BREKEND: Van der Steur is niet meer te redden, stapt zelf op als minister

Minister – excuses, ex-minister – Ard van der Steur houdt de eer aan zichzelf en stapt per direct op.

Het was al te verwachten, maar nu is het dan officieel: Ard van der Steur moet het veld ruimen als minister van Justitie en Veiligheid, en dat allemaal door zijn uiterst incompetente optreden rondom het afhandelen van de Teevendeal. Nadat hij de hele middag en avond tevergeefs geprobeerd had om het vertrouwen van de Kamer terug te vinden, moest hij toch tot de terechte conclusie komen dat dat een onbegonnen zaak was: geen hond die nog vertrouwen had na het jarenlange gestuntel van deze rampenminister.

Waar het ook alweer allemaal om ging? De Teevendeal is een van de langst voortslepende schandalen die Nederland ooit gekend heeft, mag er wel gezegd worden. Al in de jaren ’90 werd er een deal gesloten met de Pablo Escobar van de Lage Landen, Cees H. Daar maakte Fred Teeven, destijds officier van justitie, een nogal schimmige deal mee: in ruil voor zo ongeveer niets mocht Cees zijn drugscentjes houden, wat hij zelfs netjes overhandigd kreeg door de Nederlandse staat. Daar raakte echter het bonnetje van kwijt, en niemand leek zich te kunnen herinneren om hoeveel geld het ging. Totdat het bonnetje opeens weer opdook.

Dat alles gebeurde lang voordat Van der Steur verantwoordelijk was voor justitie, maar al van begin af aan mengde hij er zich in op een manier die nooit goed had kunnen aflopen voor hem. Het bedrag van de schikking, maar liefst 4.7 miljoen euro, had eigenlijk in een brief aan de Kamer moeten staan. Door toedoen ofwel incompetentie van Van der Steur – daar is zelfs hij nog niet helemaal over uit – verdween dat getalletje echter weer op miraculeuze wijze uit de brief. Wat er zich die dag afspeelde is een wirwar van wazigheden, vaagheden en nog meer termen om uit te drukken dat niemand echt goed weet wat er toen gebeurd is.

Wat zeker is, is dat de stuntelminister de Kamer allesbehalve heeft weten te overtuigen dat hij op een degelijke manier gehandeld heeft op die bewuste dag. Hij maakte gedurende het gehele debat een uiterst geïrriteerde indruk die een nogal sterk “waarom verspil ik mijn tijd hier eigenlijk aan?”-gehalte had, en dat kwam nou niet bepaald positief over op de aanwezige parlementariërs. Sterker nog, dit is waarschijnlijk één van de zeer weinige debatten geweest waarin geen van hen ook maar een positief woordje over had voor Van der Steur: het ongenoegen met zijn uiterst bedroevende optreden droop er de gehele dag vanaf. Dat de man dat zelf ook wel doorhad bleek wel uit het antwoord dat hij vandaag zo’n 100 keer herhaalde: “Die conclusie onderschrijf ik niet”, was de reactie op zo ongeveer alles.  Uiteindelijk zag hij zelf ook wel in dat hij echt niemand ging overtuigen van zijn zelfverklaarde competentie, en is hij toch zo mans geweest om een stemming te voorkomen en dan maar zelf het veld te ruimen.

Voor de oppositie is dit natuurlijk een pyrrusoverwinning: met nog maar anderhalve maand te gaan tot de verkiezingen is het wegvallen van deze minister alleen nog symbolisch van belang. Het is natuurlijk van zelfsprekend dat dit alles wel invloed zal hebben op die verkiezingen: Mark Rutte mag dan nog steeds premier zijn, maar door zijn uitgebreide steunbetuiging aan Van der Steur alvorens deze zelf besloot dat hij niet meer serieus te nemen was, is zijn geloofwaardigheid natuurlijk wel tot een dieptepunt gekelderd. Voor zover de bodem nog niet was bereikt na al deze jaren van wanbeleid. Hoe sterk zich dat precies gaat vertalen in de verkiezingsuitslag is nog eventjes wachten, maar één ding is alvast zeker: dit gaat de VVD geen stemmen opleveren.

Dag Ard, het was een waar avontuur!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Wim

  Dat zie je in Maffia films ook veel ,dat om armen. Ik dacht eerst Rutte geeft hem de doodskus.

 2. Donald Troef

  Mooie aftocht van van der Steur. Eerst verdedigede hij zich inhoudelijk sterk en maakte hij duidelijk dat er geen harde feiten waren die hem tot aftreden hadden moeten dwingen. Vervolgens hield hij de eer aan zichzelf.
  Wellicht trok de PvdA de stekker er uit.

 3. Gustaafff

  Het is sowieso niet leuk als iemand ontslag neemt. Ik vind het echter een kwalijke zaak hoe de oppositie Van de Steur heeft behandelt. Ze hadden hun oordeeltje al klaar, vielen hem aan in het licht van verkiezingstijd en waren zo hypocriet als wat. Van de Steur is een moedige man. Eerstens heeft hij zich – samen met zijne excellentie de minister-president – verdedigd tegen alle beschuldigingen en vervolgens heeft hij fier zijn omtslag aangeboden.

  Van de Steur, rest in peace!

 4. HaZ

  Wat een ontzettend slechte circusact dit. Regie is van te voren bekonkeld. VVD in slachtofferrol, die kenden we nog niet. Misselijkmakende komedie.

 5. Analist

  Heel consequent: Het gedrag van de Kamer beviel van der Steur niet en hij vertrok zoals de VVD onlangs aan elke medelander heeft aanbevolen, als je niet tevreden bent dan stap je maar op. Nu de grote volksverlakker Rutte nog.

 6. Noodluik

  Erg jammer dat Rutte nu ontlast is tijdens de verkiezingsstrijd. Als Ard de Faalhaas was blijven zitten had Markje deze last moeten voortzeulen tot 14 maart, wat voor ons allen een stuk beter was geweest. Nu is de weg weer geeffend en is iedereen deze affaire overmorgen alweer vergeten. Het had zo mooi kunnen zijn.

  1. van Urk

   Rutte heeft v.d. Steur geofferd om zijn eigen kop te redden.

   1. Noodluik

    Natuurlijk heb je gelijk Van Urk.

   2. Wachteres

    Of v.d. Steur heeft zichzelf opgeofferd om Rutte te redden.

    Dat was vanaf het begin al de bedoeling: Rutte moest gered worden.

 7. Gerard Boerma

  Meen mijzelf in Ard van der Steur te herkennen, Ook ik heb mijn omgeving veel zegeningen geschonken, De uitbarstingen van het politiek janhagel vind ik dan ook stuitend. Ook ik ben vaak verguisd en miskend. Het leven heeft mij geleerd, dat men altijd eenzaam is wanneer het onrecht bestreden moet worden. Ik wens Ard hierbij een onbevreesd gemoed in zijn verdere ongetwijfeld succesvolle carrière.

  1. Noodluik

   Christus nog aan toe: Simon is weer uit zijn graf opgestaan! Wie slaat hem voor de ochtenstond een houten kruis door zijn hart? Vampirale bloedzuigers hebben we toch al genoeg op dit blog?

   1. Wachteres

    Maar … hij heeft ons wel zegeningen gebracht. Jammer dat die niet op waarde worden geschat.

    Aan zijn stijl te oordelen ziet hij zichzelf nu als Christus.

    Een psychiatrische behandeling wordt meer en meer noodzakelijk.

 8. Wim

  Zeg dappere kamer ,knoop die Rutte nu eens op met zijn leugens over de MH17.
  Of gaan jullie over de lijken van 298 landgenoten

  1. Gustaafff

   Rutte heeft nooit gelogen, @wim. De onderste steen is immers boven.

    1. Gustaafff

     Misschien moet je zelf eens het rapport van OVV en JIT gaan lezen, in plaats van je altijd maar baseren op alternatieve media.

     1. Wim

      Kan nog wel eens ander worden met jou waarheid.

      US-Präsident Donald Trump feuert Victoria Nuland

      Veröffentlicht: 26.01.17 21:55 Uhr

      Das Ende von „Fuck the EU“: Donald Trump hat die umstrittene Europabeauftragte Victoria Nuland gefeuert. Sie galt als die Drahtzieherin des Machtwechsels in der Ukraine.

     2. LieverKipsLeverworst

      @Guust Flater. Heb JIJ het over alternatieve media? WAT DOE JE DAN HIER????????????

 9. umhnz

  quote nos:Toen de overschrijving van 4,7 miljoen gulden uiteindelijk toch werd gevonden, traden Opstelten en Teeven af.
  quote DDS:Het bedrag van de schikking, maar liefst 4.7 miljoen euro
  Kop DDS: Nepnieuwswebsite NOS
  .
  Rara hoe zit het?

 10. Ni28

  Op zin manier is v.d. Steur de volgende slachtoffer van de maffiose praktijken van de VVD op de ministerie van jusitie. Elkaar dekken in het criminele gerommel eist uiteindelijk alleen maar slachtoffers. De VVD moet nu in de peilingen zakken zou je verwachten door deze melodrama. Wij zullen zien of dat effect heeft gehad.

 11. Ni28

  Afscheid van v.d. Steur heeft kennelijk vele harten doen scheuren. Men vergeet dan snel de realiteit. Nu krijgt de oppositie van langs want het eindigde zo zielig. Maar de oppositie werd de hele middag voor gek gehouden door de VVD die al wist hoe het afloopt. V.d. Steur kon op deze wijze met opgeheven hoofd de zaal verlaten en verbijsde parlement achter zich te laten. Ook een vieze spelletje.

 12. Wim

  Man, man wat heeft die VVD een spoor van corruptie en liegen achter gelaten in dat land. Daarbij in het zadel gehouden door, PVDA,D66,GL,SGP en CDA

  1. Zout

   Een mooie opsomming van de exponenten der oude, gestorven, politiek.

 13. Bes Tolen

  Het ministerie van veiligheid en justitie functioneert onvoldoende en diensten daaronder evenzo zoals het openbaar ministerie en de politie. De rechterlijke macht is maar zo, zo. De procedures behoeven verbetering zodat het recht meer tot zijn recht komt, rechters kunnen bijvoorbeeld soms niet eens tellen of doen emotionele of onfatsoenlijke uitspraken. Door sommigen die zich ergeren wel D66 rechters genoemd. Het zal niet alleen D66 aan gaan. De ruim 600 één-dag-cel uitspraken tonen eigengereide obstructie. De veroordeling van Wilders is krenkend voor het rechtsgevoel. Alsof er niets beters te doen is. Nederland als afgeleide rechtstaat van wat al niet goed zit zoals de EU en zoals internationale organisaties met valse bedoelingen, is ook een slechte ontwikkeling.
  De VVD moet bij zichzelf te rade gaan hoe het komt dat ze bewindslieden met gebrek aan integriteit selecteert. Men veroorlooft zich duidelijk te veel en dat is gewoon fout. Deze laatste zin geldt ook voor Rutte. Het is voor het landsbelang beter dat hij vertrekt. Zijn verantwoording is verbaal maar inhoudelijk is die er vaak niet.
  Er is politiek veel mis in Nederland en dat is bedreigend voor de bevolking. Nederland is ongetwijfeld achter uitgegaan. De laatste vier jaar wel erg hard.

 14. LieverKipsLeverworst

  Cees H. zal wel schuddebuiken. Die lacht zich het leplazerus!
  En terecht…

 15. Peter Selie

  VIDEO: Inbreng Geert Wilders in debat over Teeven-deal

  https://youtu.be/dqP2FRkIi0Q

 16. Ome Ga

  Tja vertrouwen verdien je niet een-twee-drie weer terug. Dat is een proces. Daar gaat (een lange) tijd overheen. De persoon moet bewíjzen – niet meer met praatjes of gluiperigheden – dat hij te vertrouwen IS!

  Ard van der Steur moet het veld ruimen. Was dat maar waar hier ook met ‘onze trollen’, umz, guust, arieannie, enz. enz. enz.
  Want genoeg tijd gehad om zich te bewijzen, toch? Niets is gelukt, al die (lange) tijd! Ook al verschuilen die trollen zich voortdurend achter nieuwe nicks, terwijl ze gewoon ooit begonnen met hutte of simon! Erger is, ze nemen hun (ook in nicks camouflerende) vriendjes mee, die hen ‘bevestigen’ in hun leugens’ fakenews en landverraders onderbuikfascisme.

  Maar integendeel! Deze sujetten hebben zich steeds ongeloofwaardiger gemaakt, voor echt iedereen hier! Waarom dan nog dit ‘vertrouwen’ – wat reeds lang verdwenen is bij alle gezonde, opbouwende reagerenden – op een linkse, hallefzachte, kleffe, oneerlijke en ondemocratische manier toch in stand houden?! Dat bevordert ook echt niet de ‘ruimdenkendheid’ en ‘vrijheid’, zoasl w.s. bij de redactie volgehouden wordt! Jammer jammer van DDS.

  Enne, @Noodluik: “Vampirale bloedzuigers hebben we toch al genoeg op dit blog?”

  He.le.maal Waar. Het stikt er van tegenwoordig hier. Burp. Ongezond.
  DDS wil het riool en afvoerputje worden van goedwillende reagerenden?
  Please redactie; neem bedeen die ‘Gerard Boerma’ mee in dubblecheck, w.s. ook zo’n trollennick van Arieannie of zo?

 17. ErTussenIn

  Er wie komt er in de plaats, hoogstwaarschijnlijk Blok, de volgende leugenaar onder het bewind van Pinokkio, hoe kan het ook anders.

 18. Babaji538

  Wie is Rutte? Wat heeft die man gedaan?

  Excuses, achteraf, helpen natuurlijk altijd.

  Petra Hermans

  1. Zout

   En liegen, pathologisch liegen.

   1. Guus Geluk

    Thierry-fan Zout heeft weer een alias uit de mottenballen gehaald.

    Zout, ik vind Rutte een competent bestuurder. Baudet is daarentegen een absolute narcist, hij voelt zich de ster in zijn eigen wereldje.

    Mooier kan ik het niet maken, makkelijker evenmin.

    1. Zout

     Dat jij Rutte een competent bestuurder vindt verbaast mij in het geheel niet. Kennelijk heeft het liegen en bedriegen een ongekende en verblindende uitwerking op jouw politieke voorkeuren.

     Oude politiek is ook een netelige kwestie, het zit diep geworteld bij de blinde volgelingen.

     FVD daarentegen, is een nieuwe, frisse beweging die snel zal opkomen, ten koste van de oude politiek. Jouw Rutte zal van het nationale toneel verdwijnen en zijn zetel gaan innemen in Brussel, kwestie van tijd. Daarna zal de VVD achter de coulissen verdwijnen als een partijtje in de marche, wellicht zal de VVD zichzelf opheffen.

 19. Babaji538

  De man nuttigde bitterballen met biertjes als lunch.

  P.C.M. Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.