Wetenschappelijke doorbraak: zuivere vitamine D slikken beschermt babies tegen autisme

Extra vitamine D slikken tijdens de zwangerschap kan je baby een goede start geven in het leven. Uit een nieuw internationaal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen die zelf te weinig vitamine D aanmaken, een grotere kans hebben om een kindje met autisme te krijgen. De Gezondheidsraad paste eerder al de richtlijnen voor D aan. Het laatste nieuws is dat de gezondheidsclub daar goed aan heeft gedaan. Voor je naar de pillenpot grijpt: Voedingsdeskundige Hendriks van Flindall waarschuwt om geen multivitaminepreparaat te kopen, maar een enkele vitamine D-pil die goed en zuiver is voor jou.

Gezondheidsprogramma’s zijn niet bepaald een onderwerp waar we in onze vrije uurtjes naar kijken, maar voor voedingsdeskundige Inge Hendriks van Flinndal maken we weleens een uitzondering. Niets menselijks is ons vreemd. Eerder vertelde deze sprankelende verschijning in het RTL-4 programma Myrna Plus over de nieuwe richtlijnen van de die de regels voor vitamine D onlangs aanpaste. Volgens de nieuwe richtlijnen hebben vrouwen boven de 50 dagelijks 10 mcg extra vitamine D nodig. Mannen en vrouwen boven de 70 krijgen zelfs het advies om 20 mcg te nemen, zei de Finndalldame daar. En daar komt Hennie Tiemeier, hoogleraar psychiatrie die als onderzoeker ook verbonden was aan deze grootschalige studie, overheen met dit wetenschappelijke nieuws.

Vitamine D-pillen slikken wanneer je een baby in je buik draagt, zorgt voor sterke botten bij jezelf en bij je kind. Die vitamines zitten ook in melk. Een glas melk drinken wanneer je die vitamine D naar binnen hebt gewerkt, vergroot de opname.

Het team van Tiemeier onderzoek al jaren de effecten van deze vitamine D op het lichaam. Hun laatste bevindingen waarin een link tussen autisme en een tekort aan vitamine D wordt gelegd, zijn gebaseerd op een onderzoek onder 4000 6-jarige kinderen en hun moeders.

Zwangere vrouwen die deelnamen aan het onderzoek, moesten op de 20-weken grens een bloedtest doen. Ook in de navelstreng werd het gehalte vitamine D gemeten. Uit deze gegevens kon het wetenschappelijke team een verband vinden tussen de hoeveelheid vitamine D in het bloed en de aanwezigheid van een vorm van autisme na de geboorte.

Iedereen kent zonlicht als dé grote vitamine D-leverancier. Maar in ons land, waar wolken de zon vaak tegenhouden en het vaak regent waardoor we veel tijd binnenshuis doorbrengen, krijgen we eenvoudigweg vaak niet genoeg binnen. Vitamine D-gebrek is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen die in een zwart gewaad door het leven moeten. Misschien kan een gezondheidsadvies ze over de streep helpen om die gewaden uit te gooien.

Wetenschappers als Tiemeier geven ons steeds meer nieuwe inzichten, waardoor we ziektes en aandoeningen in de toekomst voor kunnen zijn. Tiemeier en Hendriks waarschuwen wel om van bepaalde vitamines juist niet teveel te nemen. Een teveel van vitamine A, dat voorkomt in leverworst en boter, kan je ongeboren kind juist schade toebrengen.

Niets nieuws onder de zon: alles met mate. Maar met vitamine D zit je dus goed. Kies niet voor een multivitamine, maar koop een vitamine D-soort die zuiver is voor jou.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.