Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf is één van de bekendste en meest populaire opiniemakers van Nederland. Met name op Twitter is hij een absoluut fenomeen en een waarachtige Nederlandse influencer. 
Dijkgraaf heeft gewerkt als hoofdredacteur voor verschillende publicaties. Hij is onder meer hoofdredacteur geweest van het financiële tijdschrift FEM Business en van het mannenblad HP/De Tijd. Daarnaast heeft hij als columnist geschreven voor diverse kranten en tijdschriften.
Ook was Dijkgraaf betrokken bij het populaire radioprogramma Echte Jannen, dat hij samen met Jan Roos maakte. De twee maakten er een gewoonte van om échte mannen "Jan" te noemen en nepmannen zonder principes (of met heel verkeerde principes) "een echte Johan." Vandaar de naam van het programma, Echte Jannen.
In 2016 was Jan Dijkgraaf kortstondig betrokken bij de politiek als lijsttrekker van de partij GeenPeil. Dat was geen onverdeeld succes. Zijn partij behaalde een paar duizend stemmen en kwam dus niet eens in de buurt van een zetel. Zijn stijl wordt vaak gekenmerkt als direct en soms controversieel.
Dijkgraaf is ook actief op sociale media en heeft verschillende boeken geschreven. Zijn meningen en standpunten hebben soms tot discussies en controverse geleid in de Nederlandse media. 
De laatste jaren heeft Jan Dijkgraaf vooral impact met zijn dagelijkse Briefje van Jan. Hij schrijft elke dag zo'n briefje, gericht aan een bekend persoon. Vaak is dat dan een politicus (of politica), maar het kan ook een andersoortige BN'er zijn. Zijn 'Briefjes' staan erom bekend dat ze buitengewoon goed geschreven zijn, vaak wat aan de lange kant zijn, en - niet geheel onbelangrijk - dat ze goed inspelen op het laatste nieuws. Daarbij schuwt Jan het niet om heilige huisjes omver te kegelen en dingen te roepen waar met name de Deug-gemeente zo ongeveer een hartaanval van krijgt.
Bij De Dagelijkse Standaard houden we Jan altijd nauwlettend in de gaten - want als Jan ergens over schrijft is het op z'n minst altijd opmerkelijk, en vaak gewoon recht in de roos