Duitsland doet een godwin: ‘Mein Kampf’ van Hitler is er weer een bestseller

De vraag is: is Mein Kampf zo ‘populair’ omdat mensen de denkbeelden van Hitler delen of zijn ze gewoon nieuwsgierig omdat Hitler zoveel vreselijke misdaden begaan heeft en ze dat monster beter willen begrijpen?

Het is moeilijk om te weten wat je hiervan moet maken, maar het zit me in ieder geval niet lekker:

Mein Kampf is opnieuw een bestseller in Duitsland. Volgens de uitgever van het antisemitische manifest van Adolf Hitler zijn de verkoopcijfers van de nieuwe wetenschappelijke editie „overweldigend” geweest.

Afgelopen jaar gingen er maar liefst 85.000 exemplaren van dit haatboek over de toonbank. Dat is tegenwoordig nogal wat, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Het is zelfs zo erg dat de uitgever deze maand een zesde druk laat drukken.

Mein Kampf werd in 1925 uitgegeven door Hitler en zijn medepsychopaten van de NSDAP, de Duitse nazipartij. In het boek legt Hitler uit waarom ‘het’ allemaal ‘de schuld van de joden is.’ Ook legde hij uit wat hij wilde doen als hij aan de macht kwam. Hoewel veel mensen zijn boek toen niet serieus namen kunnen we achteraf zeggen dat hij het allemaal wel degelijk meende. De les die we van hem geleerd hebben is dan ook: als iemand iets zegt, hoe mesjogge ook, moet je ervan uitgaan dat hij serieus is. In het geval van nazi’s betekent dit dus dat ze werkelijk genocides willen aanrichten.

De vraag is nu: waarom is Mein Kampf opeens zo populair? Zijn heel veel Duitsers puur geïnteresseerd in dit horrorboek omdat ze Hitler én hun eigen geschiedenis beter willen begrijpen, of lopen er steeds meer neonazi’s rond in Duitsland? Ik hoop natuurlijk dat het ’t eerste is, maar ik vrees dat het ’t laatste is. Het is namelijk duidelijk dat extreemrechts wel degelijk in opkomst is bij onze oosterburen. De groei van extreemrechts daar neemt nog verder toe door de vluchtelingencrisis en terrorisme. En dat terwijl we juist in deze tijden een koel hoofd moeten houden en op rustige, rationele wijze de radicale Islam moeten verslaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Gustaafff

  Michael stelt terecht dat – onder andere vanwege de vluchtelingenstroom – het nazisme een comeback heeft gemaakt, in Duitsland. Het is een buitengewoon schrikbarende ontwikkeling dat deze levensgevaarlijke ideologie wortel schiet. Op dit forum zijn er ook enkele extreemrechtse neonazi’s actief. Zij streven naar een land zonder moslims en stellen deportatie en gevangenkampen voor. Deze mensen hebben misschien de intentie om dit land beter te maken, maar helpen Nederland uitsluitend naar de verdoemenis.

  1. Noodluik

   In het licht van wat Mar hieronder schrijft, is het duidelijk dat Gustaafff weer veel te snel zijn ‘extreem rechtse neonazi’ plaat afdraait. Het gaat om een wetenschappelijke uitgave, beunhaas.

   1. Gustaafff

    Het is Michael die stelt dat het extreemrechtse sentiment toeneemt en daar ben ik het mee eens. Bovendien kunnen ook neonazi’s de nieuwe wetenschappelijke editie vsn Mein Kampf kopen. Waarom doet Noodluik zo zenuwachtig? Is hij zelf soms extreemrechts?

    1. Noodluik

     Gottegottegot, wat ben je toch een ontzettende lulhannes, extreem-linkse mafketel. Jij hebt meegeholpen door je extreem-linkse ideeen Nederland te verzieken. Extreem-links is het psychopatische, megalomane (de hele wereld is welkom) en narcistische volksdeel.

     Wat voelt Beukie zich sereen, goed en voorbeeldig als hij in de spiegel kijkt. Maar de extreem-linkse NSB’er die hij werkelijk is, ziet ie niet.

     1. Gustaafff

      @Noodluik, voor jou geldt hetzelfde antwoord als jegens toetssteen: comments waarin je “denkt” een “alias” van mij te kennen, zullen in het vervolg worden genegeerd. Ik heb één account, dit account en dat kan de redactie checken ik negeer deze comments niet omdat ik je niet van repliek kan dienen, maar omdat ik dat paranoïde gedoe meer dan beu ben.

     2. Noodluik

      Wat een fantastische mededeling van Beukmans! Eindelijk reageert hij niet meer op mij. Dat geeft me de gelegenheid om alles over Beukie te schrijven zonder enig weerwoord. Prachtig!

  2. jennifer

   Guustaaf je praat weer met gespleten tong, juist de islam en moslims zijn de vergelijkbare Nazies van toen, schijnbaar begrijp jij dat nog steeds niet.

   1. Gustaafff

    @Jennifer, het nazisme was een ideologie en creatie uit het brein van de nationaal-socialisten. De islam is een oeroude religie met wereldwijd miljoenen aanhangers. Bovendien is het neonazisme – dacht ik – ook niet verboden.

    1. jennifer

     Die de Islam zelfs nu in 2016 aanbid of wil je beweren dat het niet zo is.Kijk dan maar eens op you tube dan lees en zie je genoeg. Dus ja hiermee is bewezen dat de islam en moslims de Nazies van deze tijd zijn.

     1. Troelstra

      + 1

 2. Mar

  Het gaat hier om een wetenschappelijke editie van Mein Kampf.

  “Op 8 januari verschijnt een wetenschappelijke heruitgave van ‘Mein Kampf’, waar het Institut für Zeitgeschichte (IfZ) in München jaren aan heeft gewerkt. In meer dan 3700 noten geven wetenschappers uitleg en context bij Hitlers tekst.”

  https://duitslandinstituut.nl/artikel/14554/heruitgave-mein-kampf-fileert-hitlers-ideeen

  1. jennifer

   Het is alsof je de koran aan het lezen bent dan.

   1. Donald Troef

    Nee, op de Koran lijkt het niet maar als je in het boek het woord Joden door moslims vervangt kunnen grote delen zondr problemen in het partijprogramma van de PVV.

    1. werkloze generaal

     Je hebt gelijk Donald , de kolonisatie van de kotsjoden in Palestijns gebied is misselijkmakend. Eindelijk spreek je je hier eens over uit.

     Dat het maar goed is geweest wat de Joden 75 jaar geleden overkwam , dat ze dit aan hun eigen gedrag hebben te wijten omdat ze de Duitsers uitlachten omdat deze de oorlog hadden verloren , dat is je eigen standpunt.

     Dat de Joden op grote schaal genocide plegen bij de Palestijnen , laat je koud. Het zijn immers allemaal untermenschen in jouw beleving.

     Fraaie vent ben jij.

     1. Donald Troef

      Je legt me wonderlijke opvattingen in de mond, werkloze generaal: die opvattingen huldig ik niet en verwoordde ze hier ook niet.

   2. maarjuna

    Op jouw suggestie ben ik mein kampf nog eens gaan doorbladeren, maar de overeenkomsten ontgaan mij. Op welke passages doel je precies?

    1. Donald Troef

     Neem een passage die over Joden gaat en vul voor het woord ‘Jood’ ‘moslim’ in.

     1. Ni28

      DT vervangt van alles als het maar goed voor hem uitkomt.

   3. Laaghlandt

    Jennifer….. Hoe.. Hoe! Hoe kun je in godsnaam mein Kampf vergelijken met dat minderwaardige boek genaamd koran! Hoe!?

 3. Donald Troef

  Een wetenschappelijke uitgave van Mein Kampf is nuttig en nodig en het zou bovendien in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting om publicatie tegen te houden.

  Het is ook nuttig: het toont onnavolgbaar het grondpatroon van de populistische demagogie. Om Wilders en Trump te begrijpen moet je Hitler bestuderen.

 4. van Urk

  Wie zegt dat extreem-rechts de enigste kopers zijn van dit boek? Binnen de islamitische kringen is Mein Kampf ook zeer populair.

 5. Ni28

  Hier zaten wij niet op te wachten maar voor velen is dit een natuurlijke reactie op de huidige politiek en hun vazallen die onze vrije Europa verziekt. Ik heb al eerder dit ter sprake gebracht. Met het huidige pappen en nathouden zal vroeg of laat iemand opstaan die de vergelijking met Hitler met succes zal doorstaan. De geschiedenis zal zich herhalen met alle pijn en leed van dien. En de zwijgende meerderheid zal het weer toelaten. Daarna zullen wij nog met weemoed aan Wilders denken.

 6. Wim

  Ben meer benieuwd hoeveel Korans er over toonbank gingen.

 7. Wim

  Ik haak maar een tijdje af hier. Het constant vergallen door twee figuren hier en nazi beschuldigingen heb ik zat van. Succes er mee. Ik blijf het jammer vinden dat het toegestaan wordt dat twee figuren systematisch de deze site dag in dag uit verhabbezakken.
  Kijk over een tijdje wel hoe de zaak er voor staat.

  1. Noodluik

   Jammer Wim dat je je bijdragen stopt vanwege de treiterijen van Wim Hutten/Simon Brouwenstein/Ceteris Paribus/Donald Troef en Beukman/Gustaafff. Iedereen weet toch dat deze extreem-linkse nazi’s de dood in de pot zijn op DDS en permanent de sfeer lopen te verzieken. Dat je maar weer snel op je besluit mag terugkomen.

  2. Donald Troef

   Het beste toegewenst, Wim.

   En, lees eens een normale krant.

 8. Laaghlandt

  Mensen..! Er is helemaal niets mis met de ideologie van het nationaal socialisme. Tuurlijk, het is ons allemaal op school bijgebracht (lees ingestampt door linkse leerkrachten/maatschappij) dat NS slecht is. En ook mijn kinderen dat aanhoren.

  1. jennifer

   Je hebt gelijk , de koran ite vergelijken is een zaligmaker voor de koran wat niet klopt sorry. Weet nu dat de koran veel beestachtiger te werk gaat als het om mensen vermoorden gaat. En al een leven lang mensen die anders denken en anders geloven minachten en om die reden ook vermoorden. Zo ver is Hitler niet eens gegaan nee. Zegt wel genoeg over de Islam alweer. Vredelievend toch, heb bij het uitspreken hiervan bijna een emmer nodig.

   1. maarjuna

    Laaghland, Jennifer, leuke truc om niet werkelijk te hoeven ingaan op wat dan precies aan de Koran erger of even erg is dan/als mein kampf. Waarschijnlijk geen van beide (echt) gelezen?

    1. jennifer

     Jij kan beter stil zijn, want om iemand gelijk te geven in zijn pleidooi hoef ik geen truk uit te halen zoals jij beweerd hier, ik heb de koran wel gelezen omdat mijn vriendin die moslim is, mij deze zelf heeft laten lezen en er zelf nog citaten uitgehaald heeft wat ze zelf walgelijk vind. Ik wou het nog netjes houden voor de Islam, maar waarom zou ik eigenlijk ik weet dat hun barbaarser en moordlustiger zijn op anders gelovigen als Hitler ooit geweest is.

   2. Floris

    @ Maarjuna.

    Als JIJ de koran gelezen had, had je geweten dat dat smerige boek vele, vele malen barbaarser is dan Mein Kampf.

    En dan heb ik het niet alleen over de vele haatteksten en oproepen tot geweld, maar ook over de gruwelijke fantasieën over bijvoorbeeld de hel: https://comments.wordpress.com/2006/10/10/de-beschrijving-van-de-hel/

    Zoiets is voortgesproten uit een zieke geest. Hitler was ook een zieke geest, maar niet zo primitief als de auteurs van de koran.

    1. maarjuna

     Floris bedankt voor de link. Die beschrijving van de hel is inderdaad niet mis. Dat daarmee iets afkeuringswaardigs aangetoond wordt tav de schrijver zou ik niet onderschrijven. Het zegt in ieder geval weinig over de schrijver van de Koran, Mohammed. Aleen de laatste regel van het citaat komt namelijk uit dat boek.

  2. Floris

   Er was van ALLES mis met die ideologie. Ten eerste werkt socialisme, in welke vorm dan ook, nooit en te nimmer en ten tweede was het een totalitaire ideologie. Jij ziet dat wel zitten, een dictatuur en een politiestaat? En dan heb ik het nog niet eens over het rabiate racisme van de nazi’s.

   Kan jij niet beter op Stormfront gaan posten?

   1. Floris

    Bovenstaande was uiteraard aan Laaghlandt gericht.

    1. Laaghlandt

     @floris

     Nee, stormfront is niets voor mij..
     Ik post veel liever hier.

     Ik heb nooit beweerd dat een dictatuur beter is dan in de ‘vrijheid’ waar we nu in leven.
     Maar als die dictatuur ten gunste is voor mij en mijn gezin, ouders en voorouders en volksgenoten, en alle traditionele kanten van onze cultuur in ere houdt… tja dan weet ik niet zo goed wat te vinden.

 9. Floris

  “De vraag is nu: waarom is Mein Kampf opeens zo populair? Zijn heel veel Duitsers puur geïnteresseerd in dit horrorboek omdat ze Hitler én hun eigen geschiedenis beter willen begrijpen, of lopen er steeds meer neonazi’s rond in Duitsland? Ik hoop natuurlijk dat het ‘t eerste is, maar ik vrees dat het ‘t laatste is.”
  ——————————————————————-
  Het is dus het eerste.

  1. Donald Troef

   Floris is kennelijk ontgaan dat extreem-rechts in Duitsland sterk in opkomst is. Ze noemen zich nu Pegida en AfD, maar het betreft hetzelfde tuig.

  2. jennifer

   De Duitsers zijn eindelijk wakker geworden, na wat ferkel merkel hun allemaal aangedaan heeft.

 10. Arachne

  De populariteit van Mein Kampf is volledig toe te schrijven aan het verbod en de “erfzonde” die de Duitsers te dragen hebben. Ook ik heb (op school) geleerd dat dit boek zo verwerpelijk is, dat wie het leest een fascist en Jodenhater wordt. Tegelijkertijd werd ons onderwezen dat er tijdens de naziperiode boekenverbrandingen plaatsvonden; deze werden afgekeurd want “waar boeken worden verbrand, worden later mensen verbrand. Boeken zijn ideeën en gedachten en die moeten vrij zijn”.

  Later heb ik meerdere malen de vraag gesteld, waarom dit boek verboden werd en anderen niet. Er zijn heden voldoende boeken te koop waarin gepleit wordt voor het afschaffen van het blanke ras. Het radicale feminisme heeft boeken waarin in theorie en praktijk de onderwerping en gedeeltelijke uitroeiing van de blanke man bepleit en beschreven wordt. De Rooms Katholieke kerk is zwaar bekritiseerd voor het om haar lijst met verboden boeken (index).

  Mein Kampf is alleen een verboden boek in West-Europa. Het is gewoon te koop in Azië, Afrika, Amerika (hele continent) en het MO. Het boek wordt al 70 jaar verketterd, terwijl niemand (het is verboden) het heeft gelezen.

  Als ik een Duitser was van een van de naoorlogse generaties, beladen als ik ben met de schuld van 2 wereldoorlogen waarvan de 2e het zwaarste telt, schatplichtig aan Israël, de joden en EUropa, dan zou ik dat boek, waar al mijn institutioneel kwaad vandaan komt, zeker willen lezen.

  De vraag die bij mij opkomt is: is het de originele tekst of is het boek gemodereerd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.