Geflipt! Vlaardingse kansenparels die enorme overlast veroorzaken eisen plek om “te chillen”

Ze hangen de hele tijd buiten rond, waardoor winkelaars doodbang zijn en steen en been klagen. Datzelfde geldt voor winkeliers; die zien hun inkomsten immers in gevaar komen. 

De Gelderlander bericht vandaag dat een groep hangjongeren in Vlaardingen er weinig van begrijpt dat de normale burgerij heelmaal genoeg van ze heeft. De jongeren hangen namelijk lekker rond op straat. Ze staan met wel twintig man voor een winkel — met name de KPN winkel is populair omdat ze daar gratis WiFi kunnen gebruiken.

Al maanden staan ze in de belangstelling: de jongeren in het centrum van Vlaardingen. Ze vinden het maar niets, willen ‘enkel een plek om te chillen’. Verontwaardigd zijn ze op hún beurt over buurtbewoners. ,,We krijgen eieren naar ons hoofd.”

En daar begrijpen ze helemaal niks van. Ze doen toch niets verkeerd? Ze staan gewoon als een soort van invasieleger op straat. Wat is daar mis mee?

Ze komen uit de Vlaardingse VOP- en Oostwijk, kennen elkaar al hun hele leven. Abdulkadir (15): ,,Onze moeders kennen elkaar allemaal.” Dus dan spreek je met elkaar af, zo gaat dat. Soms wel vijf keer per week. Altijd buiten, vaak in het centrum. Bijvoorbeeld voor de KPN-winkel. Dan pikken ze het gratis wifi-signaal mee. ,,We kunnen moeilijk met twintig man bij één iemand thuis gaan zitten.”

Nee, dat kunnen jullie niet? Hoe kan het toch dat hangjongeren synoniem is voor ‘allochtone jeugd’? Je hoort bijna nooit dat de autochtone jeugd zoveel overlast veroorzaakt en de hele dag (of avond) op straat staat. Kunnen Abdulkadir en zijn vrienden dat verklaren? Hebben blanke Nederlanders gewoon geen vrienden?

Natuurlijk wel. Die jongeren hebben echter ook iets anders: goede manieren. Zij begrijpen dat het asociaal is om de hele dag op straat te hangen en dat mensen daar overlast van ondervinden. En dus doen ze het niet. Abdulkadir en zijn vrienden kunnen daar het één en ander van leren.

Ook zij lezen de berichten van ontevreden Vlaardingers. De 17-jarige Faik: ,,We doen geen vlieg kwaad en worden vals beschuldigd.” Sommigen mochten een tijdje de straat niet op. Verbod van de ouders.

Een tijdje? Waarom een tijdje? Het zijn je kinderen. Als je weet dat die overlast veroorzaken — zo erg dat er zelfs winkeliers zijn die overwegen om hun zaak ’s avonds maar te sluiten — vertel je ze toch dat dat soort ongein niet meer mogen uithalen? Ga maar bij iemand thuiszitten of naar een café. Je hoeft helemaal niet veel te drinken om een tijdje ergens te kunnen zitten. Maar dan ben je wél van de straat.

Of, nog een idee: waarom gaan de heren hangjongeren niet lekker aan het werk? Overdag moeten ze naar school — laten we er maar vanuit gaan dat ze dat inderdaad doen. Dan kunnen ze ’s avonds toch aan hun CV werken, ervaring opdoen, en een leuk zakcentje verdienen? Dat is namelijk wat heel veel autochtone jongeren doen. Dat weet ik omdat ik er vroeger zélf één was en vanaf mijn veertiende altijd een (bij-) baan had.

Het zal de heren kanselparels verbazen, maar het is helemaal niet normaal om urenlang op straat te hangen. Ga maar iets productiefs doen, daar heb je later ook nog wat aan.

Dat is natuurlijk wat de autoriteiten én lieden die op iets van respect van de jongeren kunnen rekenen hen zouden moeten vertellen. Helaas gebeurt dat niet:

Een buurthuis is volgens hem een oplossing. Volgens Silos kan dat binnen twee maanden geregeld zijn wanneer Antipesto het aanzienlijk grotere pand van Minters aan de Galgkade overneemt. ,,Dan hebben we ruimte om ze allemaal over de vloer te krijgen. Kunnen ze in onze filmstudio. Het komt goed.”

Overigens is dit een mooie aanrader: in 2013 zette een boze hangjongere een video op YouTube omdat hij hartstikke boos was dat hij… hangjongere genoemd werd. Even kijken en lachen om het professionele slachtofferschap van deze kerel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Sniper666

  Kan die KPN-winkel dat gratis WiFi signaal niet gewoon uit zetten dan?

 2. marjo012

  Ja geef ze die dan toch, dan is het makkelijker als ze allemaal bij elkaar zijn om er afscheid van te nemen dan toch. De belastingdienst zou zeggen mooier kunnen we het niet maken wel makkelijker.

 3. nienke

  Rondhangen en een beetje chillen is toch veel leuker dan een baantje en je eigen centjes kunnen verdienen, nee nee dat is teveel gevraagd .
  Mijn jongens werkten altijd voor iets wat ze wilden hebben, in de zomer weken lang in de bollen en betaalden hier een tweedehandse brommer van.
  Een buurthuis? met alles erop en eraan natuurlijk anders deugt het nog niet.
  Laat je handen maar eens wapperen in plaats van chillen!!!

  1. marjo012

   Ze zullen tegen je zeggen dat je een racist bent en hun discrimineert, want zo gaat dat toch in dit land met die import.

 4. zomaar

  de kolenmijnen die in de jaren 70 gesloten zijn , is een mooie plaats om te chillen, voor die lamzakken .

  met hetgeen zij verdienen eerst kost en inwoning , en van het spaarzame wat overblijft een flesje Fanta.

 5. J.C.

  Ik stem (al vanaf het begin) PVV.

  1. zomaar

   ook niet anders gedaan!!, zelfs hand en spandiensten gedaan , zoals folders rondbrengen ,posters plakken, ect.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.