maar hoe DENK over Zwarte Piet denkt.

   Dat jij niet door hebt dat zij onze cultuur willen aanpakken en die terug brengen naar de voormiddeleeuwen, nemen we jou niet kwalijk hoor.

   Sommige mensen zijn zo oliedom. Sylvana is er intelligent bij.

   Zij vertelt niet dat in Suriname zwarte piet het prototype is; pikzwart, met vuurrode lippen en goudkleurige oorbellen.

   Dat hoeft ook niet, er zijn altijd wel Nederlanders die alles serieus nemen wat een allochtoon naar voren brengt.

  4. Sniper666

   @ N.C.

   Daar is Norma de zelfhater weer… Ga toch naar Dresden man, wegwezen!

 4. Geah

  Laten die zwarten tegen die tijd bij aankomst van de Zwarte Piet, niet aan onze kinderen komen, want de knokploegen staan klaar, lees ik overal….Het wordt trouwens tijd voor een opstand, want dit moet opgelost worden…

 5. Ni28

  En nu nog uitkijken voor de knokploegen van de tegenstanders.

 6. Ni28

  Grote steden zijn overwegend zwart maar platteland wit. Omvolking begint in de grote steden.

 7. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=QqBQWTqKKuQ

  In het Zeeuwse Hulst zijn ze zo klaar met de discussie over Zwarte Piet dat ze een eigen Sinterklaasjournaal hebben gemaakt, met Zwarte Pieten. Zelfs de politieagent is een Zwarte Piet.

  En zo hoort het!

  1. Norman Corinth

   Niets brengt boze blanke mannen meer het schuim op de lippen dan een negerin die slimmer en succesvoller is dan zijzelf.

 8. Geah

  Het net gaat zich sluiten om de meest gehate vrouw van Nederland (Sylvana Simons)…..In één dag al 30.000 handtekeningen tegen haar, heeft zij alle reden om over haar schouder heen te kijken…..Wilders wordt al 10 jaar bedreigd, dus weet zij ook eens hoe dat voelt, dat smerige mormel…..

 9. Ni28

  De zwarten hebben de pik op zwarte Piet maar de Zwarte Piet wint het van de zwarte pik. Oeps! Dit is mij echt ontglipt. Sorry!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.