Russische ambassadeur in Turkije doodgeschoten door Allah Akbar-roeper (+update)

In Turkije heeft vanavond een aanslag plaatsgevonden op de ambassadeur van Rusland. Bij het openen van een kunsttentoonstelling werd de man onder vuur genomen door iemand die zich in een pak met zwarte stropdas had gehesen.

Direct na z’n daad begon de schutter te schreeuwen over wat er in Syrië gebeurt. Hij vond dat de Russen zich als moordenaars hadden opgesteld in Aleppo, en achtte het tijd voor een gewelddadige tegenactie:

https://twitter.com/JeffreyGuterman/status/810895953754554368/

De schutter lijkt een 22-jarige politieman uit Ankara te zijn:

De schutter zelf is inmiddels doodgeschoten, maar daarmee zijn de gevolgen van deze aanslag nog niet voorbij. Allereerst valt nog te bezien hoe nalatig danwel schuldig Rusland acht dat Turkije is bij deze brute moord, en tot in hoeverre Rusland bereid is sancties te verbinden aan deze daad.

De vorige diplomatieke rel dateert van november 2015, toen Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot dat naar de smaak van Ankara te vrijpostig boven Turks grondgebied vloog. De betrekkingen tussen beide landen hebben toen flinke schade opgelopen, waarna het maanden kostte om de boel weer glad te strijken. De vraag is of de beide landen aan de oostkant van Europa een tweede confrontatie in de kiem kunnen smoren.

Voor nu laat Rusland in ieder geval weten de moord te beschouwen als een terroristische aanslag. Iets wat het waarschijnlijk ook gewoon is.

Update: De slogans die de schutter gebruikte, duiden op een band met al Qaeda-afdeling Al-Nusra:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ni28

  Het is nu afhankelijk van hoe grote vriendjes Poetin en Erdogan zijn geworden. Het zijn allebei ploerten dus enige aantrekkingskracht op elkaar is niet uitgesloten.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Ni28
   Als het ploerten zijn, dan zou Obraakma zich óók tot de vriendenkring van Poetin kunnen rekenen. Een grotere dan hij, bestaat niet. Alleen is hij veel achterbakser!

 2. marjo012

  Hoop dat de russen genadeloos terugslaan in Turkije ze verdienen niet anders.Wat heeft deze Ambasadeur nou te maken wat er ergens anders gebeurd.Dat nederland maar oppast dat hun Ambasadeur daar niet ook het slachtoffer gaat worden van die islamitische waanzin daar in dat land.

  1. marjo012

   Een weggeveegde reactie staat er nu ineens net zoals de tweede reactie hieronder

  2. Janalb

   Er gebeurt gewoon Niets, een hoop geblaat , Geit Erdogan gaat gewoon door
   Rusland laat even zien dat ze een wereldmacht zijn en verder doen ze een plas en laten alles Zoals het was.
   Groet uit de Militaire supermacht west- Europa.

 3. marjo012

  Hoop dat de Russen genadeloos terugslaan in Turkije ze verdienen niet anders.Wat heeft deze Ambasadeur nou te maken met wat er ergens anders gebeurd.Dat nederland maar oppast dat hun Ambasadeur daar niet ook het slachtoffer gaat worden van die islamitische waanzin daar in dat land.

 4. van Urk

  Islamitische mafketel. Waarom schiet deze held de heer Putin dan niet naar de hemel? Tsjetsjenen zijn de ergste soort en zijn in bijna elke islamitische terreurgroep, in wat voor land dan ook, als huurling aanwezig.

 5. marjo012

  Hoop dat Rusland genadeloos terug slaat in Turkije,ze verdienen niet anders. Dit is ook een terroristische aanslag. Wat heeft deze Ambassadeur er nou mee te doen wat er elders gebeurd. Als syrie Rusland niet had gehad was het nu in handen overal van de IS en was er geen mens meer uit dat land gekomen. Dit willen zeker de Euroraten maar even snel vergeten, gezien hun opstelling tegenover Rusland. Alweer wordt hiermee bewezen hoe gevaarlijk de Islam voor de hele wereld is.

  1. Nederlandsemarokkaantje

   Een ding is duidelijk en dat is dat dit gewoon niet mag gebeuren, ongeacht wie het is en uit welk land hij of zij komt. Maar om Turkije te gaan straffen, zonder dat meer duidelijk is. Moet Zuid-Amerika ook sancties tegen Nederland gaan opleggen omdat Joran van der Sloot een vrouw heeft vermoord.

   1. marjo012

    Ja appels met peren vergelijken zijn alle linkse goed in altijd.

    1. Nederlandsemarokkaantje

     Zou je mij duidelijk kunnen maken wat het verschil is tussen beide moorden. Het enige is dat in Turkije een ambassadeur dood is gemaakt en Joran een vrouw heeft vermoord, maar hiervoor moet toch geen verschil in straf zijn?

   2. Janalb

    Gelul van een Dom marrokaantje !

   3. toetssteen

    @Nederlandsemarokkaantje
    Eens. Een rel tussen Rusland en Turkije, en de escalatie daarvan, zou in de VS weleens tot consequentie kunnen hebben dat Obama de noodtoestand uitroept en in het Witte Huis blijft zitten.
    Men is bijzonder wanhopig om Trump te weren, dus niets verbaast me momenteel nog.

    De moordenaar was overigens iemand van de bewaking, ach ja, welk een toeval….

 6. Gustaafff

  Verschrikkelijk.

 7. bommetje

  Ja, en de staatsomroep weigert tot op heden te vermelden dat de man luid en duidelijk schreeuwde Allah Akbar !

 8. Janalb

  Rusland! Laat zien dat Je ballen hebt en grijp de Turken bij de kloten.
  Als 3e militaire macht van de Wereld zou ik 80.000 speznatz commandos Ankara en Constantinopel even in een wurggreep houden en die achterlijke Turken even laten zien wie de baas is.
  Dit zou ik doen als ik de baas van Nederland was en het onze ambassadeur betrof, ik zou een Paar vliegdekschepen de Bosporus doorjagen en een beetje Herrie Schoppen met 500 JFS vliegtuigen.
  Whoohaaaa.

 9. Adriaan

  Het gaat niet om Turkije. Het gaat om een van de vele gestoorde moslims. En omdat hij is doodgeschoten, geeft aan dat dit soort tuig het niet erg vindt om doodgeschoten te worden. Van kinds af aan hebben ze geleerd dat alleen een moslim het recht heeft om op deze aarde te leven. En daarvoor moet je je leven geven. Zo dom is dit volk. Nooit geleerd om voor zichzelf te leren denken. Alleen godsdienstwaanzinnigen kunnen dit van vader op zoon doorgeven. De koran, een zeer verwerpelijk verhaal, geschreven door godsdienstwaanzinnigen, geeft hen het recht om daar naar te handelen. De wereld is nu echt naar de klote. Het zal niet lang meer duren of de burgers in het westen grijpt naar de wapens.

  1. marjo012

   Klopt wat je zegt, maar ondanks alles heeft Rusland het recht een vergelding hiervoor te geven. Daarvoor kan niemand uit de wereld hun dan veroordelen als ze dit zouden doen. Bij de moslims is het toch ook altijd oog om oog.

   1. Wim

    De dader blijkt een erkend lid te zijn van het doodseskader van Erdogan. Als je de beelden zag vorige week van de door de Turkse overheid georkestreerde betogingen, dag en nacht, bij het consulaat en ambassade, kon je al op je klompen aanvoelen dat er weer iets smerigs te gebeuren stond

 10. Wim

  Prachtig hoe de Volkskrant weet te berichten dat de dader ‘protesteert tegen de situatie in Aleppo’. Dat is dus dat gevaarlijke ‘nep nieuws’ waar iedereen het over heeft?
  De man roept overduidelijk Allahu Akbar en wijst met 1 vinger naar boven (de ‘hitlergroet van de islamist’ )
  Maargoed, dat past natuurlijk niet in het Sunny Bergman ‘slachtoffer-van-de-situatie-niks-met-de-Islam-te-maken’ stramien waarbinnen de Volkskrant uitsluitend over de gewenste waarheid verslag mag doen….

 11. nienke

  Daar zal Putin absoluut niet blij om zijn, hoop dat Turkije ervan langs krijgt, stelletje gestoorde moslims.

 12. bas v straten

  het kan hier ook zomaar gebeuren maar ga maar rustig slapen volgens mark rutte maar we kunnen niet snel genoeg wachten tot 15 maart 2017

 13. Sniper666

  Als je er even over nadenkt ziet het er allemaal toch wel uit als een inside job deze doelgerichte politieke moord. Hoe kon deze gestoorde man zo makkelijk met wapen op dat podium komen, en er gvd zo lang staan en zijn boodschap verkondigen? Heel merkwaardig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.