Zwarte Piet blijft in de meeste steden en dorpen pikzwart

Geen categorienov 07 2016, 8:00
Wat nou Roetveegpiet? Verreweg de meeste Nederlandse gemeenten willen Zwarte Piet gewoon behouden.
Van de 223 intochtcomités die bevraagd zijn door de NOS en regionale omroepen zeggen slechts twee dat Sinterklaas dit jaar niet vergezeld wordt door Zwarte Piet. Dat betreft Amsterdam (natuurlijk, d'oh) en Heemstede.
In het geval van Amsterdam wisten we dat dus al, maar ook Heemstede laat weten alleen gebruik te maken van Roetveegpieten en 'gekleurde' Pieten. Zwarte Piet is daar dus niet welkom.
Nog niet zo heel lang geleden werd juist dát racistisch gevonden -- elke kleur Piet is goed, zolang hij maar niet zwart is -- maar blijkbaar is de politieke correctheid tegenwoordig zo ver doorgeslagen dat het racisme niet eens meer herkent.
Triest, natuurlijk, maar gelukkkig hebben de meeste gemeentes helemaal niets met het gezeur en gezanik over Zwarte Piet. Zoals onze vrienden (ahem) van de NOS uitleggen:

Het overgrote deel van de intochtcomités is niet gevoelig voor de argumenten van Kalverboer en zegt niets te veranderen, omdat de discussie in hun gemeente niet speelt. In 186 plaatsen blijft Piet zwart of bruin. Bij elf van de ondervraagde comités zijn ook roetveegpieten of gekleurde pieten te zien.

Op zich natuurlijk geweldig, maar voorstanders van Zwarte Piet moeten wel degelijk oppassen. Maar al te vaak zien we namelijk dat Amsterdam (en Leiden, en Rotterdam, en Utrecht) trendsetters zijn voor de rest van het land. Het duurt vaak wat langer voordat veranderingen worden doorgevoerd in de rest van het land, maar vaak gebeurt dat uiteindelijk tóch. Dat moeten nu ten koste van alles voorkomen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten