Duitsland doet een godwin: 'Mein Kampf' van Hitler is er weer een bestseller

Geen categoriejan 04 2017, 8:00
De vraag is: is Mein Kampf zo 'populair' omdat mensen de denkbeelden van Hitler delen of zijn ze gewoon nieuwsgierig omdat Hitler zoveel vreselijke misdaden begaan heeft en ze dat monster beter willen begrijpen?
Het is moeilijk om te weten wat je hiervan moet maken, maar het zit me in ieder geval niet lekker:

Mein Kampf is opnieuw een bestseller in Duitsland. Volgens de uitgever van het antisemitische manifest van Adolf Hitler zijn de verkoopcijfers van de nieuwe wetenschappelijke editie „overweldigend” geweest.

Afgelopen jaar gingen er maar liefst 85.000 exemplaren van dit haatboek over de toonbank. Dat is tegenwoordig nogal wat, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Het is zelfs zo erg dat de uitgever deze maand een zesde druk laat drukken.
Mein Kampf werd in 1925 uitgegeven door Hitler en zijn medepsychopaten van de NSDAP, de Duitse nazipartij. In het boek legt Hitler uit waarom 'het' allemaal 'de schuld van de joden is.' Ook legde hij uit wat hij wilde doen als hij aan de macht kwam. Hoewel veel mensen zijn boek toen niet serieus namen kunnen we achteraf zeggen dat hij het allemaal wel degelijk meende. De les die we van hem geleerd hebben is dan ook: als iemand iets zegt, hoe mesjogge ook, moet je ervan uitgaan dat hij serieus is. In het geval van nazi's betekent dit dus dat ze werkelijk genocides willen aanrichten.
De vraag is nu: waarom is Mein Kampf opeens zo populair? Zijn heel veel Duitsers puur geïnteresseerd in dit horrorboek omdat ze Hitler én hun eigen geschiedenis beter willen begrijpen, of lopen er steeds meer neonazi's rond in Duitsland? Ik hoop natuurlijk dat het 't eerste is, maar ik vrees dat het 't laatste is. Het is namelijk duidelijk dat extreemrechts wel degelijk in opkomst is bij onze oosterburen. De groei van extreemrechts daar neemt nog verder toe door de vluchtelingencrisis en terrorisme. En dat terwijl we juist in deze tijden een koel hoofd moeten houden en op rustige, rationele wijze de radicale Islam moeten verslaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten