Huh? Verdachte Istanbul-aanslag ontkent alle betrokkenheid: "Ik was niet eens in Turkije!"

Huh? Verdachte Istanbul-aanslag ontkent alle betrokkenheid: "Ik was niet eens in Turkije!"

Megan Holt / YouTube

Het wordt steeds raadselachtiger rondom de aanslag in Istanbul van 1 januari.

Eerder deze dag leken de opsporingsdiensten van Turkije nog dichtbij het oplossen van de dodelijke aanslag in nachtclub Reina in Istanbul te zijn, maar als de berichten van eind deze middag kloppen zijn ze wellicht wel verder weg dan ooit. De verdachte dader - een uit Kirgizië afkomstige man genaamd Lakhe Mashrapov - ontkent in alle toonaarden de moordlustige jihadist te zijn die het vuur opende op feestvierders in Istanbul, waarbij 40 van hen omkwamen.

Lakhe maakt daarbij een opmerkelijke claim. Als hij die kan hard maken, is hij inderdaad niet de dader van de aanslag:

"Hij was in de nacht van 31 december op 1 januari niet in Istanboel en heeft naar eigen zeggen niks met de aanslag te maken heeft. In een video van het Kirgizische nieuwsmedium AKIpress laat de 28-jarige Kirgies stempels in zijn paspoort zien die aantonen dat hij op het moment van de schietpartij niet in Istanboel kon zijn.

,,Ik heb geen idee wie de verdachte is of hoe er een foto van mijn paspoort op sociale media terecht is gekomen. Ik kom uit Kara-Suu en handel daar op de Kara-Suu markt sinds 2011. Toen de terroristische aanslag plaatsvond, was ik in Kirgizië. Ik bezoek Istanboel sinds 2011 voor zaken’’, zegt Mashrapov tegen persbureau Turmush. "

Laten we voor Lakhe's familie en vrienden hopen dat wat hij zegt inderdaad waar is.

En wat betreft de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in de Reina-club: laten we hopen dat de werkelijke dader van deze gruwelijke aanslag snel gepakt kan worden. Of het nu Lakhe is of niet, deze daad is zo gruwelijk en zo onrechtvaardig dat het niet kan betekenen dat niemand hiervoor achter de tralies verdwijnt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties