Poetin laat zich niet provoceren door trieste Obama: "Ik zal me niet verlagen tot zijn niveau"

Geen categoriedec 30 2016, 17:04
Poetin ziet ernaar uit om samen te werken met Trump en zal niet reageren op de uitzetting van 35 diplomaten door de VS.
Gisteren kondigde president Obama aan dat de Verenigde Staten 35 Russische diplomaten het land uitzet, en sancties zal treffen tegen Russische instanties. Deze maatregelen zijn een reactie op de vermeende cyberaanvallen van Russische hackers om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn het erover eens dat deze hackers vanuit de Russische overheid werden aangestuurd. Ze zouden onder meer de mailbox van Hillary Clinton en haar campagnemedewerkers hebben gehackt.
Hoe groot de invloed van deze hackers daadwerkelijk was, is lastig te zeggen – Trump heeft de verkiezingen overtuigend gewonnen, en het is nog maar de vraag of die hacks daarin het verschil hebben gemaakt. Toch heeft Obama sancties getroffen tegen meerdere Russische diplomaten en instanties. 35 Russische ambassademedewerkers hebben 72 uur om Amerika te verlaten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde op zijn beurt dat 35 Amerikaanse diplomaten Rusland zouden worden uitgezet bij wijze van vergelding. President Poetin heeft echter aangegeven dat hij dat niet van plan is.
Poetin liet vandaag weten dat het uitgesloten is dat Rusland Amerikaanse diplomaten zal uitzetten. Hij geeft aan dat hij zich niet zal verlagen tot het niveau van "onverantwoordelijke diplomatie", en dat hij uitziet naar de verbetering van de samenwerking tussen Rusland en de VS als over drie weken Donald Trump wordt beëdigd als president. Het antwoord van Poetin is natuurlijk een keiharde sneer naar Obama: hij zegt doodleuk dat hij de Amerikaanse president niet serieus neemt. Over drie weken is Obama's presidentschap afgelopen, en neemt Donald Trump het stokje van hem over. Trump heeft tijdens zijn campagne aangegeven dat hij de samenwerking met Rusland wil verbeteren.
Poetin heeft dus helemaal geen zin om de ruzie met de VS te laten escaleren – hij kan net zo goed wachten totdat Obama is vertrokken, zodat de VS en Rusland de banden weer kunnen aanhalen. Obama lijkt zijn laatste weken als president te willen gebruiken om zijn opvolger in een zo lastig mogelijke positie te brengen. Zo liet hij vorige week een anti-Israëlische VN-resolutie aannemen, waardoor het bondgenootschap tussen de VS en Israël een flinke deuk heeft gekregen. Nu zet hij dus ook de banden met Rusland verder onder druk. Obama maakt er een flinke rotzooi van, en Trump mag die straks gaan opruimen.
Het is dus een slimme actie van Poetin dat hij deze provocatie van zich af laat glijden. Het heeft geen enkele zin om te reageren op de acties van Obama, want over drie weken is zijn presidentschap voorbij. Poetin is duidelijk de slimste in deze diplomatieke rel: hij laat zich niet gekmaken en wacht rustig af tot hij kan samenwerken met president Trump.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten