Ongelooflijke klunzen! ICT-missers kosten de staat bakken vol geld

Geen categoriedec 08 2016, 12:00
Reden nummer zoveel om voor een zo'n klein mogelijke overheid te pleiten. Alles wat ambtenaren aanraken gaat mis.
Politici en ambtenaren hebben eigenlijk last van een omgekeerd Midaseffect. Je kent het verhaal vast: de oude koning Midas kon niets aanraken. Deed hij dat wel, dan veranderde het object (of de persoon) in goud. Hij was dus knetterrijk. Als 'ie wilde kon hij een stinkende drol in een staaf puur goud veranderen. Boem! Gooi maar in de schatkist jongens!
Onze Nederlandse bureaucraten en politici bereiken precies het tegenovergestelde. Alles wat zij aanraken verandert juist in poep. Kijk maar:

ICT-problemen zorgen opnieuw voor een grote tegenvaller voor de schatkist. Zo zijn er minder boetes uitgeschreven omdat de software waarmee hardrijders op de bon geslingerd worden, niet werkte.

Een normaal, commercieel bedrijf zorgt er altijd voor dat softwareupdates zo vlot mogelijk geïmplementeerd worden. Als het misgaat grijpen ze direct in. Een verkeerd afgelopen ICT-project kost ze immers bakken met geld, en dat kunnen ze zich gewoon niet veroorloven. Maar bij de overheid werkt dat heel anders. Belastinggeld kan immers nooit op. Daarom vinden bureaucraten het weliswaar een tikkeltje vervelend dat het niet zo vlot gaat als ze willen, maar ze maken zich er niet écht druk om.

In het voorjaar heeft een software-update bij mobiele radarsets er voor gezorgd dat ze een tijdlang niet konden worden gebruikt. Hoeveel geld er daarmee precies is misgelopen, kan het ministerie niet zeggen.

Ongelooflijk genoeg heeft zelfs D66 commentaar op dit soort wanbeleid bij de overheid. Kamerlid Verhoeven maakt duidelijk dat dit zo echt niet kan... en veegt terecht de vloer aan met minister (van Veiligheid en Justitie) Van der Steur (VVD natuurlijk):

"Wat een amateurisme! Van der Steur laat geld op zijn ministerie sneller verdampen dan de oppositie het erbij kan plussen."

Dan denk je natuurlijk bij jezelf dat dit misschien, heel misschien iets van een uitzondering is. Helaas, niets is minder waar. Het gaat namelijk ook mis met het nieuwe systeem Basisregistratie Personen (BRP). De kosten daarvan lopen steeds meer uit de klauwen. De teller staat momenteel op 80 miljoen euro (WUT?!), en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA natuurlijk) liet onlangs weten dat er daar nog flink wat miljoenen bijkomen. Zijn departement heeft er namelijk wat moeite mee om het allemaal goed in orde te krijgen.
Joh.
Het goede nieuws? Op 15 maart 2017 mogen we weer stemmen. Het kan bijna niet anders dan dat zowel de VVD als de PvdA dan keihard worden afgestraft. Misschien dat een nieuw kabinet dit soort projecten wél op de rails kan krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten