Haha! Hypocriete SP-wethouder wil ons wel uitzuigen, maar weigert om zelf het slachtoffer van socialisme te zijn

Björn Lugthart weigert zijn salaris af te dragen aan de SP. En dat is wat gek: als het aan de SP ligt maakt elke Nederlander zijn salaris immers over aan de staatskas.

Meneertje Lugthart is een behoorlijk populaire wethouder in Rijswijk. Dat komt omdat hij jong en redelijk mediageniek is. De lokale SP is dan ook erg blij met hem. Helaas voor de wethouder denkt de landelijke SP daar heel anders over. Die heeft hem onlangs namelijk uit de partij gezet. De reden? Hij weigert 75% van zijn vergoeding als wethouder af te staan aan de partij.

Nou is die regeling natuurlijk doodeng en volstrekt belachelijk, maar als je voor de SP de politiek ingaat weet je dat dit de regel nu eenmaal is. Wil je dat niet, dan moet je gewoon lekker op je kont blijven zitten óf je aanmelden bij een andere linkse club als de PvdA of GroenLinks.

Daar komt bij dat het eigenlijk best wel logisch is dat de landelijke SP zo’n groot deel van de vergoeding voor zichzelf opeist. Als die partij het voor het zeggen krijgt betaalt iedereen die een beetje redelijk verdiend binnenkort immers 80% belasting ofzo. Het is nogal hypocriet dat zo’n Lugthart wel wil dat wij zo enorm veel afdragen aan de staat, maar zelf geen thuis geeft als hij een financieel offer moet brengen.

Het AD legt uit wat er precies gebeurd is tussen Lugthart en de SP:

Het uit de partij zetten is de climax in een al jaren slepende kwestie tussen de SP-top en Lugthart. Als raadslid en fractievoorzitter heeft hij wel altijd meegewerkt aan de zogenoemde solidariteitsregeling: 75 procent van de vergoeding gaat naar de partij. Maar toen de talentvolle Lugthart tweeënhalf jaar geleden wethouder werd en vanuit die functie óók zijn inkomsten uit werk, spaargelden, neveninkomsten, eventuele schulden en hypotheek moest vrijgeven aan de partij, ging hem dat te ver.

De partij wilde die informatie graag inzien om te kijken of hij zijn afdracht aan de partij als aftrekpost had opgevoerd, wat vrijwel zeker zo was. Helaas voor Lugthart wilde de SP daar dan wel van profiteren (als socialistische clubs ergens door geobsedeerd zijn dan is het wel geld). Lugthart wilde daar niet aan meewerken (hij had dus gewoon iets te verbergen), en voila: een ruzie was geboren. Uiteindelijk werd het zo erg dat hij geen enkel deel van zijn inkomsten overmaakte aan de partij.

Uiteindelijk voelde de SP zich gedwongen om Lugthart daarom uit de partij te zetten. De lokale SP is daar erg verdrietig om. Maar waarom, eigenlijk? Ze zijn allemaal SP’er; ze zitten al jarenlang en soms zelfs decennialang bij die club. Dan weten ze dus dat het in essentie een stalinistische club extremistische-socialisten is. Sterker nog, dat zijn ze zelf ook. Blijkbaar vinden Lugthart en co. het heel leuk om spelletjes te spelen met andermans geld (en daar steeds meer van te eisen), maar vinden ze het net iets minder prettig als ze zelf de melkkoe zijn.

Weet je hoe we dat noemen, meneer Lugthart? Hypocrisie.

Het is altijd hetzelfde met socialisten: ze willen een ander wel helemaal uitknijpen, maar zelf ook offers brengen, ho maar. Geen wonder dat ze allemaal hard hun best doen om zélf opperste leider te worden. Zo’n Stalin, Mao, en Lenin doen lekker hun eigen zin. Dat wil iedereen wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  De reinste communisme deze SP partij. Deze partij aan de macht bepaald waar je mag van leven en de rest pikken zij in. Nu gebeurd het in wezen ook maar niet extreem zoals zij het willen. Dan kunt je geen tomaat meer kopen sterker nog dan zijn er geen tomaten meer. Goed afgekeken van de failliet gegane communisme in het Sovjettijd. En dan nog in geloven is echt zielig.

 2. Wim

  Dat moet men zelf weten of men een deel van het salaris afdraagt ,alleen het kost de belastingbetaler bakken met geld, want deze afdracht gaat in de vorm schenking aan een goed doel en dit geeft een enorm belastingvoordeel wat de SP ook nog opstrijkt ,waardoor SP politici voor de belastingbetalers veruit de duurste zijn.
  Ook is vraag ,krijg de belastingbetaler waar voor zijn geld ,want niet de kunde beslist of men SP wethouder kan worden maar bovenaan en al eerst komt de wil van het inleveren van het halve salaris en dan komt pas de kunde kijken van de persoon.
  Maar de belasting betaler heeft recht op de meest kundig persoon voor de volle bak centen en niet iemand die, het wel even voor half geld doet.

 3. van Urk

  Eerlijk zullen we alles delen toch? Was volgens mij altijd de motto geweest van die rooien. Maar goed: “Wilt gij een socialist bekeren, geef hem dan een hoop geld. Het kapitaal is de beste logica” John Hutton Balfour 1808-1884

  1. zomaar

   2006 de SP steeg tijdens de verkiezing naar 26 zetels !!, rede hiervoor was Jantje. Worst had voor de verkiezing hard geroepen dat iedere uitkeringstrekker , er 10% op vooruit zou gaan als hij gezien de aantal behaalde zetels in de regering komen zou .

   en ja van 16 naar 26 zetels , jammer voor zijn sociale kiezers staken JP Balkenende en W.Bos (met uitruil referendum tegen een generaal pardon) hier een stokje voor , en jantje stond weer aan de zijlijn de club aan te moedigen meer, meer, meer !.

 4. Sniper666

  Sarktomaat kom er maar in. En geef ons meteen inzage in uw inkomsten uit werk, spaargelden, neveninkomsten, eventuele schulden en hypotheek. Moet kunnen toch in een tomaten samenleving.

 5. Peter Selie

  Haha! Hypocriete SP-wethouder wil ons wel uitzuigen, maar weigert om zelf het slachtoffer van socialisme te zijn, tja het moet toch niet langer duren totdat het bij de socialisten inzinkt, dat de SP gewoonweg een crypto-communistische partij is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.