Marine le Pen viert feest, ziet weg naar presidentschap wagenwijd open na aankondiging Hollande

Hollande stelt zich als eerste Franse president niet verkiesbaar voor een tweede termijn, en dat is geweldig nieuws voor Marine le Pen en haar aanhangers.

Donderdagavond kwam het nieuws dat Fransen nog nooit hadden mogen meemaken: de socialist François Hollande stelt zich niet verkiesbaar voor een tweede termijn. Dat is ongehoord, maar allesbehalve onverwachts. Want laten we wel wezen: de man die de Franse samenleving de afgelopen jaren heeft uitgeleverd aan een stel steeds vijandigere groep kansenparels wordt gehaat door Frankrijk. Ja, de term “gehaat” kun je rustig gebruiken voor de man die door slechts 4% van het volk nog als degelijk wordt gezien: met zulke dieptrieste cijfers had hij eigenlijk eergisteren nog moeten aftreden. De kans dat hij in april de verkiezingen zou winnen, is dan ook nul komma nul.

Je zou denken dat dit voor de andere kandidaten dan ook weinig verandert: Hollande had toch geen kans en was er in de eerste ronde – de Franse presidentsverkiezingen kennen een eerste ronde met alle kandidaten en een tweede met de twee beste – al zonder twijfel uitgeschopt. Toch is dit wel degelijk geweldig nieuws voor Le Pen. Door het vooruitzicht op Hollande als de socialistische kandidaat – die dus zelfs bij kiezers van zijn eigen partij slecht ligt – waren veel socialisten met pijn in het hart van plan om dan maar op Fillon, de kandidaat van de rechtste Les Republicains te stemmen, puur en alleen om Marine ‘Oh wat is ze gevaarlijk en racistisch’ Le Pen de weg naar het Elysée te versperren. Dat was vanzelfsprekend goed nieuws voor Fillon, en slecht voor Le Pen.

Nu Hollande dus niét de kandidaat namens de socialisten wordt kan dat echter allemaal veranderen. De socialistische partij worstelt met het probleem dat ze eigenlijk geen goed alternatief hebben – premier Manuel Valls is eigenlijk de enige optie – maar het vooruitschuiven van welke persoon dan ook behalve Hollande kan al genoeg zijn om veel kiezers op links toch op hun partij te laten stemmen. En dan zou het heel goed kunnen dat Le Pen gebruik gaat maken van die versplintering onder ‘de rest’ van het electoraat, en er al in de eerste ronde vandoor gaat met de overwinning. Zo’n vroege zegen is overigens wel cruciaal: als het tot een tweede ronde komt, met dus maar twee kandidaten, zullen socialisten en republikeinen zich waarschijnlijk alsnog verenigen om Le Pen te stoppen.

Er zal dus veel afhangen van wie de socialisten naar voren schuiven als alternatief voor de grootste flop die zich ooit Franse president heeft mogen noemen, maar het is er in ieder geval niet slechter op geworden voor Le Pen na donderdagavond – allesbehalve zelfs.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Vabis

  Het staat nagenoeg vast dat Marine Le Pen de volgende President van het door islam ellende zieltogende Frankrijk wordt.

 2. Gustaafff

  “Er zal dus veel afhangen van wie de socialisten naar voren schuiven als alternatief voor de grootste flop die zich ooit Franse president heeft mogen noemen,”

  Zoals gewoonlijk wordt een staatshoofd weer eens verbaal in elkaar getrapt. Hollande is het die antisemitisme wilde aanpakken, niet de front nationale Jodenhaters. Hij is ook nog eens buitengewoon goed omgegaan met de crisis van de terreuraanslagen en hij is één van de architecten van de Minsk-akkoorden.

  Maar ja, omdat hij zich barmhartig opstelde tegenover vluchtelingen en minder prettige financiële hervormingen doorvoerde, is het bij Le Jodenhater Pen, direct een slechte president.

  1. Vabis

   Marine Le Pen haat geen joden, je lult uit je linkse ongewassen nek….

   1. Gustaafff

    Haar vader wel. Samen met een deel van de partij. Half Frankrijk haat Joden.

    1. Vabis

     Haar vader is totaal niet meer relevant, je lult dus weer uit je ongewassen linkse nek!

    2. Piet Hein

     Het FN roept dat ze de oude antisemitische erfenis heeft afgezworen maar de oude antisemitische aanhang blijft keurig FN stemmen.

     Typisch toch?

     1. Piet Hein

      Het antisemitisme is thans minder in de mode. Dat zal ook de reden zijn waarom het FN die haat tegen Joden en Israel heeft afgezworen. Daarin zal ongetwijfeld meespelen dat veel moslims vijandig staan tegenover de staat Israel.

  2. Wachteres

   “omdat hij zich barmhartig opstelde tegenover vluchtelingen”` ….

   “Ja hoor, Guusje. Voor de verkiezingen heeft hij heel veel ‘vluchtelingen’, die niet het recht hadden te blijven, tot Fransen genaturaliseerd”.

   Door deze stemmen heeft hij een nipte meerderheid gekregen en is hij president geworden.

   1. umhnz

    Nipte overwinning?
    1.131000 meer stemmen voor Holande.
    Tijdens de regeerperiode van Sarkozy zorgde Holande voor naturalisatie, stemrecht en gang naar het stemlokaal?
    Feiten en wachteres, een onmogelijke combinatie.

 3. maarjuna

  Dat zal Le Pen echt niet denken. Zij weet ook wel, dat elke andere kandidaat meer concurrentie zal zijn dan Hollande.

 4. Ni28

  Kansen van Le Pen zijn wel kleiner geworden met de keuze van Fillon als rechtse kandidaat. Dat links uitgevallen is voor haar maar een klein voordeel.

 5. Ni28

  Of het nu Le Pen of Fillon wordt maakt in wezen niet uit. Alsmaar de socialisten verdwijnen.

 6. Gustaafff

  Zodra Le Pen president is, wordt ze de nieuwe elite. Gelukkig maar, want anders hebben de anti-elite-elitezeurpieten niets meer om op te schelden. Je zou toch zonder elite zitten. Dat zou buitengewoon vervelend zijn.

 7. Sniper666

  Het worden spannende tijden in La France

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.