Sylvana Simons kan de vlag uithangen: Kabinet gaat toch akkoord met groot onderzoek naar geweld Nederlands-Indië

Meerdere linkse partijen, waaronder DENK, drongen al langere tijd aan op een grootschalig onderzoek naar geweld tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Nu gaat het Kabinet overstag.

Het is zover: linkse partijen krijgen hun zin, Nederland begint een groot onderzoek naar gewelddadigheden in het onafhankelijkheidsproces van Indonesië. Het Aziatische land, voorheen bekend als Nederlands-Indië, was honderden jaren lang een Nederlandse kolonie. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van het land, van 1945 tot 1949, kwamen zo’n vijfduizend Nederlandse militairen en honderdduizend Indonesiërs om het leven.

Een nieuw boek over die oorlog, door de Zwitsers-Nederlandse historicus Remy Limpach, suggereert dat het Nederlandse leger destijds op grote schaal structureel geweld heeft toegepast. De Volkskrant legt uit:

Tot nu toe is de officiële lezing altijd geweest dat buitensporig geweld door Nederlandse militairen slechts in uitzonderlijke gevallen voorkwam – in 1969 omschreven in de ‘Excessennota’. De brute strijd in Indië is door politici lang niet omschreven als een oorlog, maar als ‘de politionele acties’.
In Limpachs boek staat dat Nederlandse militairen ‘op grote schaal’ en ‘buiten onmiddellijke gevechtsacties om’ Indonesiërs hebben gedood en mishandeld.
Het kabinet zet nu na een lang en moeizaam denkproces de stap om ‘de zwarte bladzijde in de eigen geschiedenis’ – aldus minister Koenders – onder ogen te komen. Het financiert een miljoenenonderzoek dat vier tot zes jaar in beslag neemt.

Aan de ene kant kan zo’n onderzoek daadwerkelijk nieuwe inzichten opleveren en een beter perspectief bieden op de rol die Nederland destijds heeft gespeeld. Anderzijds speelt zo’n onderzoek wel rechtstreeks DENK en Sylvana Simons in de kaart – die hebben dit onderwerp namelijk precies op hun eisenlijstje staan. Op Facebook meldt DENK:

“Vóór formele excuses voor ons slavernijverleden en onderdrukking gepaard met massamoorden tijdens onze koloniale bezetting van Indonesië en de politionele acties;”

Eerlijk is eerlijk, een onderzoek is niet hetzelfde als excuses. Bovendien heeft Rutte ervoor gezorgd dat er geen eenzijdige focus zal zijn op misdaden door Nederlanders: ook geweld door de Indonesiërs zal worden onderzocht. Desondanks geeft dit kabinetsbesluit de indruk dat het Kabinet luistert naar figuren als Tunahan Kuzu en Sylvana Simons, en dat is een kwalijke zaak. Het is dan ook raadzaam om dit onderzoek niet zonder meer te laten leiden tot excuses – dit zijn twee verschillende zaken, en het Kabinet moet dat duidelijk stellen. Het laatste wat we willen, is dat Sylvana Simons denkt dat ze het in Nederland voor het zeggen heeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. maarjuna

  Dat had wel wat ruimhartiger gemogen! Eerst maar eens zes jaar onderzoeken en vooral van veel kanten bekijken en dan zien we nog wel eens of er misschien een beetje schuld bekend gaat worden – dapper is anders.

  1. zomaar

   ik heb mensen gesproken die toen in N-Indië waren , zeker onze militaire waren geen lieverdjes , toch de opstandelingen ook niet , in dit geval snijd het mes aan twee kanten.

   onderzoekt men het een, dan ook het ander !!, en ja in een oorlog gebeuren wrede dingen , of je moet net als nu geen kogel of explosieve meer hebben .

   van het woordje pang, pang is nog nooit een vijand overleden .

 2. Vabis

  De ‘Turk’ draait zich om in zijn graf bij dit onderzoek!

 3. Adriaan

  Nederland heeft, net als elk ander land dat in een oorlog is verwikkeld, afschuwelijke dingen gedaan. Dat zit nu eenmaal in de mens. De mens is in feite een heel primitief wezen. Een giga egoïst. Het slechtste komt dan boven. Dat was eeuwen voor de jaartelling al zo en zal altijd wel zo blijven. Wat voor nut heeft het om de gruwelijkheden van Indië nu nog te gaan uitspitten. Moeten we dan ook teruggaan naar de kruistochten?

  1. Beukman

   @Adriaan
   Je hebt in zoverre gelijk dat dit al veel eerder had moeten gebeuren. Duitsland heeft toch ook niet 60 jaar gewacht met fouten erkennen?

 4. nienke

  Was Sivana in Indonesie tijdens het gebeuren?? ik wel, ben er geboren en heb er 20 jaar gewoond dus deze tijd ook meegemaakt.
  Doodsangsten uitgestaan, de Nederlanders zullen geen lieverdjes zijn geweest maar andersom ook zeker niet.
  Elke morgen wakker worden en je huis is onder gekliederd met witte verf dat wij op moesten donderen.
  Wij waren laat met naar Holland te gaan, met veel tranen hebben wij dat land verlaten was wel blij dat we naar Nederland konden gaan.

  1. umhnz

   Even rekenen.
   U heeft er twintig jaar gewoond en als een van de laatste vertrokken, door de lokale bevolking waarschijnlijk aangemerkt als landverrader.
   Vertrokken rond 1949 op twintig jarige leeftijd.
   U bent nu dus ergens achter in de tachtig, en nog aktief op internet. Knap hoor.

   1. toetssteen

    @Umhnz
    U hebt het diploma uit de kraag kletsen verdiend! Ongelooflijk! Op allerlei vlakken, maar dit comment slaat alles wel zo’n beetje mis en is nog denigrerend bovendien. Walgelijk figuur!

    1. LieverKipsLeverworst

     @Toetssteen. Nee hoor. @Umhnz is juist uitermate scherp. Bravo @Umhnz!

 5. Beukman

  Wel ja, Sylvana wordt er maar weer eens bijgesleept om aan de dagelijkse portie Sylvanastukkies te komen.

  Ik denk dat iedere weldenkende Nederlander wel vindt dat het tijd wordt om die naoorlogse beerput nu eens eindelijk open te gooien. Wat de boeken is ingegaan als “politionele acties” zijn in werkelijkheid zeer smerige oorlogen geweest. Nederland heeft daar oorlogsmisdaden begaan en het was meer dan “excessen”.
  We kunnen moeilijk van andere landen verwachten dat ze schoon schip maken terwijl we zelf de vuile was binnenhouden.

  Opengen dus, die beerput, waar we nooit aan herinnerd wilden worden,
  ook trouwens voor de nabestaanden van de slachtoffers die wij in onze voormalige koloniën hebben gemaakt.

  Oja, en geef Poncke Princen posthuum een medaille.

  1. Donald Troef

   “Desondanks geeft dit kabinetsbesluit de indruk dat het Kabinet luistert naar figuren als Tunahan Kuzu en Sylvana Simons, en dat is een kwalijke zaak. Het is dan ook raadzaam om dit onderzoek niet zonder meer te laten leiden tot excuses – dit zijn twee verschillende zaken, en het Kabinet moet dat duidelijk stellen. Het laatste wat we willen, is dat Sylvana Simons denkt dat ze het in Nederland voor het zeggen heeft.

   Bij dit soort teksten valt mijn bek open.

   1. Beukman

    @Donald
    Het zou satirisch bedoeld kunnen zijn, maar zonder een keer een redactievergadering van DDS bij te wonen gaan we er waarschijnlijk niet achter komen.

  2. Arachne

   Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voor er een echt onderzoek inzake de Balkan oorlog gaat plaatsvinden. Steeds meer bekruipt mij het gevoel dat dat een kluwen van leugens is, inclusief Srebrenica.

 6. Wim

  Je vraag je af wat is de zin daarvan als linkse figuren pleiten om PPV stemmers de gaskamers in te jagen. Sommigen vinden dat een grap ,niets geleerd van de geschiedenis.

 7. Sniper666

  Zonde van de tijd en het geld zo’n onderzoek. Zo’n beetje alles en iedereen uit zowel Indonesië als Nederland die het hebben meegemaakt is dood. Het was i.d.d. oorlog daar met van beide kanten gruwlijkheden. Sudah, zei mijn opoe altijd.

 8. nienke

  umhnz.

  Dat ben ik ook, maar ben gelukkig met de tijd mee gegaan, internet al vele jaren.

 9. Ruud562

  Misdaden gepleegd door Nederlanders. Nee, onze jongens hadden daar met een bloem in het geweer daar heen moeten gaan, ook al werd hun de ogen uitgestoken, levend gevild toen ze in handen vielen van de rebellen. Ja, Nederland moet maar diep door het stof gaan en een flinke schadevergoeding gaan betalen, bovenop het bijna miljard dat Indonesie jaarlijks al ontvangt uit de ontwikkelingssamenwerkingspot. Want Nederland blijft verdomd politiek correct, ook al wijzen waarheden geheel anders uit, hé, grootwaanzinnige Koenders!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.