Daháág lakei van Brussel! Linkse Renzi stapt op na vernederende nederlaag voor hem én EU in referendum Italië

Je lot als premier verbinden aan een referendum over een wetswijziging die je wordt opgedrongen door Brussel. Tja. Slim is anders.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gisteravond laat laten weten dat hij de handdoek in de ring gooit. Hij besloot daartoe omdat maar liefst 60% van de Italiaanse kiezers ‘nee’ stemde in het referendum over een door hem bepleitte grondwetswijziging die Italië “beter bestuurbaar” moest maken, maar die feitelijk zou resulteren in de totale uitholling van de Senaat.

Zoals de oude Romeinen hem al hadden kunnen vertellen: Italianen zijn nogal dol op hun Senaat. Zelfs keizer Augustus begreep dat hij daar niet publiekelijk aan moest tornen.

Het was Renzi’s bedoeling om de macht van de Senaat, en de grootte ervan, enorm in te perken. Volgens hem zou het land daardoor gemakkelijker worden om te besturen. Immers: hoe minder oppositie, hoe meer je kunt doen als regering. Deze grondwetswijziging werd dan ook gesteund door Brussel, dat altijd met ijzeren vuist wil regeren en sowieso weinig op heeft met een democratisch debat.

Vervolgens verbond Renzi — heel dom — zijn eigen politieke toekomst aan de uitslag van het referendum. David Cameron had eerder al bewezen in het Verenigd Koninkrijk dat dit feitelijk suïcidaal is, maar blijkbaar had Renzi die les nog niet geleerd. Nu dus wel: hij maakte gisteren duidelijk dat hij zo ruim verslagen is dat hij werkelijk geen toekomst meer voor zichzelf ziet als premier van zijn land. Voorlopig niet, tenminste.

Het mooiste hiervan is natuurlijk dat het ‘nee’ van de Italiaanse kiezer feitelijk ook een verwerping is van de megalomane bemoeizucht vanuit Brussel. Italianen hadden door dat de grondwetswijziging feitelijk een coup was van Brussel om zijn zin voortaan er voortaan doorheen te drukken, zonder al te veel oppositie. Dit zal Italië natuurlijk in weinig meer dan een vazalstaat van de EU veranderen; een soort tweede Griekenland. Heel gek, maar Italianen zien dat zelf dus absoluut niet zitten.

Het gaat prima zo met het anti-EU sentiment. De enige euroscepticus die niet gewonnen heeft is Norbert Hofer in Oostenrijk. Voor de rest lijdt de politiekcorrecte multicultuur-verheerlijkende ijzeren vuist van Brussel overal nederlaag na nederlaag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. poldi

  Een man met eer- en verantwoordelijkheidsgevoel.
  Want als je verliest kan je niet net doen of er niets is gebeurd?
  O ja hoor, vraag maar aan onze minister president want die doet het al jaren en negeert zelfs een referendum en beweert dat hij tegen uitbreiding van de EU is.

 2. umhnz

  Laat ons alle juichen omdat iemand probeerde een beter bestuurbaar land te creëren en trachtte de bestuurlijke elite in te dammen.
  Mooi dat eerdaags daar enkele banken omvallen en Italianen hun spaarcenten kwijt zijn.
  Wat een prachtige dag voor Italië, waar regeringen sneller vallen dan de blaadjes van de bomen.

 3. Sarko

  Wilders is ook voor opheffing senaat, toch benieuwd hoe zijn aanhang daar overdenkt….

  1. Wim

   In de huidig vorm ben ik daar met de PVV mee eens. Deze eerst kamer wordt niet echt door het volk gekozen. Met name de SP maakte misbruik hiervan door met de Provinciale verkiezingen met landelijk inzicht te stemmen om de regering dwars te liggen en niet Provinciaal gericht.

   1. umhnz

    uw had dus duidelijk ja gestemd?

 4. Gustaafff

  Het was Wilders’ bedoeling om de macht van de Senaat, en de grootte ervan, enorm in te perken. Volgens hem zou het land daardoor gemakkelijker worden om te besturen. Immers: hoe minder oppositie, hoe meer je kunt doen als regering. Deze grondwetswijziging werd dan ook gesteund door de PVV-elite, dat altijd met ijzeren vuist wil regeren en sowieso weinig op heeft met een democratisch debat.

  1. Wim

   De eerste kamer is er niet voor de oppositie, Dat is bv al eeuwig de SP en die schijnen volgens ingewijden dat prima te doen het heeft en controlerende functie.Nogmaals als je ziet hoe de eerste kamer gekozen wordt heeft dat niet zoveel met democratie te maken. Het gaat nogal via via. Niemand in de eerste kamer is rechtstreeks gekozen in de eerste kamer door de burger.
   En wanneer heeft de PVV met ijzeren vuist geregeerd.

   1. Gustaafff

    @wim, in feite is Wilders in staat aldan al z’n wetten door het parlement te duwen, zonder controle van meer serieuze politici. Trump is ook via-via de kiesmannen gekozen – terwijl Clinton een meerderheid aan electoraat had – en daar hoor ik de PVV-elite ook niet over.

    1. Wim

     Wat wil je daar over horen. Het is hun stelsel.
     Ik kan alleen maar mee praten over Nederland en dat het kiezen van de eerste kamer totaal niet deugd gezien hun huidig macht.
     Nu haal jij er de hele wereld erbij.
     Je zou met de provinciale verkiezingen twee stemmen uit moeten kunnen brengen één voor de Provincie en één voor de eerste kamer. Het zijn duidelijk twee verschillende belangen.

     1. Gustaafff

      Misschien moeten we het senaat maar eens rechtstreeks gaan kiezen.

 5. Gustaafff

  De PVV is ook voor opheffing van het senaat. Laten we hopen dat hij Renzi’s voorbeeld volgt, dan is het premierschap van Wilders een kort leven beschoren. Net als in 2012 zal de PVV afgaan als een gieter en kunnen we allemaal weer rustig slapen.

  1. Wim

   Goed te lezen dat jij Wilders al als Premier ziet ondanks dat ik als PVV stemmer nog niet zover ben. Dat hem daarna een kort leven is gegeven zou zo maar kunnen ,de tegenstanders komen nogal gewelddadig over en dan kan jij rustig slapen toch.

   1. Gustaafff

    @wim, er kan nog van alles gebeuren, maar ik vermoed dat het óf Wilders, óf Rutte wordt. Wilders is nou eenmaal populair bij rechts en Rutte, de koning van de linkse lobby, ook.

    Het zal mij benieuwen.

    1. Wim

     Waar is de koning van links Roemer gebleven? Dat links het al moet hebben van en omgeturnde liegende rechtse VVD’er is toch wel bedenkelijk.

     1. Gustaafff

      Roemer en Pechtold zijn kleurloze zijlijnroepers en faalhazen. Buma heeft potentie, maar is een pruilende christendemocraat. Klaver weet de interruptiemicrofoon nog niet eens te vinden. Van der Staaij en Segers zijn alleen kerkelijk populair. Samson zien we niet meer en Ascher wordt het sowieso nooit. Dan blijft Rutte over – de weglachpremier die er met de VVD goed bij staat in de peilingen – en Wilders, de onvermoeibare, veelgeprezen populist.

     2. Wim

      De eerste kamer is nu een nest geworden van wat afvallige politici verlegen om een baantje die gekozen worden door hun partij vrienden. Symbolisch voor het niveau staat die Anja Meulebelt van de SP die jaren aan een baantje is geholpen door de SP in de eerste kamer

     3. Gustaafff

      @wim. Laat wat mij part die eerste kamer maar blijven. Het voordeel is dat een onwelgevallige wet aldaar kan worden weggestemd. Ik veronderstel dat de coalotie regelmatig met zijn tanden geknarst heeft als de wet in de eerste kamer werd afgeschoten. Vooral voor de hardcore PVV-er lijkt me de eerste kamer een zinvol instituut. Zij hebben immers een bloedhekel aan alles wat het kabinet doet – zelfs als Nederland daarmee een stap verder komt.

 6. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/12/italianen-stemmen-tegen-hervorming-wat-zijn-de-gevolgen-411421/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=early_els_5dec&cmpid=NLC|early_els_5dec|2016-12-05

  Renzi verliest referendum: wat zijn de gevolgen?

  “De ‘nee’-stem zet de situatie in Europa wel op scherp. Experts waarschuwden voor het referendum al dat een stem tegen hervormingen een stem tegen de EU zou zijn, omdat de Vijfsterrenbeweging zijn achterban heeft opgeroepen een stem uit te brengen tegen Renzi’s pro-EU-beleid”.

  Het is niet alleen een prachtige dag voor Italië, maar voor heel Europa.

  Weer een stap op weg naar onze bevrijding uit de klauwen van de communistische EUSSR.

  Het zal niet lang duren of in Oostenrijk wordt de harde werkelijkheid ook zichtbaar.

  De Groenen zullen een vrije instroom van ‘vluchtelingen’ eisen, inclusief IS en aanhang.

  Voor wat hoort wat. Zelfs de meest verstokte politiek-correcteling zullen de ogen open gaan.

  1. Gustaafff

   Wachteres is er immers compleet van ondersteboven dat de Oostenrijkers niet voor de revolutionaire anarchie van het rechtspopulisme hebben gekozen, maar voor de strakke leiding van de linkse lobby.

   1. Wim

    Maar daar was wel heel wat Nazi hetze voor nodig.

   2. Wachteres

    Ik zou zelfs GroenLinks stemmen als die ons uit de EU zou helpen, @Guusje.

    1. Gustaafff

     Nee, toch @Wachteres? Je bent de wanhoop nabij! 😉

    2. umhnz

     Pst, niet verder vertellen.
     Het referendum ging over een beter bestuurlijk land krijgen, niets anders.
     Een beetje wat Wilders ook roept als u het nog niet wist.

     1. Gustaafff

      @umnzh, HET IS NIET WAAR?

     2. Wachteres

      Speciaal voor jou een uitleg van Elsevier, Simon.

      Het referendum ging over de bestuursvorm van Italië, en als de Italianen voor zouden hebben gestemd, zou de Senaat worden uitgekleed: het bestuursorgaan zou een aantal bevoegdheden verliezen en het aantal zetels zou worden teruggebracht van 315 naar 100 zetels. Op die manier zou het huis van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, meer macht krijgen.

      Maar het referendum kreeg een heel andere betekenis toen Renzi zijn politieke lot aan de uitslag verbond. Een stem tegen de hervorming betekende al snel een ‘nee’ tegen het politieke establishment.

      Zo duidelijk?

 7. Wachteres

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4000062/Swear-oath-live-Britain-Major-report-says-migrants-pledge-follow-values-soon-arrive-says-pace-immigration-communities.html

  Migrants should swear an oath to live in Britain: Mass immigration has turned UK towns into ‘ghettos’, says bombshell report calling for newcomers to take a vow of allegiance to UK values

  Government report says migrants should swear an oath of allegiance
  It also warns that the scale of immigration has been ‘too much’ for some
  Dame Louise Casey said it has left some communities more divided
  Isolated Muslims see UK as mainly Islamic when it is less than five per cent
  Concentrated Muslim, Jewish and Roma communities form across the UK

  Muslims in some parts of the country are so cut off from the rest of society that they believe the majority of Britons share their faith, according to her shock new report.

  The new review says Muslim enclaves are concentrated in northern areas such as Bradford, Birmingham and Blackburn, where MailOnline revealed last month there is a halal butcher who has never served a white customer.

  Some rarely, if ever, leave their neighbourhoods, and believe that Britain is a Muslim country in which up to three-quarters of the population follow Islam, the report says.

  Kijk, de Britten ontwaken ook. Het grote voordeel als men uit de indoctrinatie van de EU stapt.

 8. Adriaan

  Ik zie het allemaal heel somber in. Nederland, Oostenrijk, US, Italië zijn verdeeld tot op het bot. Dit kan toch zo niet blijven doorgaan?

  1. Ni28

   Ja, de EU top heeft zijn best gedaan om het zover te krijgen. Niet luisteren naar de burger wreekt zich altijd weer al kan het lang duren. En een ongeveer halve eeuw is meestal te lang voor experimenten dan eindigen deze vanzelf.

 9. Kees

  Schandalig zoals Dijsselbloem zojuist op de tv weer stond te roeptoeteren hoe geweldig het wel ging in Europa! En dan er van staan te kijken dat mensen hun vertrouwen verliezen in politici. Ik hoop dat dit individu met zijn dubbele agenda nog eens verantwoording zal moeten afleggen, en niet vrijblijvend!

  1. poldi

   @Kees. vanuit zijn positie een logische reactie.
   Ik hecht aan zijn uitspraak totaal geen waarde want dit is het begin van de onttakeling van het ondemocratische wangedrocht EU en euro.
   Verder geniet ik van de teleurstelling bij de eurofielen en vooral D66, Groenlinks en PVDA.

   1. Kees

    Ik geniet met je mee!

 10. Wim

  Zwanenzang op een beroepstak waarin echte journalisten zijn verdwenen’ – Door WikiLeaks aangetoonde banden Hillary Clinton met pedo netwerk worden door politiek-correcte Nederlandse desinformatie- en propagandamedia ‘nepnieuws’ genoemd

  De blinde steun voor Hillary Clinton, en het totaal negeren van haar vele schandalen, is een van de vele bewijzen dat de onafhankelijke berichtgeving al heel lang is verdwenen, en is vervangen door politiek-correcte disinformatie waarmee u wordt ‘opgevoed’ in het ‘progressieve’ rood/groen/linkse gedachtengoed.

  Zijn boek ‘Gekochte Journalisten – Hoe politici, geheime diensten en het grote geld de Duitse massamedia sturen’ werd meteen een bestseller, en is inmiddels in diverse talen vertaald. De voormalige hoofdredacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Udo Ulfkotte, heeft nu een opvolger geschreven, getiteld: ‘Volkspedagogen – Hoe de massamedia ons politiek correct willen opvoeden’. Waar wij in de kop hierboven de term ‘nepnieuws’ aan hebben toegevoegd, omdat er bijna geen dag meer voorbij gaat waarop deze term wordt gebruikt om het door de elite niet gewenste echte nieuws, zoals over Hillary Clinton, zwart te maken.

  Nepnieuws

  Het linksradicale NU.nl staat er ook vandaag weer vol mee: nepnieuws. Neem nu het hoofdartikel van rond 13.00 uur: ‘Nee-stem Italië is geen stem tegen de EU’. Gisteren hebben we uitgebreid onderbouwd en toegelicht dat bijna alle waarnemers en analisten het erover eens zijn dat een ‘nee’ tegen de staatshervormingsplannen wel degelijk een stem tegen de euro en tegen de EU is, en mogelijk al volgend jaar tot de Italiaanse uittreding kan leiden. Het ‘nee’ was echter niet gewenst in Brussel, dus wordt nu alles uit de kast getrokken om de betekenis van de uitslag van het referendum af te zwakken.

  Ander voorbeeld: uit de door WikiLeaks gepubliceerde gehackte Democratische emails kwam duidelijk naar voren dat de Clintons nauw betrokken zijn bij een pedofiel en kinderhandel netwerk. Daar hebben we op deze site, met tal van bronverwijzingen, ruimschoots aandacht aan besteed. Omdat het echter om de gewenste ‘Nieuwe Wereld Orde’ kandidaat gaat, werden tijdens de verkiezingscampagne alle aanwijzingen en bewijzen simpelweg genegeerd, en nu een ‘complottheorie’ en ‘nepnieuws’ genoemd (2).

  ‘Onze kwaliteits’media wekken graag de indruk dat zei het monopolie bezitten op het echte nieuws. In werkelijkheid wordt het ‘nieuws’ op enkele uitzonderingen na in vrijwel niet één Europees land zó eenzijdig, beperkt en misleidend aan het volk gebracht. Het is namelijk beslist niet zo dat er geen officiële buitenlandse media zijn die het nieuws van een andere kant belichten. Wat het Italiaanse referendum betreft: neem de DWN dat een veel eerlijkere kop heeft, namelijk: ‘Goed voor Europa: Italië zegt nee tegen corruptie en machtsmisbruik’

 11. Ni28

  Het is een dreun naar de EU. Senaat afschaffen(dat wilden zij hier ook)is gelijk aan dag zeggen tegen democratie. De EU zal weer averechts reageren in haar laatste stuiptrekkingen en nog meer EU proberen door te drukken. Zo dom zijn zij in Brussel wel om niet te beseffen dat zij de EU hiermee kapot maken. Vooruit dan maar.

 12. Ni28

  De regeringen vallen in Italië vaak om. Niet handig maar dat is wel een teken van democratie. Hier blijft een slechte regering vier jaar zitten. Dat is een teken van dictatuur. Wat slecht is moet weg en het goede mag blijven. Hoe moeilijk kan het zijn?

 13. marjo012

  Waar de Italianen voor gestemd hebben mag een duidelijk signaal voor de democratie zijn in dat land.Ik zou het ook niet pikken als italiaan dat er wetten worden gemaakt waar niemand inspraak opheeft en op kan reageren.Dit getuigt van weinig democratie.Hij heeft zich hiermee wel als dictator opgestelt en als loopjongen voor Brussel.Dat hij zich maar gaat schamen voor de rest van Europa wat hij op t moment aan t doen is in het land.Eigen bevolking uit hun huizen zetten om economische import daar onder te brengen omdat die heel turijn afbreken omdat ze geld n baan en huizen eisen.Triest maar een waar feit wat daar gebeurd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.