Knettergek! Bloedrood kabinet vindt ‘supersnel’ Internet een basisbehoefte. En dus moeten wij voor anderen dokken

Dit geloof je niet. Volgens het knettergekke kabinet Rutte is ‘supersnel Internet’ net zo’n basisbehoefte als elektriciteit, gas, en water.

Ja, echt waar:

Heel Nederland moet supersnel internet krijgen. Volgens het minister Kamp is draadloos internet een basisbehoefte geworden, net als water en elektriciteit.

Het kabinet gaat zich er sterk voor maken dat draadloos internet voor iedereen in Nederland toegankelijk wordt en van de hoogste kwaliteit.

Volgens de minister heeft draadloze communicatie zich ‘in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte.’

Als digitaal bedrijf zijnde (of beter gezegd: een website) vaart DDS er natuurlijk geweldig goed bij als iedereen in Nederland (snel) internet heeft. Hoe meer goede verbindingen, hoe meer bezoekers. En hoe meer bezoekers, hoe meer geld. Daar word ik in principe natuurlijk heel blij van.

Maar de manier waarop het kabinet dat wil afdwingen is te gestoord voor woorden. Het Internet is hartstikke leuk en handig, maar je bent echt niet goed bij je hoofd als je het net zo belangrijk vindt als water en elektriciteit. De vergelijking gaat niet eens bijna op. Zonder water kun je gewoon niet overleven. Dan ga je dus hartstikke dood. Daarom noemen we het ook een basisbehoefte. En ja, zo’n term brengt vervolgens verplichtingen met zich mee voor de overheid én dus voor de belastingbetaler: als iemand geen water heeft gebruikt de staat belastinggeld om dat alsnog te regelen. Geen mens die daar verder over zeurt, we willen immers niet dat Nederlandse burgers dood gaan van de dorst (of een uur in de wind stinken omdat ze zich niet kunnen wassen en daardoor ook meteen allerlei ziektes in omloop brengen).

Maar snel Internet als basisbehoefte? Het idee is ronduit geschift. Ten eerste heb je het Internet helemaal niet nodig om in leven te blijven, en ten tweede bekent het klassificeren ervan als ‘basisbehoefte’ dat jij en ik nog meer belasting kunnen betalen zodat een ander — iemand die de hele dag op de bank zit en weigert te werken, om maar iets te noemen — lekker van zijn Internet kan genieten en de hele dag door kan Facebooken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Donald Troef

  Een bloedrood Kabinet.

  Je blijft je verbazen bij DDS

  1. Gustaafff

   @dt, precies. De PvdA heeft zichzelf verkocht aan de VVD. Rood? Als er een kabinet is wat juist niet rood is, is het Rutte II wel. Rooie Samson staat er niet voor niets zo treurig bij in de peilingen.

   1. Donald Troef

    Voor sommigen is alles wat links staat van de PVV extreem-links

 2. Gustaafff

  Wat een negativisme. Het is een uitstekend plan van het kabinet om ervoor te zorgen dat iedereen prima internet heeft. Op het platteland is het internet bijzonder traag. Daar moet verbetering in komen – iedereen heeft er tenslotte behoefte aan veilig en snel te kunnen internetten. Maar over het plan horen we weer weinig. Nee, wat Kamp zegt, wordt onder het vergrootglas gelegd.

  1. Peter Selie

   Jij lult ook alsof je geen vel om je linkse reet heb zitten hé staafje…

 3. Sniper666

  Snel internet is geen taak voor de roverheid. Basta.

  1. van Urk

   Nee inderdaad beste Sniper666, daar gaan de providers over en die kunnen zelf nog niks waarmaken met wat zij beloven. Glasvezel zou beter en sneller zijn. Proef weinig verschil.

  2. Beukman

   Waarom niet, @Sniperd?

   1. LieverKipsLeverworst

    Tegen wie heb je het nou, Beuk? De man heet Sniper666.

 4. Mar

  Hoe kom je erbij dat jij als belastingbetaler ervoor moet opdraaien?

  “Maar er is nog een andere reden waarom Kamp zich specifiek richt op ‘draadloze communicatie’. Niet geheel ontoevallig is de overheid de partij die de vergunningen verstrekt voor de mobiele frequenties waar telecomproviders gebruik van maken. Daar wordt goudgeld voor betaald: in 2012 leverde de veiling van de nieuwe 4G-frequenties de staatskas maar liefst 3,8 miljard euro op. “

  1. Sniper666

   @ Mar

   Als je leest dat “het kabinet zich er sterk voor gaat maken” weet je dat de belastingbetaler aan de bak moet. Dat noemen ze een eufemisme.

 5. Beukman

  Eindelijk spreekt Kamp eens de waarheid; dat mocht ook eens tijd worden. Kijk gewoon vooruit. Internet wordt steeds belangrijker. The internet of things staat nog in de kinderschoenen; van de gevolgen kunnen we ons nog niet eens een goede voorstelling maken. Economische voorspoed hangt meer en meer samen met goed internet, of je het nu leuk vindt of niet.

  Op youtube staat een filmpje uit 1999, waarin mensen wordt gevraagd of ze een mobiele telefoon hebben, en zo nee, waarom niet. Veel van de reacties zijn in de trant van “nergens voor nodig”, en: “Als mensen mij willen bereiken dan kunnen ze dat met een brief doen.”

  https://www.youtube.com/watch?v=ri6HRHZ20RI

  Ik denk niet dat veel mensen nu nog zulke antwoorden zouden geven. Maar dat soort lieden bestaat nu natuurlijk nog steeds: lieden voor wie de toekomst één zwart gat is. Zij zullen snel internet ongetwijfeld een overbodige luxe vinden. Tot het moment dat ze zelf niet meer zonder kunnen.

  1. Sniper666

   @ Beukie

   Kletskoek. Uit Kamp is nog nooit wat zinnigs gekomen. En tegenwoordig heeft iedereen die wil al internet op de mobiel. I.d.d., zelf betalen. Géén taak voor de roverheid.

   1. Beukman

    @Sniperd
    Ah. Jij was een van degenen die in 1999 op de vraag of je al een mobieltje had, antwoordde: “Waarom zou ik? Ze kunnen me toch ook een brief sturen?”

    1. Sniper666

     @ Beukie

     Onzin. Ik had in 1999 al een mobieltje.

     1. Beukman

      @Sniperd
      Dan zou je moeten weten dat een overheid maar beter voorbereid kan zijn op de toekomst. We hebben het dan dus over economie.
      Of vind je dat gas, elektra, water en een justitieel apparaat óók geen zaak van de overheid zijn?

     2. Sniper666

      @ Beukie

      Ondanks de roverheid werkt NL nog..

 6. ikweetwatikwil

  Zeker is dit kabinet op dit moment bloedrood. De VVD kruipt de Rooien in hun gat om 4 jaar vol te kunnen maken. Heeft alles met de plannen van Brussel te maken waar PvdA en VVD grote voorstanders van zijn. Wie is de grootste voorstander van “kom er maar in” Wie smijt graag met geld van anderen . En dat is de laatste 4 jaar, in alle hevigheid gebeurd.
  De VVD is zich al aan het ontworstelen aan vriendschap met de PvdA Die vriendschap heeft ze stemmen gekost.

  1. Beukman

   @ik
   Vooralsnog zijn het PvdA-stemmers die zich bekocht voelen door de koers van hun partij de afgelopen jaren, en in veel mindere mate de aanhangers van de VVD. Het valt dus moeilijk vol te houden om dit kabinet “bloedrood” te noemen.

 7. Sarko

  Een bloedrood kabinet…
  Tis maar welke bril je opzet.

  Offtopic
  Je zal maar redacteur zijn van DDS, de gehele dag/nacht maar nadenken over de volgende negatieve stukjes met de tag -links/DENK/Silvana/PVDA enz.

 8. Ali Yas

  In het communistische Rusland vond men brood een eerste levensbehoefte. Dat was natuurlijk ook onzin. Ik zie parallellen.

  Maar goed, mobiel Internet is goedkoop in vergelijking met zaken die werkelijk eerste levensbehoeften zijn, zoals onderdak, kleding en voldoende voedsel. Daarom wil de overheid mobiel internet wel garanderen en die andere dingen niet. Ik geef geen cent voor dit soort populisme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.