Tip: aartsbisschop Mosul vertelt in Tweede Kamer over gruwelijkheden ISIS tegen christenen

Geen categoriedec 02 2016, 13:00
Voor wie woensdag 14 december nog geen plannen heeft, is het de moeite waard om deze bijeenkomst alvast in de agenda te zetten.
We promoten hier bij De Dagelijkse Standaard niet al te vaak evenementen, maar het komt dan ook niet vaak voor dat een aartsbisschop uit een conflictgebied als Mosul ons land bezoekt om zo open te vertellen over wat er daar zoal gebeurt.
Het nieuws staat vol van jankverhalen over mannen die zogenaamd geen andere keus hebben dan hun vrouw en kinderen achter te laten in Syrië of Irak om een reis van duizenden kilometers te maken richting Europa, zogenaamd omdat buurlanden als Turkije "niet veilig" zouden zijn. Onzinnig natuurlijk, en daarom hebben die mensen ook geen enkel recht om hier zomaar heen te komen: er zit nu eenmaal een verschil tussen het recht op het verlaten van het ene land en het betreden van een ander.
Toch moet ik daar een broodnodige nuancering aanbrengen: sommige vluchtelingen verdienen wel degelijk die titel als ze hier komen. Ik heb het over de niet-islamitische inwoners van ISIS-gebieden, wat in de praktijk vooral neerkomt op christenen en, in mindere mate, joden. Die hebben in tegenstelling tot hun islamitische landgenoten niet de luxe zich veilig te wanen in andere landen in hun regio: zelfs in AZCs hier worden ze nog regelmatig bedreigd en vrezen ze voor hun leven. Die mensen vormen een wezenlijk andere groep dan de 'gemiddelde' vluchteling, maar helaas besteden de meeste media daar zo weinig aandacht aan - je zou toch maar discrimineren - dat daar nauwelijks kennis over is.
CDA'er Pieter Omtzigt heeft dan ook het initiatief genomen om voor dat gebrek aan goede berichtgeving te compenseren door niemand minder dan de aartsbisschop van Mosul uit te nodigen voor een openbare vergadering in de Tweede Kamer:

Op dit moment woedt de slag om Mosul, Irak. Na meer dan twee jaar bezetting door ISIS, vechten verschillende groepen om ISIS uit Mosul te verjagen. Aartsbisschop Petros Mouche (Syrisch-Katholieke kerk) vluchtte met vele christenen uit Mosul toen ISIS de stad binnenkwam.

Op 14 december zal Pieter Omtzigt (CDA) hem in een openbare vergadering ontvangen, waar hij zal vertellen wat er met christenen in Irak de afgelopen jaren is gebeurd.

Hij zal begeleid worden door vier andere mensen die het gebied én het verhaal van de christelijke gemeenschap daar goed kennen. Absoluut de moeite waard voor iemand die eens een ander kijkje wil krijgen op een conflict dat veels te vaak van één kant belicht wordt en waarbij de grootste slachtoffers van het conflict, de niet-moslims daar, nooit aandacht krijgen.
De vergadering vindt op woensdag 14 december om 14:00 plaats en is voor iedereen toegankelijk - meer informatie is hier te vinden. Graag tot dan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten