Beste president Erdogan, het is tijd om eindelijk helemaal los te gaan op ISIS

Laten we de strategie en denkbeelden van Machiavelli in de praktijk brengen: de totale oorlog. Vandaag nog.

Met het nieuws dat ISIS verantwoordelijk is voor het vreselijke bloedbad tijdens Oudjaarsnacht in Istanbul is de tijd gekomen voor Turkije om te doen wat het al jaren geleden had moeten doen: ISIS eindelijk de totale oorlog verklaren, waar de jihadisten van de terreurclub zich ook mogen ophouden.

In 2016 besloot Turkije om Syrië (en Irak) binnen te vallen. Dat hadden de Turken al veel eerder moeten doen, maar zoals we dan plegen te zeggen: beter laat dan nooit. Hoewel dat een positieve ontwikkeling was is het feit echter nog steeds dat het Turkse leger nog steeds niet écht vol erin gaat. Dat moet veranderen — en wel meteen.

Turkije heeft het op één na grootste leger van de NAVO. Alleen het Amerikaanse leger is groter, technologisch beter ontwikkeld, en gewoon sterker. Geen andere NAVO-land komt ook maar in de buurt van de slagkracht van de Turkse krijgsmacht. Dit betekent dat Erdogan geen enkel excuus heeft om ISIS niet van de kaart te vegen in Syrië, Irak en, jawel, in Turkije zelf.

Het zal ongetwijfeld niet populair zijn om het hardop te zeggen in Turkije, maar we weten allemaal dat Turkije een serieus ISIS-probleem heeft. Dat komt niet alleen doordat Turkije een grens deelt met Syrië, waar ISIS’ hoofdmacht gevestigd is, maar ook doordat veel ISIS-jihadisten op dit moment in Turkije wonen. De Turkse overheid realiseert zich dat ook, beter dan jij en ik zelfs. Noem me old-school, maar ik geloof dat er slechts één manier is om om te gaan met dodelijke vijanden: ze stuk voor stuk uit de weg ruimen, waar ze ook zijn.

Ja, allemaal. Geen enkele vijand mag in leven blijven.

Als Ankara het wil kan het ISIS’ radicaal-islamitische kalifaat in Syrië en Irak in één klap vernietigen. De tijd is rijp voor Erdogan om zijn leger precies die opdracht te geven. Laat de sterke Turkse strijdkrachten los op de vijand. Zet elite-eenheden in. Laat het grote Turkse leger doen waar het goed in is: de vijanden van het land compleet en totaal vernietigen.

Anders dan Obama en Europese leiders hoeft Erdogan zich daarbij niet te bekommeren om collateral damage. Wij watjes in het Westen durven weliswaar geen oorlogen meer uit te vechten, maar Turken — militairen, journalisten, politici én gewone burgers — begrijpen allemaal dat oorlogen bijzonder onfris en bloederig zijn. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Ja, er zullen enkele onschuldige burgers omkomen als het Turkse leger losgaat, maar die schade is niets vergelijken bij de problemen die ISIS kan en zal veroorzaken als zijn idiote kalifaat niet onmiddellijk van de kaart wordt geveegd.

Daar komt bij dat de Turkse inlichtingendienst perfect weet dat Turkije ook een binnenlands ISIS-probleem heeft. Ja, een groot aantal jihadisten verschuilt zich op dit moment in Turkije — of om naar Syrië en Irak te reizen, of naar Europa te gaan, of om aanslagen in Turkije zelf te plegen. Dat is een feit. Erdogan moet die massamoordenaars behandelen op de enige manier die ze begrijpen: met brute kracht en dodelijk geweld. De MIT (de Turkse inlichtingendienst) zal in staat zijn om verreweg de meeste jihadisten nu al te identificeren. Pak ze op, gooi ze in de gevangenis, deporteer ze en, als ze zich verzetten, schakel je ze gewoon uit.

Wellicht dat dit niet heel ‘verlicht’ klinkt, maar een ieder met ook maar een beetje gezond verstand begrijpt dat dit de enige manier is om met terroristen om te gaan. Het is jij of zij; dood of sterf zelf. We zagen allemaal waar de Turkse autoriteiten toe in staat zijn als ze een bepaalde groep ‘de vijand’ noemen na de mislukte coup van 15 juli. Erdogan moet nu hetzelfde doen met ISIS. Ik weet zeker dat Turken zelf en de Turkse economie daar bijzonder bij gebaat zullen zijn.

En een bijkomend voordeel? Erdogan zal geen woord van kritiek te verduren krijgen van het Westen als hij dit doet. Amerika en Europa willen ISIS immers ook vernietigen, maar hebben de moed niet om het zelf te doen. Dan moet Turkije het maar doen en die radicale haatbaarden definitief van de kaart vegen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  Vele moslims hebben ISIS niet bestreden omdat zij voor hun waarden eigenlijk instaan. Zo Turkije die liever de Koerden als directe vijand bestreed en de Russen de vijanden van Assad. Eigenlijk heeft de hele politieke wereld ISIS onderschat en nu zitten wij met terreur over de hele wereld die nog moeilijker te bestrijden valt. Elke aanslag die plaats vindt wordt door ISIS geclaimd al wisten zij niets van. Zo creëer je steeds meer vijanden. Het Westen probeert om dit te bestrijden met zo weinig mogelijk middelen door allianties aan te gaan met juist diegenen die dit hebben toegelaten zoals Erdogan of met een bak geld om zich af te kopen. Niet sterk maar Europa is ook niet sterk met haar slappe leiders.

  1. Gustaafff

   “Vele moslims hebben ISIS niet bestreden omdat zij voor hun waarden eigenlijk instaan.”

   Veel gekker dan dit kan het niet worden. Ni28 is er blijkbaar niet van op de hoogte hoeveel moslims ten prooi gevallen zijn aan de moordenaarshand van IS. IS zijn moordmachines; ze vermoorden iedereen die op hun pad komt. Dus ook Syrische moslims hebben zich hevig verzet tegen de opkomst van Islamitische Staat.

   Alsof IS alleen maar minderheden zou vermoorden.

   1. Wachteres

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/11/nederland_scoort_weer_lekker_op_de_haatmeter.html

    De cijfers over ISIS-minnende Turken en shariafahige Marokkanen in Nederland die vandaag naar buiten kwamen en waardoor PvdAsscher zich genoodzaakt zag sorry te zeggen voor decennia ongebreidelde import te mompelen dat het allemaal erg ‘verontrustend’ is, spreken weer boekdelen

    Ja Guusje, heel veel moslims staan achter IS, ondanks het feit dat ‘eigen broeders’ ook worden vermoord. Dat zijn namelijk ‘slechte broeders’, want die geloven niet zoals zij geloven en mogen net als de heidenen gedood worden.

    Wanneer houd je een keer op met je sentimentele verhaaltjes en ga je de werkelijkheid onder ogen zien?

    De cijfers/onderzoeken staan overal op het internet.

    1. Gustaafff

     @Wachteres, wanneer ga jij de feiten onder ogen zien? Veel moslims in het westen – je hebt het nota bene over marokkanen en Turken, terwijl ik sprak over Syrische moslims – hebben geen flauw idee hoe IS werkelijk is. Zij worden beïnvloedt door de propagandamachine van IS. De moslims in Irak en Syrië – want daar speelt de strijd zich af – verzetten zich hevig tegen IS. IS vermoordt namelijk ook moslims.

     Ayman Al-Zawiri, de tweede man van Bin Laden, heeft IS – en eerder haar voorloper – verschillende malen opgeroepen de slachtingen onder “mede-moslims” te staken. IS is duizendmaal erger dan Al-Qaida, die voor de verandering geen “mede-gelovigen” doodde.

   2. Mars020

    Gustaaf, een heleboel IS leden zijn opgegroeid in Amsterdam Nieuw West, de Schilderswijk Den Haag enz. Dat zijn jouw vrienden toch?. Praat eens met die randdebielen, wie weet zit jij op dezelfde golflengte als die losers?. Laat verder die moslims elkaar lekker afmaken, dan hebben wij er tenminste geen last van.

 2. Gustaafff

  “Wij watjes in het Westen durven weliswaar geen oorlogen meer uit te vechten, maar Turken — militairen, journalisten, politici én gewone burgers — begrijpen allemaal dat oorlogen bijzonder onfris en bloederig zijn. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Ja, er zullen enkele onschuldige burgers omkomen als het Turkse leger losgaat, maar die schade is niets vergelijken bij de problemen die ISIS kan en zal veroorzaken als zijn idiote kalifaat niet onmiddellijk van de kaart wordt geveegd.”

  Als wij op deze manier oorlog gaan voeren tegen een terroristische organisatie, zijn wij tot een héél laag niveau gezakt. Er zijn al genoeg onschuldige slachtoffers gevallen in Syrië, door Russische bombardementen, Al Nusra, Islamitische Staat, de Arabische Lente en de burgeroorlog.

  Afschuwelijk.

 3. Gustaafff

  Overigens lijkt het me een buitengewoon onverstandig idee als een NAVO-lid een land binnenvalt dat Rusland als haar bondgenoot heeft. Mocht een peloton Turken eens – per ongeluk – worden gebombardeerd door Assad en zijn vrienden, dan is de NAVO behoorlijk de aap gelogeerd. Rusland, die al in Syrië actief is, of Assad, een tegenstander van Erdogan, gaat er echt niet mee akkoord dat een andere mogendheid Syrië binnenvalt. Zelfs niet om IS te verslaan.

  1. Rheagys

   Je praat, maar je staaft het nergens mee…

   1. Gustaafff

    Als ik eindnoten kon toevoegen, had ik dat wel gedaan, @Rheagys.

  2. Janalb

   Gustaafff,
   So what, als een peloton Turken door Assad en zn vriendjes word gebombardeerd hoeft de rest van de NAVO toch niet in te grijpen.
   Dat lossen de Turken Dan zelf wel op.

 4. maarjuna

  Een mooie simplificatie van de toestand in Turkije en Syrië. Helaas daardoor ook een ondeugdelijke analyse dit artikel. De slagkracht van Turkije wordt schromelijk overdreven en de verhoudingen/belangen tav ISIS verkeerd ingeschat. Belangrijkste misser hierin is nog wel het negeren van de positie van de Koerden.

  1. Janalb

   Ik zou ze Niet graag als buren hebben, die Turken, slagkracht overdreven of Niet. Ben blij met onze Duitsers

 5. Janalb

  Het word tijd dat onze oosterburen weer het grootste leger van Europa krijgen, samen met NL, BE en de Scandinavische landen.
  gewoon budget voor defensie met 5 procent verhogen, die Beuren we wel terug door onzinnige uitgaven (ik hoef Niet te zeggen welke) te stoppen.
  Dit betekent een defensie budget van 150 milliard extra.
  Kunnen die Turken alleen tegenaan als ze Hun rotland naar de armoedegrens brengen.
  Denk c.s is het met me eens heb ik gehoord.
  Groeten.

 6. Jantje

  Beste Michael,
  Je moet niet in turkse propaganda trappen.
  Zowel het Franse, Britse en Italiaanse leger worden sterker ingeschat dan het Turkse leger.
  Het brainwashen van Turkse onderdanen, in binnen- en buitenland, daar zijn ze wel geweldig goed in.
  Ooit heb ik eens 2 collega’s van turkse afkomst gevraagd waarom ze Turkije toch zo ophemelen. Ik vroeg ze “Vertel, wat is daar beter dan hier, behalve misschien het weer?”.
  Had je die koppen moeten zien, maar geen antwoord.

  1. Janalb

   Jantje,
   Het Italiaanse leger is een operetteleger, maar zowel het Britse als het Franse moet Je Niet onderschatten en Je moet Turken nooit iets vragen over Hun land
   Want alles is er beter, wat er beter is is tot op heden Niet bekend.

 7. Mars020

  Als Israël samen met de Turken ISIS met de grond gelijk maakt, dan zijn we tenminste van dat stelletje zandnegers af. Nadat dat zooitje is uitgeroeid, kan het land weer opnieuw worden opgebouwd. Het is eigenlijk heel simpel en ook een snelle oplossing. AUB geen krijgsgevangenen maken, want die moeten wij van onze geitenwollesokken regering asiel verlenen. Dus Israël en Turkije zet hem op en gooi alle bommen en granaten, die over en of bijna over datum zijn op dat stelletje geestelijk gehandicapten en het probleem is opgelost.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.