Immorele boeteprikkels verdwijnen nu de verkiezingen voor de deur staan

Dit bewijst maar weer eens dat boetes niet bedoeld zijn om goed gedrag af te dwingen, maar puur en alleen om de staatskas te spekken. Boetes zijn dus een verkapte belasting.

Als je dit soort nieuws leest moet je meteen klaarstaan om op de barricades te gaan. Het betekent namelijk dat jij en ik vorig jaar bewust werden uitgeknepen, puur en alleen om Vadertje Staat wat extra centen te bezorgen. Met veiligheid had het allemaal niets van doen.

De financiële prikkel voor het ministerie van Veiligheid en Justitie om zo veel mogelijk boetes uit te delen, verdwijnt dit jaar al.

Dat blijkt uit een brief die minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag naar de Kamer stuurt. Momenteel geeft zijn departement het geld van de boetes zelf uit en het rekent ook op de inkomsten. Dus als er bijvoorbeeld ineens een trajectcontrole uitvalt, zit het ministerie met een groot financieel probleem.

Dat systeem zorgt ervoor dat Veiligheid en Justitie erbij gebaat is als er zoveel mogelijk boetes worden uitgeschreven.

En ja, de top van het ministerie gaf gewone dienders dan ook de opdracht om dat zoveel mogelijk te doen. Overal waar ze gingen moesten ze naarstig op zoek gaan naar (kleine) overtredingen. Werd er één gevonden? Hop, meteen een boete. Snel verdiend!

Uiteindelijk liep het ’t afgelopen jaar zo uit de hand — onder aanvoering van het ministerie! — dat ambtenaren naarstig op zoek gingen naar nieuwe mogelijkheden om boetes uit te schrijven als de boete-inkomsten even tegenvielen. Met andere woorden: het was een probleem dat mensen zich keurig aan de regels hielden. Daarom gingen ze ineens veel meer controleren op provinciale wegen en dergelijke; alles in de hoop om een paar onoplettende burgers te grazen te nemen.

De Telegraaf was het dus opgevallen dat dit gebeurde. Door berichtgeving in de media was de staat uiteindelijk gedwongen om toe te geven dat het inderdaad zo werkte. De Tweede Kamer vond dat niet kunnen (nu het publiek gemaakt was, tenminste, daarvoor hadden ze er ongetwijfeld geen enkel probleem mee). Daarom is er nu een alternatieve oplossing gevonden: als de boete-inkomsten tegenvallen vangt de schatkist dat zelf op.

Natuurlijk is dat hoe het altijd had gemoeten. Helaas rollen onze politici niet zo. Als ze ermee weg denken te kunnen komen misbruiken ze het systeem van veiligheid en misdaadbestrijding gewoon om hun eigen portemonnee (en die van hun departement) te spekken. Boetes zijn overduidelijk niet bedoeld om het land veiliger te maken, maar om Vadertje Staat te verrijken. Dat is dan ook de reden dat er zoveel regels zijn. Als ze willen kunnen ze ieder van ons iedere dag wel op één overtreding betrappen, zoveel regels zijn er namelijk; geen mens die ze allemaal kent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Immorele boeteprikkels gaan dus voortaan via de staatskas en daar vandaan naar de ministerie. Tot de verkiezingen in ieder geval. Daarna wordt het teruggedraaid want te ingewikkeld.

 2. Ome Ga

  >>> Van der Steur Kasteelheer ‘geeft toe’
  “Als er even een tegenvaller was in het aantal boetes, zochten ambtenaren direct een nieuwe manier waarop dat tekort aangevuld kon worden. Door zoveel mogelijk controles op provinciale wegen te houden bijvoorbeeld”.

  Da’s niet sjiek voor de belastingbetaler; dus kan geen kwaad tbv de Pinokkiopartij VVD en zijn D66 “justitie” dit nog even duidelijk te melden;
  +1 veur de VVD denkt het domme kiezersjkléutjesjveulk.
  ! WANT…. er komen verkiezingen aan!!! De VVD weer op winst op 15 Maart!

 3. Ome Ga

  >>>Van der Steur Kasteelheer ‘geeft toe’:
  “Maar VdSteur laat natuurlijk wel een giga-inkomstbron van dit fake kabinet liggen: en zal hem een dikke worst wezen; dat zal de nieuwe regering wel uit andere onsympathieke bron uit de balastingbetaler moeten uitleggen.
  Anyway; deze onsympathieke financiële prikkel voor VVD stemvee valt weg. +1+1 = +2 veur de VVD
  ! WANT…. er komen verkiezingen aan!!! De VVD weer op winst op 15 Maart!

 4. Ome Ga

  Leuk weer, dat vooruitzicht voor uw vertrouwde regeringspartij met nog steeds bijv. Vander Steur bij deze kliek? En voor MARK RUTTE III hoegah, hoegah kuch.
  Toch sympathiek; veul mider boetes, maakt “justitie” nu al uit voor dit jaar! Slim! Ik stem VVD heur!

 5. jennifer

  Op TV wordt nu weer met alle macht gewerkt om de VVD in n goed daglicht neer te zetten. Ondanks alle leugens wat deze partij de bevolking heeft gebracht, zal je zien dat het ze weer gaat lukken het domme Nederlandse volk zover te krijgen dat ze weer op hun gaan stemmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.