Nepnieuwswebsite NOS publiceert fake news: 'Venetianen schelden verdrinkende immigrant uit!'

Nepnieuwswebsite NOS publiceert fake news: 'Venetianen schelden verdrinkende immigrant uit!'

De NOS, die er zelf graag als de kippen bij is om andere websites van nepnieuwsverspreiding te betichten, maakt zich nu zelf keihard schuldig aan het rondbazuinen van nieuws dat op hete lucht gebaseerd is.

Ah, nepnieuws: er is geen woord dat de NOS dit jaar liever in de mond neemt dan dat. Sterker nog: vele degelijke nieuwswebsites, zoals De Dagelijkse Standaard zelf, worden tegenwoordig door de verschillende divisies van onze fijne publieke omroep gebrand tot 'verspreiders van nepnieuws'. Natuurlijk wordt er keer op keer bewezen dat die claims nergens op gebaseerd zijn, en het zou de omroepen dan ook sieren als ze dat zouden toegeven. Maar toevallig genoeg hoor je dan nooit wat van ze.

Vandaag is echter nog pijnlijker voor de NOS: deze keer moeten ze niet hun flinterdunne claims richting andere media hardmaken, maar hun eigen nieuws verdedigen. Dit moet met afstand het meest krankzinnige artikel in een hele lange tijd zijn dat zij op hun site hebben durven zetten: "Immigrant verdrinkt in Venetië, omstanders schelden hem uit". Daar hadden de leugens al kunnen eindigen, maar wie A zegt moet ook B zeggen, moet men daar bij de redactie gedacht hebben: het werd nog veel erger.

Om bij het begin te beginnen: donderdag meldde de NOS dat een migrant uit Gambia zich in een kanaal in Venetië had verdronken, voor het oog van enkele omstanders. Tot zover klopt het nog, maar dan beginnen de leugens al snel. Diezelfde omstanders zouden de man namelijk uitgescholden hebben en hem nog verder hebben aangemoedigd zich van het leven te beroven. Maar rara, wat bleek de waarheid te zijn? Geheel het tegenovergestelde! De getuigen die in een boot langskwamen gooiden namelijk reddingsboeien naar de man, en schreeuwden dat hij die moest pakken. Helaas lijkt het erop dat de Italië-verslaggever van de NOS die dag zijn Italiaans een beetje vergeten was, want hij maakte er dus iets heel anders van. Sterker nog, de omroep nam gewoon klakkeloos over wat een stel linkse schreeuwlelijken beweerde, zonder eventjes te controleren of er wel echt geschreeuwd werd wat men dacht. Maar ach, als het om een zielig migrantenverhaal gaat kan dat best een keertje overgeslagen worden. Want zo bevooroordeeld zijn ze bij die redactie dan wel weer: Europeanen die gemeen doen tegen weerloze migranten, dat moét natuurlijk wel waar zijn! Kansloos.

Zoals ik echter al zei is dat niet het hele verhaal. Was het maar zo. De NOS kreeg vanzelfsprekend al snel van alle kanten te horen dat ze doelbewust fake news hadden verspreid, en moesten tot actie overgaan. Je zou verwachten dat er dan tenminste een mea culpa zou verschijnen in de vorm van "we hadden het moeten controleren, onze welgemeende excuses!" Daarvoor - en voor echt nieuws - zijn we echter aan het verkeerde adres bij dat medium. Zelfreflectie is immers iets wat daar niet aangeleerd wordt. Zelfverdediging is daar meer de trend, zelfs als zo ontzettend duidelijk als nu is dat er weinig meer te redden valt.

Zo werden er dus maar wat paragraafjes toegevoegd aan het toch al bedroevend slechte artikel dat eventjes moest bewijzen dat de NOS het toch wel bij het rechte eind had. En dus kwam deze kleine opmerking ergens halverwege het artikel te staan:

Eerder meldden we op basis van Italiaanse media dat omstanders de man uitscholden, maar dat bleek vooral online te zijn gebeurd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Juist, en wat moeten we daarmee precies? Er wordt onderzocht wat er precies is gebeurd, wat een heerlijk makkelijke manier om je te verschuilen achter de tijd, én vooral achter de verantwoordelijkheid van iemand anders. Natuurlijk zal de NOS helemaal door het stof gaan als dat onderzoek over een maand bewijst dat dit hele verhaal van geen kant klopt - of zouden ze dan toch maar stil blijven? Mijn voorspelling moge duidelijk zijn.

Om de aandacht van het eigen falen af te leiden is er ook nog een slotstuk aan het artikel toegevoegd dat ook nog even de schuld van dit alles moet verleggen naar de egoïstische, Italiaanse politici die zich het lot van deze arme man helemaal niet aantrekken:

Ondanks de schokkende beelden die Italiaanse media hebben verspreid is er weinig ophef in Italië, zegt Zoutberg (de NOS-verslaggever, red.). "Hoewel nagenoeg alle media berichtten over het verdrinken van de migrant, bleven politieke reacties uit." De politie is een onderzoek gestart naar de dood van de immigrant.

Het hoofd van de Italiaanse reddingsbrigade zei in Italiaanse media dat de dood van de man voorkomen had kunnen worden. "Ik wil niemand de schuld geven, maar er kon meer worden gedaan om hem te redden."

Wat had de heer Zoutberg dan verwacht? Dat de politiek maar meteen besloot om zelfmoord te verbieden, of dat de levensgevaarlijke kanalen van Venetië maar gedempt moeten worden? Nee: die zien ook wel in dat dit een levensmoeë man was dit zelf geen zin meer had. Of hij daarvoor goede redenen had of niet is zijn eigen zaak, maar laat de omstanders - die duidelijk deden wat ze konden - erbuiten. En zo niet, dan zie ik graag een video verschijnen van deze verslaggever waarin hij zelf wél probeert om iemand uit een dergelijke situatie te 'redden.' NOS, je hebt jezelf weer eens flink belachelijk gemaakt!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties