Jetzt geht’s los! Jan Dijkgraaf en GeenPeil gaan Den Haag écht op stelten zetten

Het is zover. Vandaag is de grote dag; de dag waarop de dames en heren van GeenPeil gaan uitleggen hoe ze precies in de Tweede Kamer hopen te komen in maart.

Jan Dijkgraaf wordt de lijsttrekker van de partij GeenPeil. Daarom heeft hij al afscheid genomen van zijn Metro-lezers, die gewend waren om dagelijks een berichtje van hem te lezen. Hij vindt dat onverenigbaar met het hebben van een column — ben ik het niet mee eens, overigens; zolang het maar duidelijk is wie je bent en waar je voor staat — en dus is het einde oefening.

Op zijn eigen website doet Dijkgraaf het nog eens dunnetjes over. Daarbij haalt hij ook hard uit naar Jan Hoedeman van het Algemeen Dagblad. Die kondigde afgelopen vrijdag namelijk aan wat GeenPeil van plan was terwijl hij die informatie klaarblijkelijk onder embargo gekregen had. Wij van de nieuwe media worden er altijd van beschuldigd dat we journalistieke waarden niet serieus nemen, maar anders dan de Hoedemans van deze wereld respecteren wij embargo’s wel degelijk. Daar kan hij nog het één en ander van leren.

Hoe dan ook: later vandaag geen de commissie van GeenPeil dus openheid van zaken over diens politieke aspiraties. Ik denk dat het al duidelijk is wat ze min of meer van plan zijn: een harde aanval op het establishment door een partij op te richten die zich hardmaakt voor ‘de volkswil,’ wat die wil ook precies moge zijn. Het wordt geen ideologische partij, behalve dat het écht populistisch wordt. Niet populistisch als in ‘eng, hè jakkes,’ maar als in: de wil van het volk is soeverein. Dit betekent dus onder meer dat GeenPeil Rutte zal dwingen om de uitslag van het referendum te respecteren. Ook verwacht ik dat GeenPeil veel vaker referenda zal willen uitschrijven.

geenpeil_blauw_ringloos_hashtag-1024x683

Natuurlijk is dit een gevaarlijk moment voor het establishment. De heersende politieke elite zal hopen dat GeenPeil, VNL, PVV en het Forum voor Democratie elkaar klein houden. Als dat niet zo is — als verschillende clubs doorbreken — wordt Den Haag in maart namelijk helemaal op zijn kop gezet. Het is een populistische revolte van formaat. Zoiets hebben we nog nooit gezien in Nederland, zelfs de Fortuyn-revolutie zal er niets bij zijn.

Het worden hoe dan ook interessante tijden. Eigenlijk heb ik niet echt een favoriet tussen de genoemde partijen en bewegingen. Ik zie het wel aan. Uiteindelijk zal er vrijwel zeker één boven komen drijven. En als dat niet zo is moeten we op het laatst, vlak voor de verkiezingen, ervoor zorgen dat er eenheid ontstaat zodat tenminste één van de (nieuwe) anti-establishmentpartijen met een flink paar zetels de Kamer in mag. Voor PVV-kiezers daar iets over roepen: nee, dat is helemaal niet per definitie slecht, en nee, dat gaat helemaal niet per definitie ten koste van de PVV. Niet iedereen die sympathiseert met de populistische stijl wil immers op die partij stemmen, misschien niet vanwege de retoriek van die club of vanwege de economische opvattingen van de PVV die echt niet liberaal te noemen zijn. Die andere partijen kunnen dat soort kiezers aanspreken waardoor er een bredere anti-EU en anti-establishment coalitie gevormd kan worden in de Tweede Kamer — zo niet als regeringscoalitie, dan in ieder geval als coalitie tussen enkele partijen in de oppositie.

De officiële aankondiging van GeenPeil vindt vanmiddag om 14:00 uur plaats in de Prodentfabriek in Amersfoort. Later dus meer daarover.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. zomaar

  je krijgt straks na de verkiezing ,meer van hetzelfde en er word nog niks opgelost !!.

  de problemen blijven onze landsgrenzen gewoon overstromen .

  http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/12/ook-busbedrijf-klaar-met-agressieve-noord-afrikanen-411455/

 2. nick

  Benieuwd hoe men hier mee om gaat!

  Lees je mee Michael, ook belangrijk voor DDS!

  Overal barsten de aanvallen op de alternatieve media los, omdat nu in sneltreinvaart er meer mensen ontwaken en met een grote boog om de televisie en kranten heenlopen als bron voor betrouwbare informatie.

  Je kunt dan als machthebbers wel de complete mainstream-media controleren en een deel van de alternatieve, er zijn daarnaast simpelweg teveel alternatieve media waar wel de waarheid valt te achterhalen en dat kan en mag niet. Want, als mensen eenmaal weten hoe de vork in de steel zit, dan kunnen ze 96 procent van alle media in handen hebben, maar is er geen publiek meer om te kunnen programmeren.

  Op maandag 5 december stemt de commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Interne Zaken (LIBE) over een nieuwe EU-richtlijn waarmee de burgerlijke vrijheden in Europa op ongekende wijze worden ingeperkt.

  Volgens EUObserver wordt de vrijheid van meningsuiting met de nieuwe richtlijn, waar de EU landen op 30 november op politiek niveau massaal mee instemden, drastisch beperkt. Mensenrechtenactivisten uiten felle kritiek vanwege de vage definitie van ‘terrorisme’. Het wetsontwerp lijkt sterk op de nieuwe anti-terreurwetten in Turkije en Frankrijk, waar de autoriteiten inmiddels zonder gerechtelijk bevel iedere website kunnen blokkeren.

  Het zal vrijwel niemand meer verbazen dat ook deze gevaarlijke richtlijn achter gesloten deuren werd opgesteld en besproken, zonder dat de Europese burgers en parlementen er over mee mochten denken (laat staan meebeslissen). Het is de inmiddels even bekende als beangstigende anti-democratische wijze waarop Brussel al jaren te werk gaat, en waar men ondanks veel kritiek gewoon stug mee doorgaat.

  Dit is iets om goed over na te denken bij de komende Tweede Kamerverkiezingen waar de politieke leiders weer zullen zeggen tegen het Nederlandse publiek wat ze willen horen, die dan vervolgens weer dom genoeg zijn om op hen te stemmen. Zelfs Rutte roept nu dat allerlei bevolkingsgroepen moeten ophoepelen, om maar stemmen te trekken…, afijn de man is een leugenaar, te hopen dat dat wel doorgedrongen is.

 3. nick

  ‘Onze kwaliteits’media wekken graag de indruk dat zei het monopolie bezitten op het echte nieuws. In werkelijkheid wordt het ‘nieuws’ op enkele uitzonderingen na in vrijwel niet één Europees land zó eenzijdig, beperkt en misleidend aan het volk gebracht.

  Udo Ulfkotte heeft een nieuw boek geschreven getiteld: “Volkspedagogen” en komt ook in dit boek met tal van concrete voorbeelden van manipulatie door de gevestigde journalistiek. Hij toont aan dat de echte reden dat steeds meer mensen zijn gaan twijfelen aan de reguliere media -en daar massaal hun abonnementen bij opzeggen- niet de opkomst van vrijheidspartijen is, maar dat deze media door hun jarenlange misleidende berichtgeving zélf schuldig zijn aan het verlies van hun geloofwaardigheid.

  Na het Brexit en vooral na de verkiezing van Trump –zaken die volgens de zichzelf verklaarde kwaliteitsjournalisten onmogelijk konden plaatsvinden- keken sommige media en verslaggevers heel eventjes in de spiegel – om zich vervolgens weer om te keren voor een woeste aanval op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. De verkettering van alternatieve en onafhankelijke blogs en websites werd in de hoogste versnelling gezet, waarbij de laatste overgebleven restjes neutraliteit en onafhankelijkheid definitief in de vuilnisbak werden gegooid.

  Iedereen die niet met hun politiek-correcte rood-groen gestreepte bril op verslag doet van het nieuws, wordt aan de schandpaal genageld.
  Terwijl Europese politici elders in de wereld ijveren voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting, wordt die hier, in hun eigen landen, razendsnel afgebroken.
  Kritisch over de EU, de massale moslimimmigratie, de islam, de islamisering van ons continent? Dan loop je het steeds grotere risico ‘op zwart’ te worden gezet – nu nog tijdelijk, straks permanent. Of thuis onverwacht politiebezoek te ontvangen, zoals enkele Nederlanders al overkwam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.