De lange arm van Ankara: Diyanet geeft toe dat Turkse imams in Nederland spioneren

Diyanet waant zich onaantastbaar en geeft gewoon toe dat hun imams informatie verzamelen over Gülen-aanhangers.

Imams van Diyanet-moskeeën maken zich schuldig aan spionage voor de Turkse overheid. Er bestonden al langer vermoedens dat dit gebeurde, maar nu heeft het Turkse ministerie voor Religieuze Zaken, oftewel Diyanet, zelf ook toegegeven dat er spionage plaatsvindt. Diyanet promoot de officiële staats-islam van de Turkse overheid. De laatste jaren is die staats-islam een stuk orthodoxer geworden: de 150.000 imams die bij Diyanet in dienst zijn, lopen keurig aan de leiband van Erdogan.

Ook in Nederland zijn de Diyanet-imams een verlengstuk van de lange arm van Ankara. Ze verzamelen namelijk informatie over aanhangers van de geestelijke Gülen, een tegenstander van Erdogan. Die informatie wordt vervolgens doorgespeeld aan de Turkse overheid. Voor dat soort praktijken is maar één woord: spionage. BNR legt uit:

Diyanet verzamelt naar eigen zeggen namen, activiteiten en adressen van journalisten, organisaties, scholen, ondernemers en academici. Van Nederlandse Turken die worden verdacht Gülen-sympathisant te zijn worden foto’s gemaakt. In 38 landen zijn 50 rapporten opgesteld over Gülen-aanhangers en die zijn vervolgens naar Ankara gestuurd. Turkije oefende vervolgens druk uit op overheden om bijvoorbeeld Gülen-scholen en ziekenhuizen te sluiten. ‘Of om mensen zelfs uit te leveren aan Turkije’, zegt Guillet. ‘Dat laatste is niet gebeurd, maar in sommige landen zijn al wel scholen gesloten.’

Het is bizar dat deze imams niet fungeren als religieuze leidsmannen, maar als agenten voor een vreemde mogendheid. Het is de consequentie van het Turkse beleid waarbij imams direct worden betaald door de Turkse overheid, ook als ze voor Nederlandse moskeeën werkzaam zijn. Marokkaanse moskeeën hebben doorgaans hun eigen imam in dienst die wordt betaald door de leden, maar bij Turkse moskeeën zijn de imams feitelijk ambtenaren voor de Turkse overheid. Vervolgens misbruiken de Diyanet-imams hun positie om informatie te verzamelen over aanhangers van Gülen.

Gelukkig wordt er actie ondernomen tegen deze kwalijke praktijken. Zo is CDA-Kamerlid Pieter Heerma bezig met een motie om de beïnvloeding van Turkse imams door de Turkse overheid te stoppen. Er moet een einde komen aan het betalen van imams in Nederland door de regering in Ankara, zegt hij. Dat zou inderdaad een stap in de goede richting zijn, maar of het genoeg is?

De lange arm van Ankara is zó sterk, dat er meer moet gebeuren dan alleen het stoppen van financiering vanuit Turkije. Dat blijkt uit de schaamteloze bekentenis van Diyanet: ze geven gewoon toe dat er spionage plaatsvindt! Nederland moet streng optreden: blijkt dat een imam spioneert voor de Turkse overheid, dan moet die imam worden uitgezet naar Turkije en moet de moskee worden gesloten. Alleen zo kan dit probleem worden ingedamd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Sniper666

  Afhakken die arm van Ankara. Islam tot verboden doctrine verklaren. De bulldozer door alle haathutten. Alleen een resoluut antwoord helpt.

 2. marjo012

  Die haathutten die ze hier met de bosjes kunnen bouwen dankzij de ned politiek,zouden ze gelijk een bom op moeten gooien, wat ik er verder van denk zal ik maar niet vermelden dan.

 3. Janalb

  Erdogan wil dat wij Gulen Turken uitleveren. Nou Sultan E., dat zal Niet Gebeuren, maar wij leveren graag 350.000 Turken uit , die achterlijken, met Hun schotels, die de hele dag naar de Turkse tv Kijken, Turkse Muziek luisteren, Hun hand ophouden in NL, zich onfatsoenlijk gedragen, in de mooiste scoot mobiles rijden, ons varkens noemen en vergeten hebben dat ze oorspronkelijk uit het GAT van turkije komen, uit een plek waar ze 500 jaar achter lopen….

 4. Wachteres

  We kunnen alle mogelijke schrikwekkende voorbeelden geven van de invloed van de islam, het maakt niet uit.

  Politiekcorrect heeft maar één credo wat de islam betreft:

  “Niet willen horen, niet willen zien en zwijgen”.

  Zij behoren tot de vijfde colonne land- en cultuurverraders.

  We MOETEN terug naar de voormiddeleeuwen

  1. marjo012

   Wachreres ik wil niet verder terug als toen deze import ellende nog niet aanwezig was in ons land.

 5. denktenk

  Net op het journaal sprak een journalist over
  Nederlandse Nederlanders.
  Hoeveel gekker moet het nog worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.