Dit is ‘m dan: de moordlustige maniak Anis Amri die met z’n vrachtwagen 12 mensen doodreed in Berlijn

Eindelijk weten we welke gek de aanslagen in Berlijn op z’n bloedrode geweten heeft. Zijn naam is Anis Amri, en hij is een asielzoeker uit Tunesië.

Alhoewel maandagavond de Duitse politie al een verdachte wist op te pakken in verband met de terreuraanslag op de kerstmarkt op het Breitscheidplatz, bleek de Pakistaanse man toch niet de goede arrestant te zijn.

De werkelijke dader is Anis Amri, en hij loopt verbijsterend genoeg nog rond op vrije voeten. De jongen is 23 jaar en… was al een tijd bij de Duitse inlichtendienst in beeld als potentiële terrorist:

“Amri komt oorspronkelijk uit Tunesië, waar hij in de stad Tataouine geboren werd. In 2015 kwam hij Duitsland binnen als asielzoeker. Hij zou in Berlijn en in Noordrijn-Westfalen hebben gewoond.

Zijn asielprocedure loopt nog. Hij is een bekende van politie vanwege mishandeling en zou volgens Bild deel uitmaken van een netwerk van islamisten.”

De politie waarschuwt dat Anis vermoedelijk gewapend is, en daarmee een gevaar vormt voor mensen die hem zouden willen benaderen. Men gaat er vanuit dat hij gewond is en heeft verschillende ziekenhuizen al doorzocht op de aanwezigheid van de jihadist. Tot zover nog zonder resultaat.

Ik hoop dat ze Anis nog een keer grijpen, maar het feit dat ze iemand zolang in Duitse asielprocedures hebben laten zitten van wie de inlichtingendiensten al maanden vermoeden dat hij een terrorist is, zegt genoeg over hoe onze bescherming tegen deze aanvallen faalt.

Echt, hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren? Met iemand die zo goed in de gaten gehouden werd?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. jennifer

  Iemand die zo goed in de gaten werd gehouden zeg je? Nou dan weet men al genoeg. De keerzijde hiervan is dat Merkel zich hier nu niet meer uitpraten kan en haar verantwoordelijkheid dient te nemen en aftreed na haar beschamende uitspraken ,en het binnen halen van deze terroristen. Durf het bijna niet te zeggen maar het is zeker waar het is alweer een moslim. Vrede lievend toch die idiologie.

 2. Ni28

  Dat politie deze jihadist niet makkelijk kan vinden is begrijpelijk nu Europa een grote Molenbeek geworden is.

  1. Wim

   En hij kan zo doorwandelen naar zuid Italie of Griekenland, grenzen zijn er niet meer. Dan een klein oversteekje en weg is meneer.

 3. ElHoussain

  Beste Tim Engelbart,

  Ik vind jouw bericht hier niet compleet.

  Want ?
  Nou, hoe weten we zeker dat hij´t is?

  Juist ja! Door een zoveelste achtergelaten ID !

  Een terrorist is een terrorist niet als hij zijn identiteitsbewijs niet achterla….sorry: vergeet mee te nemen.

  Ik heb vannacht nog wakker gelegen omdat ik toch zorgen had of ze dat ID nog ergens zullen vinden, want: Dat moet hij toch wel hebben laten slingeren? En zie daar : ID lag gewoon in de truck.

  Dus kom, Tim Engelbart, pen eens een mooi artikel neer over hoe deze gast zijn ID vergat mee te nemen en dat dit de redding is van de Duitse politie, want je wil toch niet hebben dat dit monster voorgoed ontsnapt?

  1. zomaar

   is mogelijk dat hij papieren bij zich gehad heeft , stel hij kaapt (jat) een vrachtwagen en word halverwege zijn bestemming aangehouden ter controle .

   zal hij toch iets aan moeten tonen , denk ik ?.

   1. ElHoussain

    Met jouw vraag suggereer je dat ik ontken dat deze terrorist zijn ID niet bij zich had.

    Maar dat is de insteek niet.

    Probleem is niet dat hij wel of geen papieren bij heeft gehad. Die heeft hij wel degelijk bij zich gehad. Sterker nog : Waar sommige mensen uit laksheid geen papieren bij zich dragen, hebben terroristen altijd hun ID bij zich.
    Alleen opmerkelijk dat terroristen hun ID-bewijzen iedere keer weer achterlaten.

    1. ElHoussain

     ……dat ik ontken dat deze terrorist zijn ID, WEL bij zich had.

 4. Wim

  Krijg ook en rare smaak in de mond dus tegenwoordig laten de terroristen hun ID achter.
  9/11 ramp lagen ze ook al op straat?

 5. Sniper666

  Er zit toch een raar luchtje aan het dader zoeken. Ben benieuwd of dit hem ook werkelijk is.

 6. Ome Ga

  Komkom zeg, als Arrogande Peggold over Wilders’ commentaar (over de veroorzaakster van terreur, dood verderf en verkrachtingen in Duitsland en Europa) zegt:
  “Walgelijck, smakeleus en over de rjuggen van de slachtoffers!” dan moeten we hier ook oppassen niet iets over de veroorzaker Ahmad Anus te noemen.

  Want dan krijgen we onmiddelijk de gewetenspolizei van Demoniserings66 die verhaal houdt.

  1. jennifer

   Ha ha oma kan zomaar gebeuren ja.

  2. ElHoussain

   Nou zeg!
   Ik geloof onmiddellijk dat ´t Ahmad Anus is geweest die 12 mensen doodreed.

   Alleen opmerkelijk dat het mode is dat terroristen hun ID-bewijzen iedere keer weer achterlaten.
   Ik herinner me dat er ook ergens een dode terrorist op straat lag met zijn ID op zijn lichaam!

   1. jennifer

    Ze willen natuurlijk dat iedereen weet dat ze helden zijn, zo werkt dat bij hun.

    1. ElHoussain

     Ja tuurlijk joh!
     Op 9/11 bleef er niets meer over van twee vliegtuigen. Tot op de dag van vandaag geen slachtoffers geborgen, want alles werd vernietigd, inclusief 3 gebouwen. Maarrr…hé…verrek….een paspoort kwam zo bovendrijven. Geheel ongeschonden en goed leesbaar. (Ja, ja. Die vent wil held zijn. Denk erom hé!)

     1. jennifer

      bij de aanslagen van toen stonden ze op de passagierslijsten van de vliegtuigmaatschappijen anders hadden ze niet eens mee kunnen vliegen, dus dat was een stuk makkelijker te achterhalen toen ook al is alles vernietigt. Net als alle passagiers in die vliegtuigen toen zijn hun ook hierdoor achterhaald.

 7. Ome Ga

  En als je iets zou zeggen van de jodenhaat en die 6 miljoen vermoorden destijds, dan zou dat ook “over de ruggen van de slachtoffers” zijn!?

  Wat een misselijkmakend, walgelijk en arrogant sujet is dat Leidse ventje Peggold toch! Had hij maar gebleven in Leiden (Lijden), verwoestte daar al genoeg.

 8. Seneca

  Eerlijk gezegd ben ik het wel met El Houssain eens. De truc met de identiteits papieren die er zijn neergelegd. Die zij natuurlijk niet van de dader. De politie speelt een spelletje in opdracht van de uitermate politiek correcte Berlijnse politici. Hoezo, komt dit bericht nu pas naar buiten? Nadat ze de verkeerde te pakken hadden en diegene iets van 16 uur hebben vastgehouden, denkt iemand er aan om toch maar het handschoenenkastje van de vrachtwagen te doorzoeken en warempel, daar zijn de papieren van de ‘echte’ dader. Dit komt de ‘elite’ wel erg goed uit en let op mijn woorden, deze Tunesiër wordt nooit gevonden of heeft ineens zelfmoord gepleegd. Dit stinkt zo naar een geregisseerd verhaaltje dat ik mij afvraag: die politici en beleidsmedewerkers zijn zo stom, dat zij de Europeanen voor nog stommer houden. Hier proeft men letterlijk de ‘dunne stront’ boven uit. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zeggen dat het niet de schuld van Merkel is, maar diezelfde lieden beschuldigen het westen er wel van, dat dit komt door de aanvallen op Syrië, IS, Libië en noem maar op.

 9. Peter Selie

  Terrorist kerstmarkt Berlijn laat ID kaart achter in vrachtwagen

  Hoe herken je een in scene gezette terreuraanslag? De meeste terrorist-patsies die meedoen aan een terreur hoax laten hun paspoort ergens slingeren. In november 2015 werd op het lichaam van een “terrorist” een paspoort gevonden. Het lichaam van de terrorist lag vlakbij het voetbalstadion Stade de France. In januari van dat jaar werd na “de aanslag” op de redactie van Charlie Hebdo ook een identiteitsbewijs gevonden. Na de aanslagen van 11 september 2001, beter bekend als 911, werd in de honderdduizenden kubieke meters puin van de 2 WTC-torens het paspoort van één van de kapers gevonden. Kunnen we vanavond bij Nieuwsuur een terrorisme expert gaan verwachten die een verklaring geeft voor dit verschijnsel? Ach, het is natuurlijk duidelijk! Eureka! Terroristen willen naam en faam maken bij hun achterban. De expert (die we waarschijnlijk kunnen gaan verwachten) zal ongetwijfeld iets zeggen in de trant van: “Terroristen willen hun daad laten zien aan hun medestrijders en zo in de boeken komen als held“. Welnu, of er nu wel of niet een expert opgetrommeld wordt met een mooi verhaal in welk tv programma dan ook, het blijft een feit dat je wel ontzettend stom moet zijn om je paspoort of identiteitskaart achter te laten. In het geval van 911 was het praktisch onmogelijk om een onverbrand paspoort uit zoveel verbrand puin te halen, maar bij de genoemde “terreuraanslagen” mag toch wel worden geconcludeerd dat de daders blijkbaar gepakt willen worden.

  Nu.nl meldt zojuist [citaat] De Duitse politie heeft volgens Der Spiegel een identiteitsdocument gevonden in de truck waarmee de aanslag in Berlijn is gepleegd. Het zou toebehoren aan een 21-jarige Tunesiër. Ook de terrorisme-expert van de omroep ARD meldt dat de politie hem zoekt. Op het document dat is aangetroffen zou staan dat de gedwongen uitzetting van de houder is uitgesteld. Het document zou volgens diverse media door de autoriteiten in Kleef (Kleve) zijn uitgegeven. Volgens Der Spiegel is hij in 1992 geboren in Tatouine. Hij zou ook bekend zijn onder twee andere namen. De terrorismedeskundige van de ARD meldt dat de man in 1995 is geboren. Officieel is nog niets bevestigd. Het is toch knap dat de ID kaart pas na twee dagen gevonden is!

  Misschien moeten we het even in een ander daglicht plaatsen. Wellicht komen we er zo langzamerhand steeds meer achter dat terreuraanslagen opgezette hoaxes zijn waarbij steeds een aanslagpleger ontsnapt, waar vervolgens een klopjacht op volgt. Die ontsnapping is natuurlijk wenselijk, omdat je dan een heel land in paniek kunt brengen. De terrorist kan overal naartoe gereisd zijn en dus moeten er door het hele land en omringende landen klopjachten gehouden worden en extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden. En hoewel de media dan met woordvoerders op de proppen komen die zeggen dat het volk niet in angst moet schieten, is dat juist de bedoeling. Als ik zeg: “Denk niet aan een zwarte kat“, waar denkt u dan onmiddellijk aan? Veiligheidsmaatregelen houden meestal in: meer politiestaatmaatregelen. De voortvluchtige terrorist is dus een noodzakelijk onderdeel van het spel. En als er een identiteit bekend is, kunnen er vervolgens op allerlei plekken huiszoekingen gedaan worden en kan de politie roepen dat er sporen gevonden zijn; dat er eventueel sprake is van handlangers; dat de verdachte ergens gesignaleerd is; dat er invallen plaats zullen vinden. Dat laatste geeft de terreurbestrijdingseenheden een geloofwaardigheidsboost. Je moet natuurlijk zo nu en dan wel een resultaatje boeken of wat spektakel tonen in de media.

  Positief side effect van de “gevonden identiteitskaart” is dat er sprake is van een uitgestelde gedwongen uitzetting. Hoewel het niet specifiek genoemd wordt, duidt dat natuurlijk op het profiel van een uitgeprocedeerde asielzoeker. Dat dient weer het belang van de (gewenste) opkomst van rechts populistische partijen als de PVV en aanverwanten in andere landen. Daarnaast dient het de agenda van het ophitsen van de autochtone bevolking tegen de islam. Het is immers de islam die deze terroristen voortbrengt, zo is de gedachte. Iedereen die een beetje verder durft te kijken dan zijn of haar neus lang is, mag nu toch wel eens doorkrijgen dat “terrorisme” een product is van geheime diensten die gebruik maken van patsies of nepaanslagen. Die nepaanslagen worden dan geloofwaardig gebracht in de media, maar iedereen die de moeite neemt om de aanslagen eens kritisch onder de loep te nemen kan ontdekken dat er veelal sprake is van een soort filmset. Daarvoor zijn legio voorbeelden, zoals de aanslag op luchthaven Zaventem te Brussel en de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. De meeste mensen zijn echter zo overweldigd door alle mediaberichten, emotie-prikkelende beelden en herdenkingen, dat er een schuldgevoel ontstaat als de officiële lezing van het verhaal in twijfel wordt getrokken. Daarvoor moet je zelfstandig durven nadenken. Durft u dat nog?

  Bron linkvermeldingen: ad.nl, nos.nl, nu.nl

 10. Seneca

  @Peter Selie
  IJzersterk betoog. Zo had ik er nog niet naar gekeken maar zal dat in de toekomst zeer zeker meenemen in mijn visie op bepaalde gebeurtenissen, die zeer zeker zullen plaatsvinden.

 11. Wim

  Opvallend nu een paar figuren hier niet reageren dat er zo zakelijke en rustig gereageerd wordt,. wat een verlichting

 12. toetssteen

  Ik ben trots op de Poolse chauffeur. Hij heeft zwaargewond getracht om de shcde te beperken en door een ruk aan het stuur strandde de Scania tegen een boom. Daarna werd hij als dank met een mes afgeslacht. RIP held en mijn medeleven voor uw vrouw, zoon en familie.

  1. Wachteres

   Helemaal mee eens, @Toets. Hij heeft zijn leven niet voor niets gegeven.

 13. Bes Tolen

  Duitsland is afgegaan als een gieter met de kans dat het nog erger wordt.
  De wijze waarop Duitse autoriteiten het gedenken van de slachtoffers vertalen, doet onwerkelijk, vreemd aan. Ze reageren blikkerig en bureaucratisch. Bij een volgende aanslag met opnieuw slachtoffers hoeven ze zich niet voor te bereiden. Het kopie voor de herdenking ligt klaar.
  Nota bene. Merkel sprak nu over de globalisering, die zij na streeft, en over de komende opheffing van Duitsland. Dat is haar leidraad en niet het belang van de Duitsers, dat zij als eerste zou moeten dienen.
  Het is te gek voor worden wat zij in haar kop heeft en zelfs nu nog durft uit te spreken.

 14. JKJ

  Ik ben blij dat ik al hoog bejaard ben,ook heb ik meedelijden met onze kleinkinderen welke straks als wij er niet meer zijn is een moslim europa moeten verder leven.Ik hoop dat Geert Wilders er een oplossing voor heeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.